Beursspel

'Nederlanders zijn aandelen-minded', zei president-directeur van Amsterdam Exchanges NV (AEX), George Möller afgelopen maandag in de Volkskrant. Möller denkt dat het aantal actieve aandelenbeleggers in Nederland de laatste twee jaar gestegen is tot boven de één miljoen....

PETER VAN DEN BERG

Al die particuliere beleggers zijn zich deze week kapot geschrokken. Denk je dat de aandelenkoersen doorgroeien tot in de hemel, volgt er bij het eerste rentestijginkje een correctie. Gillende paniek bij de huis-, tuin- en keukenbelegger, die onmiddellijk verkoopt. Volgt een onvermijdelijke koersval en wil 'iedereen door dezelfde draaideur'.

Nee, dan is het Groot Effecten Spel heel wat veiliger. Tout le monde kan daarmee spelenderwijs beleggen. Twee, drie of vier spelers kiezen een kleurpion, krijgen in diverse coupures een basiskapitaal van 11.625 gulden en kunnen aan de slag met aandelen van Koninklijke PTT Nederland (KPN), KBB en De Telegraaf. De speler die het meeste geld binnenhaalt, wint.

Niche liet de dobbelsteen rollen. De 'koerskaarten' bepalen het verloop van het spel, de speler moet snel op fluctuaties reageren met call- en put-opties. Geconfronteerd met een rentestijging verkocht een nerveuze verloofde vrijwel al haar aandelen. Net echt. Maar Niche miste, ondanks een winstje van 15 mille, de killers-mentaliteit. De mogelijkheid medespelers af te maken kent het spel niet.

Toch doet het Groot Effecten Spel sterk denken aan het aloude Monopoly. Daarom kan Niche maar één conclusie trekken. De ontwerpers van het effectenspel hebben gehandeld met voorkennis.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden