Azoren duurzaamste vakantiebestemming

Thuisblijven is het beste. Maar wie duurzaam op vakantie wil, heeft nu een houvast: een ranglijst van groene bestemmingen.

Noël Van Bemmel
null Beeld Corbis
Beeld Corbis

Wie wil weten hoe duurzaam een geplande vakantiebestemming is, kan vanaf vandaag terecht bij een onafhankelijke website waarop 1200 populaire plaatsen zijn gerangschikt.

Tien touroperators en onderzoeksinstellingen gaan samen proberen reizigers bewuster te laten kiezen en vakantiebestemmingen te stimuleren groener te worden. De lijst wordt aangevoerd door de Portugese Azoren. Minister Kamp van Economische zaken en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu tekenen maandag een convenant met touroperators TUI en Corendon, beoordelingssite Zoover en andere instellingen. De 'Green Deal Duurzaam Toerisme' is een gezamenlijke afspraak om de reisbranche groener te maken. Onderzoekers van Green Destinations en Quality Coast bouwden drie jaar aan een database waarin vakantiebestemmingen worden beoordeeld op 7 criteria. Zoals zorg voor natuur, milieu, erfgoed, sociale aspecten en inzet door het bedrijfsleven.

'Het beste is natuurlijk thuis blijven', zegt onderzoeker Albert Salman van Green Destinations. 'Of te gaan fietsen en kamperen in de buurt.' Maar dat is volgens hem niet realistisch. 'Daarom hebben we een database gebouwd waarin toeristen onafhankelijke informatie krijgen tot op bestemmingsniveau.' Het onderzoek is betaald door de Europese Commissie en openbaar via qualitycoast.info. Op verzoek van de Volkskrant maakte Salman een top 10 van meest duurzame vakantiebestemmingen die in Nederland worden aangeboden en een binnenlandse top 3 (zie graphic).

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Negatieve gevolgen

De Portugese eilandgroep Azoren scoort volgens hem hoog op alle criteria. 'Ze hebben een heel goed beleidsplan om de natuur en het cultureel erfgoed te beschermen. Veel negatieve gevolgen van toerisme worden daar voorkomen; de populaire walvissafari's zijn goed gereguleerd.' De Azoren liggen echter op vier uur vliegen van Nederland. Salman: 'We bekijken alleen de duurzaamheid van de bestemming. Niet van het transport.' Hij adviseert de CO2-uitstoot van de vlucht te compenseren. Voor Randstedelingen die in Nederland willen blijven, is Noordwijk de beste keuze. De badplaats kwam als eerste met een natuurbeleidsplan, weet met succes grootschalige vastgoedprojecten tegen te houden en verstopte een zeedijk onder de duinen.

Op de website van Bookdifferent.nl, eigendom van een Nederlandse stichting, staan 550.000 hotels en 1000 vakantiebestemmingen met hun duurzaamheidsscore. Slechts 6500 hotels en 41 bestemmingen mogen zich volgens de makers groen noemen. Marketingmanager Lonneke de Kort: 'Wij combineren al langer het hotelaanbod van Booking.com met erkende ecolabels. Vanaf nu krijg je bij ons ook de CO2-voetafdruk per hotel te zien. Dat zal schrikken zijn, voor veel eigenaren.' Haar website geeft ook bestemmingen een rapportcijfer, gebaseerd op de database van Green Destinations. 'We merken dat consumenten liever op bestemming zoeken.'

Alle betrokkenen prijzen de internationale touroperator TUI (waaronder Arke en Kras in Nederland). Dat bedrijf wint regelmatig duurzaamheidsprijzen en loopt volgens de initiatiefnemers stevig voorop. TUI gaat onder meer helpen trainingsmateriaal te ontwikkelen voor vakantiebestemmingen die groener willen worden. Vakantiegangers krijgen via beoordelingssite Zoover ook invloed op het groene rapportcijfer van vakantieplaatsen. Salman: 'bestemmingen zijn zeer gevoelig voor prijzen en kritiek. We hopen zo bestuurders en ondernemers onder druk te zetten meer werk te maken van duurzaamheid.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden