Brood bakken op een zondagmiddag in de ijzertijd

Een half uur geleden hebben Gui Goossens en Freya Verschuuren (beiden elf jaar) leem staan trappen, dat wordt gebruikt om de muren van een prehistorisch huis mee te dichten....

Het is soms hard werken in het prehistorisch dorp in Eindhoven. Klas vijf en zes van de Gemeenteschool uit het Belgische Wortel, die hier deze ochtend de ijzertijd naspelen, hebben er echter veel plezier in. Het is een leven van jewelste in het nagebouwde dorpje, dat officieel een museum heet, maar verre van suf en muf is.

De nagebouwde Kempische nederzetting (750 jaar voor Christus) ligt midden in een park in Eindhoven, langs het riviertje de Tongelreep. Er staan boerderijen, waar de medewerkers soms echt wonen en slapen, er worden beesten gehouden en ambachten beoefend op de wijze zoals dat in de ijzertijd gebeurde. De overwegend vrijwillige medewerkers gaan in vellen en huiden gehuld en onderwijzen wie dat maar wil in de kunst van vuur maken, hout hakken en graan malen. Ook thee uit de ijzertijd wordt er gekookt. Van zelf geplukte brandnetel en kervel.

'Dat is een toverdrank', zegt de Belgische juf die vanochtend in de pot staat te roeren. 'Daar geloof ik niet in, juf', zegt Maarten, die naast haar pannekoeken staat te bakken. Zijn ze trouwens lekker, die baksels? 'Neu', vindt Maarten.

Het Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven is elke dag open van 10 tot 17 uur. Je kunt er onaangekondigd binnenlopen en rondkijken. Wie de ijzertijd wil naspelen (een uur, een dag, weekend of zelfs een week), moet even vooraf bellen. En oude kleren aantrekken! Boutenslaan 161b, Eindhoven, 040-252.22.81.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden