BAGAGE

Aan de balies van reisbureaus staan regelmatig klanten, die in paniek een reis willen annuleren, omdat hun huisdier ziek is geworden....

Reisverzekering voor huisdieren loopt goed

Aan de vele telefoontjes merkte de reisverzekeraar Unigarant dat er op de ruimte was voor een speciale annuleringsverzekering. Sinds de introductie, vorig jaar, heeft Unigarant al twintigduizend van deze polissen verkocht aan dierenliefhebbers verkocht. Andere reisverzekeraars verkopen dergelijke polissen nu ook.

Wanneer voor vertrek het paard, de hond of de kat ziek worden of doodgaan, kan de reis worden afgezegd en krijgt de baas of bazin de kosten van de reis terug.

'Vooral oudere mensen kiezen voor deze verzekering. Maar ook voor mensen die paardrijden is deze verzekering aantrekkelijk', zegt adjunct-directeur Gert-Jan Westerman van Unigarant.

Goudvissen, cavia's, konijnen en andere ongeregistreerde huisdieren vallen niet onder de verzekering. 'Als mensen voor deze huisdieren een claim indienen, kun je die niet controleren. Van honden en katten zijn vaak inentingsbewijzen voorhanden en van paarden zijn gegevens van bijvoorbeeld de dierenarts bekend. Bij goudvissen is dat lastiger.'

Wanneer de vakantie moet worden afgebroken door ziekte of overlijden van het huisdier, krijgt de getroffen eigenaar vijftig gulden vergoed per misgelopen vakantiedag. De terugreis moet hij of zij wel zelf betalen. En wie zijn huisdier meeneemt op vakantie en in een vreemd land de dierenarts moet bezoeken, krijgt maximaal 250 gulden aan medische kosten vergoed. De verzekering kost 1 procent van de reissom.

Cara-bungalows bij

Landall Greenparks

Landall GreenParks heeft in alle veertien bungalowparken enkele huisjes aangepast voor cara-patiënten. Daarnaast heeft Landall een op de tien bungalows gereserveerd voor niet-rokers.

'De klanten vroegen specifiek naar deze bungalows', zegt commercieel directeur Bas Hoogland. 'Voor duizenden mensen met een long- of luchtwegenaandoening is het lastig een vakantie-adres te vinden.' Hoogland hoopt deze groep voor zijn bungalows te winnen.

De gebruikelijke open haard is uit de bungalow voor cara-patiënten weggehaald en de vloerbedekking is vervangen door laminaat. De schoonmaakploegen zijn geïnstrueerd om de bungalows extra goed schoon te maken en hebben speciale stofzuigers gekregen.

Hoogland rekent erop dat gezinnen met kleine kinderen al gauw voor een rookvrije huisje zullen kiezen. 'Als mensen toch de keus hebben, zullen ze sneller een rookvrije bungalow nemen.'

Marktleider Center Parcs en de Grand Dorado Group (nummer twee in omvang) hebben al dergelijke bungalows, maar Landall heeft ze volgens Hoogland in elk park.

Gratis kamperen

aan de Maas

Er is nog geen enkele aanmelding binnen, maar in het weekend van 25 september kunnen kampeerders gratis met hun tent of caravan terecht bij zeventien boerderijen in Maren Kessel, in Noord-Brabant vlakbij de Maas. Bij elke boer is er plaats voor één tent of caravan.

De deelnemende boeren vinden het vervelend dat ze de laatste jaren een slecht imago hebben gekregen. Ze willen laten zien hoe ze leven en werken om daarmee een beetje begrip te kweken bij buitenstaanders.

Kampeerders kunnen zich aanmelden bij Marian Hanegraaf, Marensedijk 11, Maren Kessel. Telefoon: 0412-479292

Pas verschenen

* De groeiende populariteit van vakanties en dagjes-uit op het platteland heeft geleid tot het gidsje Logeren in de Groene Natuur. Uit elke provincie tips, wetenswaardigheden en overnachtingsadressen. Het boekje kost * 4,95 en is te krijgen bij VVV's en de vestigingen van de ANWB.

* In de Dominicus-serie van Gottmer is verschenen: Maldiven, where even de sharks are friendly. Auteur Guido Derksen geeft het advies niet te lang te wachten met een bezoek aan het tropisch eilandenrijk, omdat het broeikaseffect de zeespiegel doet stijgen en de Maldiven erg plat zijn. Prijs: * 29,90.

* New England en Bali zijn de titels van twee nieuwe Insight Guides die uitgeverij Cambium in Zeewolde op de markt heeft gebracht. De gidsen kosten elk * 45 gulden en zijn buitengewoon gedetailleerd.

* Importeur Nilsson & Lamm brengt een jubileumeditie uit van het South American Handbook. Zestien pagina's zijn ingeruimd voor Zuid-Amerikaanse fotografen, op een totaal van 1700 bladzijden. De 75ste editie kost * 87,60.

Zaans Museum

opent de deuren

Zaandam is een museum rijker. Naast de beroemde groene huisjes, de molen en een oude Albert Heijn, is een modern museum verrezen, dat een beeld geeft van de geschiedenis van de industriële ontwikkeling van de Zaanstreek schetst.

Bekende merken als Lassie, Duyvis en Verkade hebben in de Zaanstreek hun wortels liggen. Het museum besteedt aandacht aan de eerste molens aan het water, die hout verwerkten tot aan de moderne voedingsmiddelenindustrie.

De opkomst van de arbeidersbeweging en de sociale omstandigheden in de fabrieken in de Zaanstreek is een ander onderwerp. Aan de hand van de inrichting van een negentiende-eeuwse huiskamer en een film over arbeiders in de fabrieken krijgt de bezoeker inzicht in diens leven.

Het Zaans Museum is gevestigd aan Schansend 7 in Zaandam en is geopend van 10 tot 17 uur en 's zondags van 12 tot 17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden