De Gidsboeken

Boek van de week en andere aanraders van onze boekenredactie

Wilma de Rek
null Beeld

Lieve lezer,

Zou er weleens onderzoek zijn gedaan naar de invloed van het weer op lezen? Ik kon er zo in de gauwigheid geen betrouwbare data over vinden. Maar er zijn veel mensen die vooral ‘s zomers aan een boek toekomen, wat natuurlijk vooral te maken heeft met de zee aan tijd, maar wellicht ook met de temperatuur: het leest lekker in het zonnetje. En het worden prachtige Paasdagen, dus op naar de boekwinkel. Voor het laatste exemplaar van De klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo bijvoorbeeld (in Frankrijk en bij Amazon stormt het de bestsellerlijsten binnen, hier is het nog even wachten op een herdruk) of voor Tot in de hemel, de roman waarmee Richard Powers deze week de Pulitzerprijs voor fictie 2018 won. Niet de mensen maar de bomen staan daarin centraal, de oudste en grootste vorm van leven op aarde. ‘Qua opzet is dit misschien wel het meest eigenzinnige boek van het jaar’, schreef onze recensent Hans Bouman eerder.

VOLKSKRANT BOEKEN

Ontvang iedere vrijdagmiddag de boekennieuwsbrief in uw mailbox met daarin de recensies, interviews en rubrieken die boekenliefhebbers gelezen moeten hebben. Inschrijven kan hier.

Of koop ter ontspanning een spannend boek. Woensdag werd de longlist van de BookSpot Gouden Strop 2019 bekendgemaakt. Dit zijn de tien genomineerden:

- Kefah Allush, De munt van Judea (Volt)

- Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Erfenis (Luitingh-Sijthoff)

- Kasper van Beek, Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo)

- Jan Van der Cruysse, Bling bling 3 (Angèle)

- Chris Houtman, Het negende gebod (Karakter Uitgevers)

- Elvin Post, Arizona blues (Ambo|Anthos)

- Samantha Stroombergen, De witte kamer (Meulenhoff Boekerij)

- Marjolijn Uitzinger, Verloren in Berlijn (De Geus)

- Felix Weber, Genadeschot (Meulenhoff Boekerij)

- Igor Znidarsic, De uitverkorene (Karakter Uitgevers)

Op 1 mei wordt de shortlist bekendgemaakt, tegelijkertijd met de nominaties voor de BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut. De winnaars van beide prijzen worden op 29 mei bekendgemaakt.

Verder was het de week waarin Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque na negen jaar zijn vertrek aankondigde; we gaan zijn warme bemoeienis met het boekenkatern nog missen. Maar wellicht kan hij over zijn Volkskrantjaren zelf een mooi boek schrijven, zoals Alan Rusbridger van The Guardian deed. Hans Wansink las het en nam de boeken over het veranderende medialandschap van Jill Abramson (The New York Times) en Andrew Chadwick (mediaprofessor) ook even mee. Conclusie: ‘Het maken van een papieren krant is op de redacties een bijkomstigheid geworden.’

Toespraak van Philippe Remarque op de redactie van de Volkskrant. Hier kondigt hij het vertrek aan als hoofdredacteur.  Beeld Guus Dubbelman
Toespraak van Philippe Remarque op de redactie van de Volkskrant. Hier kondigt hij het vertrek aan als hoofdredacteur.Beeld Guus Dubbelman

Boek van de week

De Britse schrijver Ian McEwan zwerft al bijna 45 jaar met verve van genre naar genre en zijn nieuwste roman is een knipoog naar sciencefiction: wat onderscheidt de mens nog van de robot? Fascinerende thematiek, en de verbeeldingskracht van McEwan is groot als altijd, maar toch haalt Machines like me (de Nederlandse vertaling door Rien Verhoef verschijnt in mei bij De Harmonie) niet het niveau van zijn allerbeste werk, schrijft Hans Bouman, die het boek even goed vier sterren geeft.

Interview van de week

Voor Almudena Grandes, een van de groten van de hedendaagse Spaanse literatuur, is geschiedenis vaak een inspiratiebron; zo ook in haar recente, prijswinnende spionnenroman De patiënten van dokter García. Maartje Bakker sprak met haar, onder meer over de slechtheid van de mens: ‘Niemand is totaal slecht. Wij mensen zijn allemaal in staat tot het beste en het slechte. Maar ik denk wel dat er puur slechte ideeën bestaan.’

Almudena Grandes Beeld Ivan Giménez / Tusquets Editores
Almudena GrandesBeeld Ivan Giménez / Tusquets Editores

Aanraders van de redactie

Astrid Roemer is terug met een grote familieroman die speelt in naoorlogs Paramaribo, dat volgens Persis Bekkering tot aan de laatste bladzijde ‘heel dichtbij voelt’.

De verhalen die zijn verschenen in de Berberbibliotheek maakten diepe indruk op Nadia Ezzeroili, die nu het sluitstuk van de reeks bespreekt.

Tien jaar geleden overleed Martin Bril, uitvinder van de Rokjesdag. Wat is daarvan over?

De Volkskrant Boekenraad

Tip van Lot Douze (Boekhandel Over ’t Water): Maartje te Horst, Ode aan de kleinste musea van Nederland (en de mensen die ze mogelijk maken).

‘Ik had niet gedacht dat ik verliefd kon worden op een boek met foto’s van, onder andere, het Apple Museum Nederland, Het Henny Huisman Museum en het Politiepettenmuseum. Ik bekijk het vertederd, vol respect maar ook een beetje grinnikend – en daar precies de balans tussen. Maartje ter Horst bewaart die balans door de voortreffelijke samenstelling, alsof ze zelf een van de geportretteerden is: ze heeft een klein museum voor kleinste musea opgericht met dezelfde toewijding en zorgvuldigheid als de medewerkers van de kleinste musea. Inderdaad een ode.’

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden