null

DE GIDSBespaartip

Ben je blut door de dure decembermaand? Wij helpen je januari door

Beeld Monique Bröring

Etentjes, feestjes, cadeaus, nieuwe kleren en nog meer cadeaus. Eindelijk ligt de dure decembermaand achter ons. Ben je helemaal blut en heb je geen idee hoe je januari financieel moet doorkomen? Dan hebben we hier wat bespaartips voor je op een rij gezet.

Om te zien welke uitgaven je eigenlijk best kunt missen, helpt het om een detoxmaand in te lassen, adviseerde financieel blogger en voormalig accountant Marjan Heemskerk eerder. Een maand waarin je tijdelijk alle luxe-uitgaven schrapt om te zien in hoeverre dat iets uitmaakt. Januari is hier, zo na de feestdagen, natuurlijk de ideale maand voor.

Een maand lang dus even geen aankopen die je vrijwel gedachteloos doet, zoals de kussens en kaarsen die je bij Ikea in de wagen gooit, terwijl je eigen alleen maar een kast wilde kopen. ‘Door zo’n maand kom je erachter welke luxe-uitgaven je wel mist en van welke je niet gelukkiger wordt’, aldus Heemskerk. Je kunt dus best ontdekken dat je je geld graag uitgeeft aan stationskoffie, maar dat je een eigen lunch meenemen net zo prima vindt als een salade in het bedrijfsrestaurant.

Schrijf alles op

Maar de eerste stap bij besparen, is overzicht creëren in je financiën. Want veel mensen hebben geen idee wat er inkomt en uitgaat, stelt Heemskerk. Excel is daarbij je beste vriend, online zijn er allerlei sheets te vinden die je kunt downloaden en invullen. Bekijk: wat staat er nu op mijn bankrekeningen? Wat zijn mijn maandelijkse inkomsten en waar geef ik mijn geld aan uit? Blijft er aan het einde van de maand iets over, of kom je juist geld tekort? Als je schulden hebt, is het ook belangrijk om die op te schrijven, zegt Heemskerk, want daar moet je het snelst vanaf.

Veel werk, inderdaad, en ook niet het allerleukste klusje. Maar bedenk: je hoeft het niet in een keer te doen. Werk er elke dag een halfuurtje aan, adviseert Heemskerk. En hou goed voor ogen waarvoor je spaart. ‘Op die manier wordt sparen leuk, want van sparen om het sparen wordt vrijwel niemand blij.’

Wil je weten of je genoeg verdient? Vul dan het Salariskompas van Intermediair in.

Wat is je spaardoel?

Wat daarbij belangrijk is, is dat je je spaardoel concreet maakt. Dus niet: ik wil over drie jaar genoeg geld hebben om een eigen zaak op te zetten. Maar: ik zet elke maand 700 euro opzij, zodat ik over een jaar of drie zo’n 25.000 euro heb voor mijn eigen onderneming. Stel ook budgetten in voor de uitgaven die je doet, zoals kleding, boodschappen en uitgaan en zorg ervoor dat je die budgetten niet overschrijdt.

Spaar niet, maar beleg

Houd je uiteindelijk geld over, dan wil je natuurlijk ook graag dat het meer wordt. Je kunt het natuurlijk op een spaarrekening zetten, maar daarvan word je allang niet meer rijk. De inflatie is op dit moment hoger dan de rente die je op je spaarrekening krijgt, waardoor je geld dus eigenlijk verdampt. Beleggen is wat dat betreft een betere optie, maar natuurlijk niet zonder risico. Beleg daarom alleen met geld dat je echt kunt missen.

Je kunt beleggen door aandelen in bedrijven te kopen, maar wil je daar rijk mee worden, dan moet je er eigenlijk op dagbasis mee bezig zijn. Passief beleggen is een andere optie: dat betekent dat je je geld in een fonds steekt dat vervolgens van een grote groep bedrijven aandelen koopt. Het voordeel daarvan is dat wanneer een bedrijf het slechter doet, dat niet echt grote gevolgen heeft voor de koers van het fonds: er zijn nog genoeg andere bedrijven die het wél goed doen.

Hoe sta je ervoor?

Checken, checken, checken is de laatste tip om geld over te houden. Kijk elke week, maand en elk jaar hoe je ervoor staat. ‘Bestudeer wekelijks je bankierenapp, kijk of er vreemde afschrijvingen zijn en zo ja, onderneem actie’, adviseert Heemskerk. De maandelijkse check-up is om te controleren of je het budget dat je hebt vastgesteld voor, bijvoorbeeld, je kledinguitgaven niet hebt overschreden. En als dit wel het geval is, na te gaan hoe dit komt. Heb je deze maand extra veel uitgegeven omdat je veel feestkleding moest kopen of was het een normale maand? In dat laatste geval moet je misschien je budget bijstellen, of zaten er loze inkopen tussen? Kijk ook: heb je al je inkomsten wel binnengekregen?

De jaarlijkse controle is voor het beoordelen van je vaste lasten en het onder de loep nemen van de abonnementen die je hebt lopen. Hoe vaak kijk je echt naar Netflix? Sport je elke week? En kun je je telefoonabonnement niet allang omzetten naar een goedkopere? Naar de provider bellen om te vragen of er een nieuwe aanbieding voor je is, kan ook werken, zegt Heemskerk. ‘Net als even bellen met je energieleverancier.’

Denk niet in beperkingen

Maar het allerbelangrijkste bij geld besparen is: houd het leuk. ‘Denk niet in beperkingen en denk niet: ik mag dit niet kopen en dat niet. Uiteindelijk spaar je om ervoor te zorgen dat je het leven kunt leiden dat je graag wilt. Veel mensen hebben een gouden kooi voor zichzelf gecreëerd. Een groot huis met hoge hypotheek en een lease-auto met hoge bijtelling. Zolang je daarmee tevreden bent, is dat oké. Maar zodra je iets anders wilt, is het de kunst uit die gouden kooi te breken. Dat is even een tijdsinvestering, maar je krijgt er financiële vrijheid voor terug.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden