de gidsBoeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld
Beeld

Lieve lezer,

Morgen is het Bookstore Day en dat betekent dat het in alle (onafhankelijke) boekhandels van Nederland nog gezelliger is dan normaal, met echte schrijvers in het wild, die lezingen geven en handtekeningen zetten. Dus als je toch al met het vage plan speelde eens een papieren boek aan te schaffen, doe het dan vooral morgen en in een offline boekwinkel. Bijvoorbeeld bij Donner in Rotterdam (waar om 15.00 uur ook nog de Donner Boekenprijs 2019 wordt uitgereikt) of bij Broese in Utrecht. Behalve schrijversbezoek is daar ook een debat – tussen twaalf en twee – over ontlezing bij jongeren, met onder anderen Matijs Lips (beste docent Nederlands 2018), Alex Boogers (schrijver die zich inzet voor leesbevordering en tegen vaste leeslijsten), onze eigen Jet Steinz (analyseert wekelijks de Bestseller 60 voor de Volkskrant) en Rosan Hollak (recenseert Netflix-series voor NRC). Journalist Yaël Vinckx, organisator van Bookstore Day, is moderator van het debat. Tevens wordt de Nederlandse vertaling van het boek Lezen in tijden van Netflix van Felicitas von Lovenberg gepresenteerd, dat tijdens Bookstore Day met korting kan worden gekocht.

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Verwar een auteur niet met zijn personage, kopten we een paar weken geleden boven een stuk van vertaler Martin de Haan. In dat stuk zette De Haan vraagtekens bij het enthousiasme waarmee vooral rechtse types zich storten op de Franse schrijver Michel Houellebecq, wiens boeken hij in het Nederlands vertaalt. In zijn nieuwe roman Serotonine voert Michel Houellebecq wederom een eenzelvige, wrokkige stumper op, type boze witte man, en zoals bij meer van zijn boeken gingen ook bij Serotonine bepaalde lezers er gretig met ‘het gedachtegoed’ van de stumper vandoor. Afgelopen week deed Thierry Baudet een duit in het zakje, in een essay voor het online tijdschrift American Affairs. Ariejan Korteweg vroeg De Haan om commentaar: ‘Baudet kent het werk goed, maar trekt het één kant op. Dat krijg je als je een roman gebruikt om er politiek uit te destilleren.’

Verder was het de week waarin het thema van de Boekenweek 2020 bekend werd: ‘rebellen en dwarsdenkers’. Özcan Akyol schrijft het boekenweekessay en Annejet van der Zijl het geschenk; een mannetje en een vrouwtje, heel keurig van de CPNB.

En het was de week waarin Maarten Biesheuvel tachtig werd. Zijn vriend en uitgever Aart Hoekman viert dat met een een geïllustreerde editie van Verhalen uit het Gekkenhuis, met daarin niet eerder gepubliceerde foto’s en kattebelletjes die de manisch-depressieve schrijver vanuit de psychiatrische inrichting aan zijn geliefde Eva schreef. Nathalie Huigsloot zocht Biesheuvel op bij deze eerste verjaardag sinds haar overlijden: ‘Eva is dood. Alle pret is ervan af.’

Interview van de week

Schrijver Bart Moeyaert (Brugge, 1964) wordt komende maandag op audiëntie verwacht bij kroonprinses Victoria van Zweden om de internationale Astrid Lindgren Memorial Award in ontvangst te nemen, de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur. Zijn speech van exact zes minuten is al vertaald in het Engels. Hij heeft hem licht gehouden, ook al zou hij het podium graag gebruiken om zijn punt te maken: jeugdliteratuur is óók literatuur. ‘Er zijn mensen die zeggen: ik lees jouw boeken niet, want ik ben geen 14 meer.’ Pjotr van Lenteren sprak met Moeyaert over zijn schrijverschap. ‘Ik begin aan het begin, schrijf steeds verder en kijk hoever ik kom.’

Bart Moeyaert  Beeld Siska Vandecasteele
Bart MoeyaertBeeld Siska Vandecasteele

Boek van de week

Als de Messias is gekomen, zijn de wetten van de Thora niet meer geldig. Jacob Frank uit Podolië, thans deel van Oekraïne en Moldavië – hij leefde van 1726 tot 1791 – meent dat hij die Verlosser is. Dus eten hij en zijn volgelingen varkensvlees en drinken ze wodka tijdens de vasten. De eindtijd is aangebroken, alles gebeurt omgekeerd; Mozes’ geboden gelden niet langer. Negentig procent van wat de Poolse Olga Tokarczuk opschrijft in De Jacobsboeken, een vuistdik epos over de strapatsen van een zelfverklaard Verlosser, is waar. Het boek verscheen in 2014 en is nu door Karol Lesman in het Nederlands vertaald. Joris van Casteren las geboeid door tot het einde, 900 pagina's lang. Vier sterren.

Aanraders van de redactie

De aanstekelijke achtste roman van Désanne van Brederode is een essay, sprookje en reisverhaal ineen. Wat alles verbindt: de wens om te geloven – ook tegen beter weten in.

Jeugdige zekerheden zijn wankel geworden in Ferrara, Bert Wagendorps geslaagde vervolg op Ventoux, schrijft Hans Bouman.

Prikkelend en meeslepend beschrijft Sjeng Scheijen in De avant-gardisten de magie, de verrukking en het drama van de Russische avant-garde. Want er is zoveel meer dan Malevitsj.

Volkskrant Boekenraad

En dan hier de top tien van onze eigen boekwinkels:

1. Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3. Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

4. Inge Ipenburg: Moordenaarsstorm; Pepper Books

5. Lonely Planet’s Rotterdam

6. Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

7. Angela Maas: Hart voor vrouwen; De Arbeiderspers

8. Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

9. Carolina Trujillo: Meisjes in blessuretijd; Ambo Anthos

10. Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij

De boekentip van Ine Soepnel (boekhandel Van Someren & Ten Bosch): Angela Maas, Hart voor vrouwen.

‘Cardioloog Angela Maas heeft een belangrijke boodschap: het vrouwenhart is wezenlijk anders dan het mannenhart, maar in de geneeskunde is dat besef nog niet doorgedrongen. ‘We leggen vrouwen standaard langs de mannelijke meetlat, maar vrouwen zijn geen kleine mannen’, schrijft ze. Haar boek geeft een helder overzicht van risicofactoren en behandelmogelijkheden van hartklachten bij vrouwen. Schokkend vond ik de vele voorbeelden van vrouwen die van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Hart voor vrouwen is een hartstochtelijk pleidooi voor meer kennis van het vrouwenlichaam en verdient het om breed gelezen te worden: door vrouwen, door artsen, door iedereen.’

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden