de gidsgeld & vaste lasten

Besparen op de vaste lasten? Bij de familie Vos kan het 2.300 euro per jaar schelen

Hoe vast zijn je vaste lasten daadwerkelijk? Valt er nog iets te besparen of zijn je vaste lasten gewoon wat ze zijn? Voor deze rubriek lichten de experts van vergelijkingssite Independer de administratie op verzoek door: ditmaal die van de familie Vos uit Gelderland.

Madelon Meester
null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Al jarenlang heeft de familie Vos de vaste lasten geregeld bij een assurantiekantoor in de buurt, maar toen de berekening van de herbouwwaarde van haar woning onlangs een stuk hoger uitviel dan de daadwerkelijke waarde, was ze het vertrouwen in haar verzekeraar kwijt. Betaalt de familie eigenlijk niet al veel langer te veel voor haar verzekeringen en hypotheek? Independer-expert Michael Bartelink dook op verzoek in de administratie.

Om maar meteen flink te spoileren: de hoogte van het besparingsbedrag van de familie Vos is aanzienlijk. Op jaarbasis kan ze bijna 2.600 euro minder kwijt zijn aan vaste lasten. Mark en Thea Vos geven aan dat ze het liefst in zee gaan met maatschappijen die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit in ogenschouw genomen, is de besparing op jaarbasis 2.300 euro.

Bij de zorgverzekering van Mark, Thea en hun twee inwonende kinderen van 19 en 20 jaar is de meeste winst te behalen. Als ze overstappen naar een zorgverzekering die niet maatschappelijk verantwoord onderneemt, scheelt het ze ruim 160 euro per maand, bij een zorgverzekering die verantwoord ondernemen wel hoog in het vaandel heeft staan, gaat het om 135 euro. Daarvoor moet wel het eigen risico van de kinderen verhoogd worden van de standaard 385 euro naar 885 euro. Bartelink: ‘De kinderen zijn nog jong en gezond. Door het eigen risico te verhogen, krijg je korting op de premie. Het is dan wel zo dat als ze volgend jaar onverhoopt naar het ziekenhuis moeten, ze zelf eerst 885 euro moeten betalen.’

Dit grote verschil verbaast Mark en Thea. Ze werken allebei bij de overheid en zijn collectief verzekerd via hun werkgever. ‘Ik zou verwachten dat de werkgever het gunstigste bedrag voor ons heeft uitonderhandeld. Klopt dit bedrag wel?’, vraagt Mark zich af. Toch is het volgens expert Bartelink niet zo vreemd dat ze lager uit kunnen zijn dan nu. ‘Een werkgever onderhandelt inderdaad met een aanbieder en zorgt ervoor dat je hier korting op krijgt. Maar hetzelfde pakket kan bij een andere aanbieder goedkoper zijn. Verzekeraars bieden bij collectieve pakketten hun duurdere merken aan, terwijl ze ook goedkopere merken hebben.’ (Zie kader voor meer info)

Wonen

Voor de hypotheek geldt: oversluiten is voor de familie Vos niet rendabel, vanwege de boete die daarvoor betaald moet worden. De overige verzekeringen kunnen maandelijks wel een stukje goedkoper, wat op jaarbasis toch weer een fijne winst oplevert. Geld dat ze nu goed kunnen gebruiken voor hun studerende kinderen. ‘We willen ervoor zorgen dat de kinderen zo zorgeloos mogelijk de studententijd doorkomen’, aldus Mark.

Het overstappen naar een andere autoverzekering voor hun twee auto’s, bedrijfsauto en motor levert 31,56 per maand op. Met name de verzekering van de zakelijke auto kan goedkoper. Als de familie Vos de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering onderbrengt bij een andere aanbieder, scheelt dat ook bijna 14 euro per maand.

Reizen

Ook de reisverzekering kan een stuk goedkoper: als de familie van ANWB overstapt naar Aegon, scheelt dat 8,99 per jaar en bijna 108 euro op jaarbasis. Dat verbaast Mark en Thea: ‘We dachten dat we qua reisverzekering wel goed zaten.’

Bartelink legt uit dat reisverzekeringen met risicoprofielen werken. ‘Een verzekeraar kan zeggen: in risicoprofiel A hebben we al voldoende klanten, dus we hebben vooral klanten met risicoprofiel B nodig. Terwijl een andere verzekeraar juist weer klanten met risicoprofiel A zoekt en de verzekering voor die groep financieel aantrekkelijk maakt. Daardoor kun je bij een andere verzekeraar op een totaal ander bedrag uitkomen.’

‘Onze auto-, zorg- en reisverzekering moeten we maar direct gaan oversluiten, als ik dit zo hoor’, zegt Mark. ‘We zijn een beetje te makkelijk geweest’, voegt Thea toe. ‘Ik vind het waanzin hoe het is geregeld met de ziektekostenverzekering, hoor’, zegt Mark. ‘Er is een heel circus opgetuigd, waar je helemaal geen zin in hebt. Ik wil niet elk jaar opnieuw kijken waar het het best geregeld is. Ik wil gewoon goede zorg.’

*Op verzoek van de geïnterviewden zijn de namen gefingeerd. Namen bij de redactie bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden