Thuis etenweekendrecept

Begin 2022 met deze überhippe hartige havermout en het kan al bijna niet meer misgaan

Kookboekenmaker Yvette van Boven maakt een seizoensrecept en geeft suggesties om iets met de restjes te doen. Deze week: hartige havermout.

Yvette van Boven
null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Mijn aversie tegen (lauw)warme melk begon bij mijn geboorte. Zo diepgeworteld zit het. Wat mijn arme moeder ook probeerde, van moedermelk moest ik niks hebben. Later probeerde ze het met pap: nul succes. Ik kreeg het niet naar binnen.

De weeë lucht van verwarmde melk was ook iets waar ik me gigantisch overheen heb moeten zetten toen ik later achter de espressomachine stond in de horeca. Of erger nog: op bezoek bij mijn oma’s in Limburg, want daar hadden ze heel gekke melk, in glazen flessen met een smalle hals en een beugelstop. Brrr.

Toen ik voor mijn tv-programma eens ouderwetse Blaricumse boekweitgrutten moest gaan proeven, heeft de hele crew zich weken verheugd op mijn gezicht. Ik ben natuurlijk geen zeikerd, ik proef wel álles. Melk heeft alleen mijn voorkeur niet. (Zure zuivel overigens wel hoor, karnemelk en yoghurt: mijn lievelings! Ik heb u geen jaren lopen voorliegen.)

Enfin, om terug te komen op die televisiegrutten: ik bedacht een manier om eronderuit te komen. Ik verving namelijk de melk door bouillon en voilà: de pap was hartig en toen kon ik er ineens van alles mee. Ik hoop hiermee andere paphaters te helpen, want zo eet ik het in ieder geval wél heel graag.

Een goed ontbijt is het halve werk, zegt men, dus als we ergens het nieuwe jaar mee moeten starten is het wel met de eerste maaltijd van het jaar.

Maak uw hartige havermout, grutten of andere granen op smaak zoals u dat graag blieft: met een (gebakken, gepocheerd, gekookt) eitje erop, en een beetje gebakken groente, paddestoelen en wat saus – soja, worcestershire, sriracha of sesamolie bijvoorbeeld, of losgeroerde pindakaas, tahin of amandelboter.

Kook de granen in bouillon, water of zelfs een lekkere thee. Ik kook de mijne de avond van tevoren en laat ze in de ecostoof staan: een soort dekbed – of hooikist – voor je pan (waar je bijna energieloos mee kunt koken). Maar in de koelkast kan ook, als u van koud ontbijt houdt.

Ik heb een voorgevoel dat dit zomaar de hit van 2022 gaat worden: ongelófelijk lekker, supergezond en door mij nu überhip verklaard: hartige havermout is hét nieuwe culinaire begin van 2022. Het kan hierna ongeveer niet meer misgaan, maak er dus maar wat van.

Gember-havermout met een eitje

voor 4 personen

½ komkommer in schijfjes

2 eetl. rijstazijn

snuf zout

125 gram havermout (ik hou van grove)

1 ruime liter paddestoelenbouillon (of groente- of kipbouillon, of water)

scheutje koolzaad- of zonnebloemolie

duimlengte gember, geraspt

4 eieren

ca. 300 gram groene groente: hier bokchoi, maar spinazie, boerenkool, sperzieboontjes, snijbonen of een restje andere groente (pompoen!) van de dag ervoor is ook lekker

scheutje lichte soja, of andere saus naar smaak (ik hou erg van krokante chili-olie – ja, ook ’s morgens)

De avond van tevoren (moet niet, is wel makkelijk)

Meng de komkommerschijfjes met azijn en zout en bewaar afgedekt op een koele plaats.

Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem, fruit daarin de gember een minuut en voeg de havermout toe. Roerbak die even tot de haver een beetje roostert.

Giet er dan de bouillon op en breng aan de kook. Draai het vuur uit en laat de havermout nu een nacht in de ecostoof of ingepakt in een deken staan. Of kook het in de morgen zachtjes tot de havermoutpap de dikte naar wens heeft. Een beetje nattig vind ik zelf lekker.

’s Morgens

Doe de eieren in een pannetje met koud water. Breng aan de kook en zet de wekker als het water net kookt op 3,5 minuut. Giet ze af en pel ze onder koud water. Halveer ze.

Verhit een drup olie in een wok en roerbak wat groenten en misschien paddestoelen naar smaak.

Verdeel de havermout over 4 kommen, verdeel de groenten erover met de komkommersla en de eitjes. Drup er wat (soja)saus op en bestrooi voor het opdienen met wat u verder nog heeft: (sesam)zaadjes, pitten, kruiden.

Opmaakgerecht

Als de overgebleven pap te dik is geworden, roert u er een scheutje bouillon of water door en kunt u er ook nog mee lunchen. Ultiem restjesgerecht: alles wat over is, kan erop.

Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden