BAGAGE

De belangrijkste schrijver voor Praag is Franz Kafka (1883-1924). Hij is er geboren en begraven. In het Gouden Straatje is een piepklein huis van hem te bezichtigen, waar hij in 1917 woonde....

De literaire kant

In Het leven van Franz Kafka, de biografie geschreven door Ernst Pawel, in het Nederlands vertaald door Jos Perry en verschenen bij Van Gennep, komt Praag uitgebreid aan bod.

Prague, tales of the City is een bundel verhalen van Havel, Kundera, Kafka en Chatwin, uitgegeven door Chronicle Books. In Praags Dixieland door Jan Stavinoha (Van Oorschot) is Praag niet alleen een decor, maar het komt ook tot leven. De schrijver, in Tsjechoslowakije geboren, wil van de lezer een Pragenaar maken door hem in de huid te laten kruipen van een lerares, een bierhuisdrinker, een radiomedewerker en nog negen verschillende rollen.

Kafka & Co, Praagse vertellingen door Jos Schneider (Mingus) behandelt Praag vlak voor de fluwelen revolutie. Magisch Praag door Angelo Maria Ripellino (De Arbeiderspers) is een meesterlijk fresco van de joodse wijk, de Duitse literatuur, de vlooienmarkten en de onderdrukking in 1968.

De boekhandels in Praag zijn uitstekend gesorteerd. De liefhebber van reisgidsen, reisboeken en fotoboeken doet er goed aan zijn kooplust in Nederland enigszins te beteugelen. In Praag zijn tal van uitstekend gesorteerde boekwinkels die nog steeds goedkoper zijn dan de Nederlandse.

The Prague Post, een Engelstalig weekblad, is een goede informatiebron voor liefhebbers van film, theater en opera. Verkrijgbaar bij iedere kiosk en bij metrostations.

Praags Informatie Service (Na Prikope 20, tel. 26.40.22) is sinds vorig jaar, aldus de Time Out Guide, sterk verbeterd: kaarten, gratis informatie en service met een glimlach.

Ook is het mogelijk ter plekke gidsen te huren. Voor de Burcht op het Tweede Binnenhof (Kruiskapel), tel: 21.33.37 of 21.33.68, voor het Joods museum de Oud-nieuwsynagoge aan de Maiselova, tel: 231.03.02 of 231.71.91.

Met dank aan Eric Veltman, Gerard Borst, John Welbergen en Evenaar Reisboeken Amsterdam.

Bagage neemt één keer per maand reisgidsen, reisboeken e.d. over een bepaalde stad, regio of land op de korrel. In september Santiago de Compostela, in oktober Australië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden