BAGAGE

Uitgeverij Elmar in Rijswijk heeft de Duitse Polyglott-reisgidsjes over Frankrijk vertaald in het Nederlands. De tiendelige serie beslaat bijna heel Frankrijk, van Elzas-Lotharingen tot de Provence en van Normandië tot de Cote d'Azur....

Pas verschenen

Bas Vlugt schreef voor de Dominicus-reeks een gids over Mali, de elfde Dominicus-uitgave over Afrika. Prijs: * 27,90.

Een camper is het meest ideale vervoermiddel voor een rondreis door de Verenigde Staten, schrijft Aad Struijk in Camperreizen in de USA (Elmar, * 39,50). Puttend uit zijn eigen ervaringen biedt Struijk de camperreiziger onder meer informatie over verschillende typen campers, verhuurbedrijven, boodschappen doen in de VS en de prijs van spareribs: $ 1,40.

Uitgeverij Mo'Media in Tilburg heeft 'de allerleukste winkels en restaurants van Antwerpen' gebundeld in een trendy ringbandgids, toegesneden op een 'modern publiek tussen 20-45 jaar' dat alleen wil winkelen en lekker eten. Ruim 200 pagina's gejuich: * 19,95.

Nieuwe gids voor

rustige motortochten

Motorrijders zijn over het algemeen liefhebbers van een hoge accelleratie. Met grote vaart zoeven ze langs files en in scherpe bochten laten ze het achterwerk soepel naast het zadel glijden, om nagenoeg verticaal de hoek om te scheren.

Dus kun je zeggen dat Tom Boudewijns met zijn boek Motor Toertochten (Uitgeverij De Alk, * 24,90) een moedige poging doet om motorrijders te wijzen op die andere, pittoreske weggetjes waar je min of meer gedwongen bent stapvoets te rijden.

'Op een mooie zomeravond of in het weekend lekker toeren en genietend van de omgeving, rustig rijdend over kleine wegen, lekker even uitwaaien', schrijft Boudewijns.

In 150 pagina's behandelt hij tien ritten van telkens ongeveer 200 kilometer door Nederland, België, Duitsland en de Ardennen. Boudewijns geeft uitgebreide routebeschrijvingen, adressen van musea en VVV-kantoren en aangename hotels, campings, cafés en restaurants. Handig is de bondige routewijzer die, opengeslagen in de tanktas, de motorrijder onderweg via steekwoorden op de juiste weg kan helpen.

De beschrijvingen van de bezienswaardigheden langs de routes hebben wel een hoog babbelgehalte. 'Na enkele straten stopt de omleiding en staan we op de doorgaande weg van Würselen naar Alsdorf', vertrouwt Boudewijns de lezer van de Zuid-Limburg/Nord-Eifel-tocht toe. 'Dit is niet de bedoeling, dus aan een voorbijganger de weg naar Schleiden vragen. Vriendelijk legt hij de te nemen route uit.' Zo keuvelt hij voortvarend verder.

Boudewijns had de gids beter kunnen beperken tot reiswijzer. Dan was het boekje dunner uitgevallen maar dan had het wel nog makkelijker in de tanktas gepast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden