Broodtaart

Wie hip en modieus wil koken maar daarvoor weer net niet creatief genoeg is, kan zich desondanks ook zonder kookboek goed staande houden in de keuken....

Nanda Troost

Maar ook steeds meer receptenblaadjes, receptenboekjes, receptenfolders, receptenuitstapjes en niet te vergeten receptenwijzers lachen ons tegemoet. Waarbij we natuurlijk wel in ons achterhoofd houden dat er altijd wel een belanghebbende bezig is om iets te verkopen.

En dus is het opletten geblazen bij suggesties als creatief met venkel, punniken met de trostomaat, het wrappen van vis, rijst die ideaal is voor vegetariërs en al even ideaal voor drukke doeners, taartfruit (vers bah, maar uit de pot jammie-jammie). Er is ook werkelijk geen één onderwerp dat onbesproken blijft.

Tussen dat alles heeft de Volkskok toch een juweeltje gevonden: in Brood lekker anders! Verrassende recepten voor de warme maaltijd. Stop met bladeren bij de hartige broodtaart en blader vooral niet door naar de volkorenpuntjes met pittige kaas, een nagerecht dat niets anders blijkt te zijn dan boterhammen-in-punten-gesneden met wat verschillende soorten kaas. Mwaw, weinig inspirerend als toetje.

Nee, dan broodtaart! Een gouden suggestie. De boterham als taartdeeg. Door het Voorlichtingsbureau Brood gebruikt voor een hartige broodtaart met kip, een hoofdgerecht voor vier personen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 8 sneetjes vierkant wit casinobrood twee keer diagonaal in kleine driehoekjes. Vet een kleine springvorm (doorsnee van 20 á 22 centimeter) royaal in met boter (of margarine). Bekleed de bodem en de wand van de schaal met de driehoekjes brood.

Snijd 150 gram gerookte kipfilet in stukjes, 3 schoongemaakte bosuitjes in ringetjes.

Klop in een kom 3 eieren los met 125 milliliter slagroom, een snuf zout en versgemalen peper naar smaak. Roer er 100 gram geraspte belegen kaas, de kipfilet en 1 eetlepel fijngehakte verse dragon of basilicum door.

Schep dit mengsel in de vorm en leg de laatste driehoekjes brood op de taart en verdeel er wat klontjes boter over.

Bak de broodtaart in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Overigens is de bijgaande tip achterhaald. 'Brood is hier het snelle alternatief voor deeg, je hoeft er niets meer aan te doen, zelfs niet meer te ontdooien.' Alsof de vriezer nog niet is ontdekt door een halfje wit of bruin.

En voor wie toch nog een ouderwetse of klassieke variatie zoekt: het ontdooien van een snee brood duurt pakweg net zo lang als het ontdooien van een plak bladerdeeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden