Het kantoor van de toekomst

Bij Deloitte bouwen ze nu het kantoor van de toekomst, de heel nabije toekomst wel te verstaan

Het nieuwe kantoor van Deloitte. Beeld Henk Wildschut
Het nieuwe kantoor van Deloitte.Beeld Henk Wildschut

Veel mensen willen na deze zomer deels thuis blijven werken. Hoe ziet een kantoor eruit, waarvan een deel van de werknemers niet fysiek aanwezig is? In The Edge, het imposante glazen gebouw aan de Amsterdamse Zuidas waar onder meer Deloitte kantoor houdt, zoekt het consultancybureau naar antwoorden. Hier wordt in een sciencefiction-achtige ruimten geëxperimenteerd VR-brillen, tv-studio’s en greenscreens.

De belangrijkste les is dat er nog veel te verbeteren valt aan de manier waarop veel bedrijven nu hybride vergaderen. Zo heeft Deloitte een scherm gebouwd dat je op een stoel zet, waardoor de collega’s die online deelnemen niet op een scherm boven de rest uittorenen maar tussen hun kantoorgenoten in zitten. Dit zorgt voor een natuurlijker gesprek. En, weten ze nu bij Deloitte: die schermen moeten ook groot zijn, zodat je echt iemands gezichtsuitdrukking kunt zien. Anders valt veel non-verbale communicatie weg.

Deloitte Beeld Henk WIldschut
DeloitteBeeld Henk WIldschut

Ook is er een robot, een rondrijdende iPad op schouderhoogte, waarmee thuiswerkers door het gebouw in Amsterdam kunnen zoeven en zo met collega’s daar kunnen kletsen. Er moet nog wel een bumper op de robot, want het scherm zit nu al vol barsten.

Studenten van de Erasmus Universiteit helpen bij het ontwikkelen van een VR-vergaderruimte. Het grote voordeel: je zit door zo’n bril ook echt ín een vergadering, zodat je niet afgeleid raakt door je telefoon. Collega’s bewegen niet als zichzelf (of als gelijkend poppetjes), maar als gekleurde stippen door de ruimte. Hierdoor moeten ze met elkaar op meer gelijke voet komen te staan.

Deloitte. Beeld Henk WIldschut
Deloitte.Beeld Henk WIldschut

In het kantoor hangen na corona veel schermen wat Deloitte betreft. Ook bij de koffieautomaat, waar mensen online via een QR-code inloggen op een groot scherm. De thuiswerkende collega’s kunnen zo vanuit huis meekijken en meepraten met de collega’s bij het keukenblok in Zuidoost, en kan er volop worden nagepraat over de (virtuele) vrijmibo.

In de speciale presentatieruimtes kom je met studiolicht en greenscreens in elk geval een stuk beter voor de dag dan vanachter een korrelige webcam. Een regisseur van echte tv-programma’s leert de werknemers hoe je een online presentatie nóg aantrekkelijker maakt. Een hint: het songfestival wordt niet voor niets zestien keer integraal gerepeteerd.

Deloitte Beeld Henk WIldschut
DeloitteBeeld Henk WIldschut
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden