Eet wijzer

Blauwe bessen zijn super, maar niet per se ‘superder’ dan ander fruit

Blauwe bessen worden vaak gezien als ‘superfruit’. Wat is daarvan waar?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Blauwe bessen zijn toch heel gezond?

Absoluut. Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, veel vezels, vitamines C, K en B, mineralen zoals ijzer en anti-oxidanten die onder andere celbeschadiging tegengaan. Maar dat is niks bijzonders.

Niks bijzonders?

Nee. Deze voedingsstoffen vind je namelijk ook in ander fruit, in wisselende hoeveelheden. Zo bevatten aardbeien, sinaasappels en kiwi’s veel meer vitamine C; frambozen meer vezels; in banaan zit veel meer kalium en foliumzuur; en bramen bevatten aanmerkelijk meer ijzer. Alle fruitsoorten bevatten verschillende soorten anti-oxidanten. ‘Ja, blauwe bessen zijn gezond’, zegt voedingswetenschapper Jaap Seidell. ‘Maar ze zijn niet meer ‘super’ dan ander fruit en niet gezonder.’

Maar blauwe bessen helpen toch tegen kanker, Alzheimer, hoge bloeddruk en cholesterol en versnellen spierherstel?

Helaas: daar is geen enkel bewijs voor, zegt de Belgische medische site Gezondheid-en-Wetenschap. Volgens het Voedingscentrum is wel bewezen dat je de kans op chronische ziekten als darmkanker, diabetes 2 en hart- en vaatziekten verkleint als je elke dag 200 gram fruit en 250 gram groente eet, en varieert.

Waar komen blauwe bessen vandaan?

Anders dan neefje de wilde bosbes worden blauwe bessen gekweekt. Van eind juni tot september gebeurt dat in Nederland, in de volle grond of in buitenbakken, heel duurzaam dus. In het voor- en naseizoen komen ze per boot of vrachtwagen uit Polen, Frankrijk, Spanje of Marokko. Dat is niet heel milieubelastend en kost relatief weinig brandstof. Maar van oktober tot ongeveer maart komen de bessen per vliegtuig uit Argentinië, Chili, Peru, Nieuw Zeeland of Zuid-Afrika: dat is flink belastend voor milieu en klimaat. Laat ze dan liever liggen en koop diepvriesbessen, adviseert Milieu Centraal. Die worden altijd in het seizoen geoogst, zijn net zo gezond als verse bessen en nog voordeliger ook.

Hoe milieubelastend zijn die plastic bakjes?

Volgens Milieu Centraal beschermen die plastic bakjes de bessen wel tegen beschadiging: gekneusde of beschimmelde bessen worden weggegooid en de milieu-impact van eten weggooien is groter dan die van verpakkingen. Gooi de bakjes in de PMD-bak weg, dan worden ze gerecycled. Karton is niet automatisch een betere optie. Papierproductie kost ook grondstoffen en energie, karton is zwaarder dan plastic en als het vochtig of vies wordt, kan het niet meer worden gerecycled.

Dus maar geen blauwe bessen in mijn yoghurt?

Jawel, maar alleen in het seizoen, als je ze niet laat bederven en ook genoeg ander fruit eet.

Prijs: blauwe bessen: 300 g ca. € 4,-

Oordeel: **

Verkrijgbaar; supermarkt, groentewinkel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden