De gidsDe boekenluisteraar

Bij deze prijs gaat het niet om de boeken, maar om het voorlezen

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Het Pilgrims Fathers complot is een van de genomineerden voor de Hebban Luisterboek Award. Beeld
Het Pilgrims Fathers complot is een van de genomineerden voor de Hebban Luisterboek Award.

Het goede nieuws is, er is een Week van het Luisterboek en die begint maandag 6 mei. Het slechte nieuws, er is geen Luisterboekenbal. Dat leek me nou juist zo leuk, compleet met silent disco, opdat iedereen naar zijn eigen luisterboek kan luisteren, en dan kletst er ook niemand door de toespraken heen, of het valt in elk geval niet op. De WvhL werd tot 2017 nog georganiseerd door ’s lands boekenpropagandamachine CPNB, maar bezuinigingen, pijnlijke keuzes en dan weet je het wel. Online boekenplatform Hebban.nl nam in 2017 de handschoen op, en organiseert sindsdien de WvhL. Daar moeten we ons geen boekenweekachtige toestanden bij voorstellen, maar desondanks verscheen op 24 april jl. wel de juryvoorzitter van de Hebban Luisterboek Award maar liefst 8 minuten op de nationale televisie. Bij Tijd voor Max mocht Henkjan Smits, professioneel jurylid maar ook voorlezer van boeken, mind you, de genomineerden voor de awards van 2019 bekendmaken. Ik had het heuglijke tv-moment gemist, maar missen bestaat niet meer, dus ik keek alsnog. Er werden zelfs fragmenten van de genomineerden afgespeeld in een doodstille studio. Smits legde meteen het dilemma van de prijs – het gaat niet om de boeken, maar om het voorlezen – op tafel door te erkennen dat zijn favoriete boek er niet bij zat: Grand Hotel Europa, van Ilja Leonard Pfeijffer was immers hét voorbeeld van een boek waarvoor een aarzelende lezer nog weleens terug kon schrikken, want ‘groot en dik’, en er staan ook nogal wat ‘moeilijke woorden’ in. Ja, echt, dixit de voorzitter en dan is luisteren een uitkomst. Grand Hotel Europa was zijn favoriet, maar hij had het niet alleen voor het zeggen, de awards zijn deels publieksprijzen waarbij honderd boekenluisteraars zich storten op een longlist van 15 titels voor volwassenen en 11 titels voor kinderen. De professionele jury gaat daarna o.l.v. Smits aan de slag met de shortlist. Dat literatuur, of het nu om lezen of luisteren gaat, een zaak van het hart is, is te lezen in de commentaren onder de gepubliceerde shortlists op hebban.nl.

U en ik kunnen nu geen invloed meer uitoefenen, maar in het kader van het controleren van de macht wel op voorhand de shortlist beluisteren. Bij de volwassenen werden achtereenvolgens genomineerd: Het Pilgrim Fathers complot, geschreven door Jeroen Windmeijer, gelezen door Louis van Beek, Onder de paramariboom, geschreven en gelezen door Johan Fretz en Leven en laten leven, geschreven door Hendrik Groen, gelezen door Kees Hulst. Bij de jeugd: Kinderen met een ster, geschreven door Martine Letterie, gelezen door Dieuwertje Blok, Het boek van alle dingen, geschreven en gelezen door Guus Kuijer en De familie R.I.P., geschreven door Paul van Loon, gelezen door Frank Lammers.

Zoals bij alle literaire prijzen is het appels en peren, rijp en groen en hier dan ook nog eens oud en nieuw. Het boek van Guus Kuijer bijvoorbeeld dateert van 2004 en dat van Johan Fretz van 2017. Dat deert ons allemaal niet, het toont juist de onbegrensde mogelijkheden van het luisterboek. Het is al één groot Luisterboekenbal!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden