de gidsboeken

Boekennieuwsbrief: Over een onplezierige klootzak in Washington en een poëtische burgemeester in Rotterdam

Het boek van de week, de Volkskrant Boekenraad Toptien en andere aanraders van onze boekenredactie: dit is de boekennieuwsbrief van vrijdag 7 juni.

Wilma de Rek
null Beeld
Beeld

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Het duurt nog even, maar beter vroeg dan nooit: op 22 november heeft in de Martinikerk in Groningen de 37ste Van der Leeuw-lezing plaats. Ze wordt uitgesproken door de Canadese schrijver Rachel Cusk, die als onderwerp ‘Laat werk: de expressieve vrijheid van oudere vrouwelijke schrijvers en kunstenaars’ heeft gekozen. Overigens is Cusk zelf nog lekker jong, 52 jaar. Ze is auteur van de trilogie Contouren, Transit en Kudos, over het leven van de gescheiden schrijfster Faye, ze woont in Londen en Norwich en schrijft regelmatig voor The Times. Coreferent is de 73-jarige psychoanalyticus en dichter Anna Enquist. (Her)lees hier het interview dat Arjan Peters ruim een half jaar geleden met Cusk had.

Afgelopen januari kreeg Marga Minco vervroegd de oeuvreprijs van de P.C. Hooft-stichting; hij wordt normaal in mei uitgereikt. De voorzitter van die stichting, Gillis Dorleijn, was er niet bij aanwezig. Minco en de laureaat blijken op een ‘onverkwikkelijke’ manier met elkaar verbonden: hij is de kleinzoon van het echtpaar in Amersfoort dat in de oorlog een groot aantal persoonlijke bezittingen van de Joodse familie Minco in bewaring had genomen en het na de oorlog vertikte die bezittingen aan de enige overlevende van het gezin – Marga Minco – terug te geven. Deze week verscheen ter gelegenheid van de uitreiking van de P.C. Hooftprijs een speciale editie van Minco's korte verhaal Het adres, waarin ook de werkelijkheid achter de fictie uit de doeken wordt gedaan.

Schrijfster Marga Minco, deze week 90 jaar geworden, op haar werkkamer. Beeld Joost van den Broek
Schrijfster Marga Minco, deze week 90 jaar geworden, op haar werkkamer.Beeld Joost van den Broek

De tweede roman van Niña Weijers (1987) is uit – Weijers debuteerde in 2014 met De consequenties, die op de shortlist van de Libris Literatuurprijs belandde. In Kamers antikamers mist Bo van Houwelingen de bravoure en de sprankeling van die eerste roman maar Weijers toont, vindt ze, wel lef door zich weinig van de regels aan te trekken en vrijwel plotloos te schrijven.

De Volkskrant Toptien heeft voorspellende gaven, schrijft Jet Steinz: nog voor bekend werd dat Martine Bijl was overleden, bleek haar laatste (in 2018 verschenen) boek al tot de bestverkochte van vorige week te horen. In Rinkeldekink, korte stukken over de nasleep van de hersenbloeding waardoor ze in 2015 getroffen werd, vond Bijl metaforen voor haar situatie: ‘als Mozes in zijn biezen mandje’ werd ze op een brancard door het raam getild, een demon ‘trok haar lichaam aan als een jas’, en er kwam ‘een vreemd wezen’ in haar brein wonen dat de boel probeerde over te nemen. E.T. had ze hem genoemd.

En dit is de hele Volkskrant Boekenraad Toptien:

1. Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3. Frans de Waal: Mama’s laatste omhelzing; Atlas Contact

4. Samuel Bjork: Ik reis alleen/Doodsvogel; Libris

5. Hanna Bervoets: Welkom in het rijk der zieken; Pluim

6. Carolina Trujillo: Meisjes in blessuretijd; Ambo Anthos

7. Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

8. Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

9. Martine Bijl: Rinkeldekink; Atlas Contact

10. Thomas Olde Heuvelt: Hex; Luitingh-Sijthoff

Boek van de week

Trump is een onplezierige klootzak die alleen om zichzelf geeft

Deze week verscheen Staat van beleg – Trump onder vuur, Michael Wolffs tweede boek over het Witte Huis van Donald Trump. Het gaat verder waar hij met het eerste boek Vuur en woede gebleven was, met opnieuw een min of meer chronologisch verslag van de tumultueuze ontwikkelingen in het Witte Huis en met nieuwe beledigingen aan het adres van de president en figuren in zijn entourage, grotendeels anoniem gedaan. Wolffs conclusie is vergelijkbaar met die van anderhalf jaar geleden: het loopt slecht met Trump af. Maar ondanks of juist door de gedetailleerde smeuiigheid wordt het boek ook met scepsis gelezen. Want werkt Wolffs op roddels gebaseerde onderzoeksmethode wel? Wat is er waar van de dingen die hij schrijft? Michael Persson vroeg het de schrijver zelf, in zijn huis in in Greenwich village, New York.

Interview van de week

Ahmed Aboutaleb: ‘Poëzie is een steun in eenzaamheid’

Donderdag begint in de Rotterdamse Doelen de vijftigste editie van Poetry International, die tot en met 16 juni duurt. Ter gelegenheid daarvan bundelde poëzieliefhebber en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vijftig wereldgedichten. Toen hij nog maar kort burgemeester was, trad hij zelf bij Poetry International op, met voordrachten in het Nederlands en Arabisch van de Syrische dichter en Nobelprijskandidaat Adonis. ‘Veel Arabische poëten worden, vanwege hun scheppingen, door de gevestigde orde als oproerkraaiers gezien', zegt Aboutaleb tegen Arjan Peters. ‘Ik vind Adonis een soort Simon Carmiggelt van de Arabische wereld: een goeie verteller en waanzinnig scherpe observator.’

Ahmed Aboutaleb Beeld Erik Smits
Ahmed AboutalebBeeld Erik Smits

Aanraders van de redactie

Zo’n tien jaar geleden kreeg de echtgenoot van presentatrice Clairy Polak (62) de ziekte van Alzheimer. Hij overleed vlak voor het verschijnen van de roman die ze erover schreef, Voorbij, voorbij. Het boek is ook de tip van de week van Ike Bekking (Bilthovense Boekhandel): ‘Het verhaal van Judith en Leo grijpt je bij de lurven en laat je niet meer los: prachtig wordt beschreven hoe Leo alzheimer krijgt, hoe de ziekte langzaam hun leven binnensluipt en zich meester maakt van het brein van Judiths geliefde echtgenoot.’

In Mama’s laatste omhelzing, over de gevoelens van andere dieren, toont bioloog Frans de Waal zich opnieuw een begenadigd verteller. Bovendien heeft hij een boodschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden