StijladviesAnita Witzier en Sjoerd Pleijsier

Bij Anita Witzier is leeftijd irrelevant

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv

Anita WitzierBeeld MMP

Ik dacht ergens te hebben gescand dat presentator Anita Witzier na twintig jaar Memories is ingeruild voor de dertien jaar jongere en altijd te openhartige Katja Schuurman. Maar dat moet trollenonzin zijn. Anita is in excellente vorm en daar getuigt deze rode-loperoutfit ook van. M'n bek valt echt open van deze krachtige en verleidelijke flat age female. U weet: flat age wil zeggen dat leeftijd een irrelevant chronologisch concept is. Je ziet er niet goed of slecht uit voor je leeftijd, je ziet er likkebaardend of uitgedoofd uit. Punt. We zien Anita in een puike cyclaamkleurige jurk, in een moeilijk stofje. Glanssatijn is genadeloos, kreukt ook als de pest en dat maskeert weer lekker. Al denk ik dat Anita ook onder haar foundation in opperbeste conditie verkeert (hier stop ik, anders wordt het #ongepast). De keuze voor zwart als steunkleur snap ik, al zou ik voor complementair groen hebben gekozen. Zwart is net iets te makkelijk en flatties floreren op onvoorspelbaarheid. Dit laat onverlet dat de laarzen en de boodschappentas (wat zou erin zitten, het verzameld werk van Mulisch?) lekker staan. Maar bovenal blijft mijn blik steken bij die heerlijke kop. Het haar dat al twintig jaar goed zit, het hoofd dat zolang we haar kennen stoer en fris is. Mocht er toch iets van waar zijn dat Witzier is ingeruild, dan zeg ik - voor zo ver van enige waarde -: úw verlies, mevrouw KRO-NCRV.

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Sjoerd PleijsierBeeld Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk

Beetje lullig voor Sjoerd Pleijsier, maar ik wil de Rotterdamse acteur hier toch graag inzetten om een hardnekkig misverstand onder het Nederlandse manvolk aan de kaak te stellen. Namelijk dat een net jasje een duizenddingendoekje is dat de alledaagsheid van een outfit compenseert. Zo'n jasje, lieve lezer, is geen onzichtbaarheidsmantel die jongensjeans en werkmanslaarzen aan het oog onttrekt. Zo werkt het niet. Van Gogh kletste zijn zonnebloemen ook niet op een modderschuit.

Qua kleur is dit jasje natuurlijk prima geschikt voor een première als die van Showponies. Een zwarte broek en wit overhemd had het ensemble een chique cachet bezorgd; een blauwe of kaki chino en babyblauw overhemd had er een dartele draai aan gegeven. De boord van het overhemd had in dat geval dicht gemogen, dat is nog zo'n dwaling, dat een blote bef überhaupt gewenst zou zijn als etalage.

Inzake de contouren nog dit advies aan de man die in uitstraling zijn achternaam eer aandoet: tenzij je bewust opteert voor mouwen als muizentrappetjes, steek beide handen dan niet in de zakken. Zet sowieso in op een maatje minder, dan vallen de schouders niet óver de armgrens als een virtueel knaapje. Tip tot slot: doe de bovenste knoop dicht om een perfecte vorm in het jasje te trekken. De revers vormen dan een flamboyante V waaruit je tronie als een Esther Williams omhoog kan rijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden