de gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld

Lieve lezer,

Nederland mag naar de finale van het Eurovisiesongfestival (hup Duncan!) en volgende week zijn de Europese verkiezingen: Europa is hot. Of toch niet? In De grote verkilling slaat Geert van Istendael alarm over de teloorgang van de verzorgingsstaat. Overal in Europa wentelen sociaal-democraten en christen-democraten zich tevreden in hun groene levensstijl van hoogopgeleide, zichzelf ruimdenkend achtende burgers en laten ze de slachtoffers van de globalisering links liggen; logisch dat die naar de populisten vluchten. Volgens Hans Wansink ‘slaat Van Istendael de spijker op zijn kop’.

Afgelopen maandag werd Normale mensen van Sally Rooney verkozen tot Book of the Year op de British Book Awards. Ze versloeg onder andere Becoming, de autobiografie van Michelle Obama, en Milkman van Anna Burns, dat vorig jaar de Man Booker Prize won. Rooney reageerde eerder relativerend op alle lof en hulde die haar sinds het verschijnen van Normale mensen ten deel valt: ‘Hoe prettig de erkenning ook is, succes is een kwestie van willekeur, wat natuurlijk geweldig frustrerend is voor al die goede auteurs die onopgemerkt blijven.’

Sally Rooney Beeld Jonny Davies
Sally RooneyBeeld Jonny Davies

De Volkskrant Boekenraad Top 10

Waarom het ene boek een bestseller wordt en het andere niet zal wel altijd een raadsel blijven, maar dat het winnen van de Libris Literatuurprijs een handje helpt, staat vast: deze week prijkt Rob van Essen op 1 in onze Volkskrant Boekenraad met De goede zoon. Hier de hele top tien:

1. Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

2. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

3. Lucinda Riley: De zeven zussen; Xander

4. Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

5. Lonely Planet’s Pocket Rotterdam

6. Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

7. Max Velthuijs: Kikker is kikker; Leopold

8. Mirjam de Blécourt: Vrijgevochten; Prometheus

9. Manon Uphoff: Vallen is als vliegen; Querido

10. Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

De tip van de Volkskrant Boekenraad komt deze week van De Tribune in Maastricht: Het uur van de specialisten, van Barbara Zoeke.

Robert-Jan Wesly van De Tribune: ‘Het juryrapport van de Gebroeders Grimm-prijs spreekt al boekdelen: ‘Kun je over een afschuwelijk gegeven een ongelooflijk goed boek schrijven? Ja, dat kan. Lees Het uur van de specialisten maar.’ Barbara Zoeke is het gelukt om het euthanasieprogramma van nazi-Duitsland te beschrijven op een zodanig betrokken manier dat het oordeel over de personages sluipenderwijs door de lezer zelf wordt gevormd. Op bijna antropologische wijze wordt de vreselijke situatie vanuit allerlei standpunten beschreven. En nog een tip, omdat we het geluid van F.B. Hotz zo lang hebben moeten missen: gelukkig is er nu een keuze uit zijn werk, onder de titel Onrustige dagen, weer beschikbaar. Maar zijn werk zou altijd te koop moeten zijn.’

Boek van de week

‘Ziek zijn is bijna een soort baan’ zegt schrijfster Hanna Bervoets, die zelf ook met het bijltje hakt

Welkom in het rijk der zieken, heet de zevende roman van Hanna Bervoets: een roman over ziek zijn en nooit meer beter worden. Het hoofdpersonage Clay krijgt de diagnose ‘Q-koortsvermoeidheidssyndroom’, een aandoening waar je niet aan doodgaat maar ook niet meer van geneest. Aan Sara Berkeljon vertelt Bervoets over haar eigen ervaringen. Op haar 22ste kreeg ze pijn in haar schouders, daarna in haar rug, en binnen een paar maanden zo ongeveer overal in haar lichaam. Na een jaar medisch onderzoek en bezoekjes aan allerlei specialisten kreeg ze te horen: dit gaat nooit meer over. Een genetische aandoening, Ehlers-Danlos Syndroom, type h, waardoor het bindweefsel zich anders gedraagt dan normaal. ‘De norm in onze maatschappij is gezond zijn, maar wat als je daar niet onder valt? Dat heb ik als uitgangspunt voor deze roman genomen.’

Hanna Bervoets Beeld Robin de Puy
Hanna BervoetsBeeld Robin de Puy

Interview van de week

‘Je moet nog altijd een goed boek schrijven om een goed boek te hebben geschreven’

De kans dat je deze nieuwsbrief leest op je telefoon, iPad of laptop is tamelijk groot, namelijk 100 procent, en daarmee onderstreep je maar weer hoe groot de omvang is van de digitale revolutie die de beschaving in zijn greep heeft. Sterker: die de beschaving volledig heeft vormgegeven, ‘via een mengeling van toegankelijkheid, vrijheid en snelheid die een breuk betekende met decennia van geblokkeerde, trage, selectieve systemen’, aldus de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco in een interview met Jarl van der Ploeg. Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van The Game, het vervolg op De barbaren waarmee Baricco in 2006 wereldfaam verwierf. Jarl sprak met hem over Netflix en de teloorgang van de elite, maar vooral over het Nederlandse totaalvoetbal en over de moderne verpersoonlijking daarvan, Frenkie de Jong.

Aanraders van de redactie

De vierde roman van de Spaanse schrijfster María Duenas is uit en dat leidt tot gemengde reacties: lezers hangen de vlag uit, literatuurcritici halen hun neus op, want Duenas is te populair. Maarten Steenmeijer legt uit waarom dat een heel benepen reactie is.

Susan Sontag lijkt de schrijver te zijn geweest van het boek dat haar toenmalige echtgenoot beroemd maakte. Wat dreef haar?

Susan Sontag in Frankrijk, 3 november 1972.  Beeld Roger Viollet/Getty Images
Susan Sontag in Frankrijk, 3 november 1972.Beeld Roger Viollet/Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden