BAGAGE

Ruilverkavelaars hebben grote stukken Nederland gedegradeerd tot het saaiste landschap ter wereld. Maar sinds een jaar of tien krijgt de natuur alle aandacht, zo lang het de economie niet voor de voeten loopt....

Natuurontwikkeling

bedreigt landschap

Het is een tegengestelde beweging, maar evengoed wordt er cultuurlandschap vernietigd. In Twente zijn cirkelvormige akkers afgegraven die textielbaronnen lieten aanleggen met oog op de voeding van hun arbeiders. Ze waren rond opdat de ploeg niet steeds hoefde te keren. Dat hield het werk op.

Dat afgraven doet pijn. 'Let wel, ik ben niet tegen natuurontwikkeling', zegt Steven van Schuppen, 'maar nu beslissen biologen en juristen. Historische elementen tellen nauwelijks mee.'

Van Schuppen is mede-eigenaar van Lopende Zaken, een bureau dat onderzoek doet naar groene recreatie. Hij heeft zijn landkaartenuitgeverij die de naam Open Kaart draagt. Meest bekend is hij als mede-oprichter van de Amsterdamse boekhandel Pied à Terre en het blad Op Lemen Voeten, een inspiratiebron voor wandelaars en rugzaklopers.

In het jubileumnummer van Op Lemen Voeten - het blad bestaat twintig jaar - hekelt hij het romantische sausje waarmee ingrepen worden overgoten. Duinrellen (beken die achter de duinen liepen) moeten kronkelen, terwijl ze vrijwel altijd kaarsrecht waren. De natuur moet een hoge aaibaarheidsfactor krijgen en liefst enige nostalgie, ook al is die vals.

Van Schuppen: 'En het werk wordt vaak uitgevoerd door dezelfde maffia die eerst geld verdiende aan de ruilverkaveling.'

Discoherrie leidt niet

altijd tot vergoeding

Het is een bekend toeristisch ongerief. De consument ontdekt in een reisgids een leuk hotel of appartement. Op de foto is de aanpalende discotheek niet te zien. Dat wordt slecht slapen en schadeclaims worden niet altijd gehonoreerd.

Een echtpaar dat een busreis naar Cornwall maakte, diende een klacht in bij de Geschillencommissie Reizen. Drie nachten waren ze uit de slaap gehouden door de muziek in de nachtclub van het hotel.

De eigenaar beloofde dat ze geen last meer zouden hebben van de nachtclub. Dat was waar. De muziek kwam de nachten daarna uit het hotel zelf. De klagers eisten 300 gulden schadevergoeding en kregen dat ook toegewezen.

Een echtpaar dat een flat huurde in het Spaanse Roquetas de Mar had last van een discotheek, het brandalarm ging 's nachts af zonder reden en verkeersrumoer drong door in de behuizing. De vergoeding bedroeg 250 gulden, terwijl ze ter plekke al 280 gulden kregen.

Maar dan Lloret de Mar. Een stel boekt een last minute busreis naar Lloret. Het tweetal eist na terugkeer 550 gulden schadevergoeding vanwege herrie ter plekke. Volgens de reisorganisatie is Lloret de Mar geen bestemming voor rustzoekers. De commissie is het er mee eens: de klagers hebben een foute keus gemaakt en daarmee uit.

Pas verschenen

* In de serie Reishandboeken van Elmar: Bolivia door Yvonne van der Bijl (* 39,50), India door Martin Olden (* 49,50), Cuba door Paul de Waard (* 34,50) en Honduras door Maja Haanskorf (* 34,50).

* Campergids Facile-en-Route '98/'99 door Christa Luijk en Anne van den Dobbelsteen. Parkeer- en overnachtingsplaatsen, toeristische informatie en evenementenkalenders van acht Europese landen waaronder de Benelux.

* Tussen Zoomland en Zoommeer door Willem de Weert, uitgeverij Quist, * 14,90. Te koop bij de VVV en boekhandels in Bergen op Zoom. Zestien natuurwandelingen rond de Brabantse stad, met kaartjes en zwart-wit foto's.

* Wassenaar en Omstreken door Eduard C. Houbolt, Menken Kasander & Wigman, * 34,50. Heruitgave in het originele zetsel van een wandelgids die in 1904 verscheen, compleet met de advertenties uit die tijd. Rob Perik beschrijft hoe het wandelgebied in bijna een eeuw is veranderd.

* Wandelgidsen van Stap voor Stap: Drenthe (25 wandelingen; * 14,90), Rijk van Nijmegen, Land van Kleef, Noord-Limburg, NO-Brabant, Oost-Betuwe (25 wandelingen en één trektocht; * 16,90), Midden-Brabant en Grensstreek (29; * 14,90), Ardennen: Noord, West en Zuid (39; * 17,90) en Ardennen: het Noorden en Oosten (34; * 17,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden