De Gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

null Beeld Archief Herinneringscentrum Kamp Westerbork/NIOD / bewerking Antonia Hrastar.
Beeld Archief Herinneringscentrum Kamp Westerbork/NIOD / bewerking Antonia Hrastar.

Gegroet, goede lezers!

Het was een week van vooruitkijken, naar de eerstvolgende week, woensdag bijvoorbeeld, als Ajax thuis Tottenham Hotspur ontvangt en wellicht de finale van de Champions League bereikt. Maar dat wist u al. Om van alle gekakel over voetbal verlost te zijn, kunt u ook een koptelefoon opzetten en een luisterboek tot u nemen. Dan bent u nog bij de tijd ook. Maandag aanstaande is het weer zo ver: de Week van het Luisterboek gaat van acquit. Zoals Hugo Blom beschrijft:

‘Daar moeten we ons geen Boekenweekachtige toestanden bij voorstellen, maar desondanks verscheen op 24 april jl. wel de juryvoorzitter van de Hebban Luisterboek Award maar liefst 8 minuten op de nationale televisie. Bij Tijd voor Max mocht Henk Jan Smits, professioneel jurylid maar ook voorlezer van boeken, mind you, de genomineerden voor de Awards van 2019 bekendmaken. Ik had het heuglijke tv-moment gemist, maar missen bestaat niet meer, dus ik keek alsnog. Er werden zelfs fragmenten van de genomineerden afgespeeld in een doodstille studio. Smits legde meteen het dilemma van de prijs – het gaat niet om de boeken, maar om het voorlezen – op tafel door te erkennen dat zijn favoriete boek er niet bij zat: Grand Hotel Europa, van Ilja Leonard Pfeijffer was immers hét voorbeeld van een boek waarvoor een aarzelende lezer nog wel eens terug kon schrikken, want ‘groot en dik’, en er staan ook nogal wat ‘moeilijke woorden’ in. Ja, echt, dixit de voorzitter en dan is luisteren een uitkomst.’

Eveneens aanstaande maandag, rond 22.15 uur rechtstreeks te zien in het tv-programma Nieuwsuur: de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs (50 duizend euro), waarvoor zes auteurs zijn genomineerd: Bregje Hofstede, Ilja Leonard Pfeijffer, Esther Gerritsen, Johan de Boose, Jan van Aken en Rob van Essen. In ‘De Week in Boeken’ waag ik mij traditiegetrouw aan een voorspelling van de winnaar, op basis van het nominatierapport.

En voor wie terugkijken prefereert boven vooruitkijken: afgelopen maandag stierf Les Murray (80), de Australische bard wiens fraaie bloemlezing De planken kathedraal uit 2013 weer eens uit de kast kan worden getrokken.

Les Murray in 2002. Beeld Fairfax Media via Getty Images
Les Murray in 2002.Beeld Fairfax Media via Getty Images

Boek van de Week

Het leven van een charmante SS-er, die als commandant in de oorlog verantwoordelijk was voor de deportatie van meer dan 80 duizend Joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen, is het onderwerp van Gemmeker, de biografische studie die Ad van Liempt in de afgelopen jaren verrichtte. Tot aan zijn dood in 1982 heeft kampcommandant Albert Gemmeker ontkend te hebben geweten wat er met de Joden gebeurde die hij liet deporteren. Die vraag blijft intrigeren, aldus Van Liempt, die wordt geïnterviewd door Ellen de Visser.

Interview van de Week

Rob van Essen (55) is met zijn roman De goede zoon een van de genomineerden voor de Libris Prijs. Aan Wilma de Rek vertelt hij dat Laurence Sterne zijn favoriete auteur is, dat De goede zoon zijn meest autobiografische boek is en de culminatie van alles wat hij hiervoor schreef, en dat hij als achtergrondmuziek immer dezelfde 11 cd’s met klavecimbelmuziek van Couperin opzette. Zo is de Kruidvat-box die hij zich ooit aanschafte goed van pas gekomen.

Schrijver Rob van Essen in zijn huis in Amsterdam Beeld Marie Wanders
Schrijver Rob van Essen in zijn huis in AmsterdamBeeld Marie Wanders

Aanraders van de redactie

Maarten ’t Hart is al decennia fan van Anthony Trollope, destijds even beroemd als Charles Dickens maar inmiddels helaas een stuk onbekender. Nu Trollopes roman The way we live now is vertaald door Marijke Loots als Het leven anno nu (uitgeverij IJzer), kunnen we de schade inhalen met zijn beste, grimmigste, omvangrijkste en nog altijd actuele roman. Vijf sterren, krijgt het boek.

Verhalen van Franz Kafka uit zijn nalatenschap, inclusief de huiveringwekkende autobiografische Brief an den Vater, werden in de nieuwe vertaling van Willem van Toorn uitgebracht als Brief aan mijn vader. Vier sterren.

De Volkskrant Boekenraad

De boekentip van Janneke Siebelink (bol.com): Marie Robert, Speeddaten met Plato.

‘Met Spinoza een bezoek aan Ikea evalueren, waar je verlangen omsloeg in verslagenheid vanwege al die uniformiteit – en je wilde alleen maar een boekenkast kopen. Met Aristoteles je kater overdenken, terwijl je vorig weekend nog had gezworen nooit, maar dan ook nooit meer wakker te worden met een dode vogel in je mond. Hoe zou Kant reageren als zijn geliefde het uitmaakt met een appje? En wat zouden Plato, Heidegger en Wittgenstein doen wanneer ze in jouw schoenen stonden? Troostrijke filosofie in een aanstekelijk boek voor wanneer je het even niet meer ziet zitten.’

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden