De GidsEnergierekening

Automatisch overstappen op de goedkoopste energieprovider kan honderden euro’s per jaar schelen

Overstappen naar de goedkoopste energieprovider loont. Tot nu toe is dat een klusje waar je even zin voor moet maken, maar inmiddels is de markt een stapje verder: overstappen naar de voordeligste aanbieder is overbodig. Het kan automatisch.

Gerard Reijn
Volgens het bedrijf Weswitch zal de gemiddelde besparing uitkomen op 337 euro per jaar.  Beeld ANP
Volgens het bedrijf Weswitch zal de gemiddelde besparing uitkomen op 337 euro per jaar.Beeld ANP

Op dit moment zijn er twee bedrijven die deze dienst aanbieden, allebei gratis: Weswitch met naar eigen zeggen enkele honderden klanten, en Kostenservice met ‘tussen 10- en 20 duizend klanten’. Kostenservice werkt nauw samen met de Consumentenbond.

Het businessmodel van beide automatische overstappers is vergelijkbaar. De klant meldt zich aan via een website, geeft een machtiging af om contracten met energieleveranciers af te sluiten, en die machtiging geldt tot wederopzegging. Elk jaar kan de klant dan een andere energieleverancier krijgen. De klant zal er niets van merken, behalve een mailtje van de automatische overstapservice en een mailtje van de energieprovider.

Volgens Yannick Sinke, een van de oprichters van Weswitch, zal de gemiddelde besparing uitkomen op 337 euro per jaar. Dat is precies wat in de bedrijfstak de ‘boete voor slapers’ wordt genoemd. Wie overstapt, betaalt een betrekkelijk lage prijs voor een vaste periode, en krijgt vaak ook nog een welkomstbonus die kan oplopen tot soms meer dan 100 euro. Maar na afloop van de vaste periode gaan de tarieven stilzwijgend over naar het niveau van variabele gas- en stroomprijzen, en die zijn bijna altijd aanzienlijk hoger. Door regelmatig over te stappen incasseert de klant twee voordelen: de welkomstbonus en de lagere tarieven.

Volgens de toezichthouder op de energiemarkt, de ACM, stappen elk jaar meer mensen over, inmiddels rond 20 procent. Maar nog altijd is rond de 30 procent van de consumenten nooit overgestapt. De ACM stelt dat sommige consumenten tot 500 euro per jaar kunnen besparen door over te stappen.

Of hij die ‘slapers’ kan verleiden klant bij Weswitch te worden, weet Sinke niet. ‘Wij denken dat onze dienst vooral in de smaak valt bij mensen die regelmatig overstappen, maar die dat een gedoe vinden.’ De dienst is gratis, maar hij verdient er wel aan: per afgesloten contract krijgt hij 30 euro commissie van het betreffende energiebedrijf.

Garanderen dat hij altijd het goedkoopste tarief in de markt levert, kan hij niet. ‘Soms geeft een energieleverancier een speciale aanbieding aan één prijsvergelijkingssite. Dat kunnen we dan niet aanbieden.’ De klant kan wel kiezen voor groene stroom. ‘Dan zorgen we ervoor dat er échte groene stroom komt, uit Nederland, dus geen stroom die met buitenlandse certificaten kunstmatig groen wordt gemaakt.’

In het Verenigd Koninkrijk is automatisch overstappen al langer bekend. Sinds enkele jaren opereren daar enkele automatische switchers, waarvan GoCompare de grootste is. Die had eind vorig jaar rond 250 duizend klanten, een groei van 50 procent ten opzichte van een half jaar eerder. Ook in België is al een ‘automaat’ actief.

De Consumentenbond is de eerste prijsvergelijkingssite die een dergelijke dienst aanbiedt. Concurrenten zoals Independer en Pricewise hebben er nog geen. Weswitch is eigendom van twee jonge ondernemers, Yannick Sinke en Mark Kalse. Als de automatische energieswitcher aanslaat, willen ze ook een dergelijke dienst op de markt brengen voor verzekeringen.

[online verderleesblokje] Andere geldtips

Besparen op de boodschappen
Let op bij 2 halen, 1 betalen-acties en voordeelverpakkingen en fiets niet om naar een andere supermarkt voor een tijdelijke aanbieding. Dit zijn onze tips om te besparen op de dagelijks boodschappen.

Zo krijg je als ouder je financiën op orde
Meer overzicht krijgen in je financiën; het staat bij veel mensen hoog op het lijstje met goede voornemens. Heb je kinderen, dan worden de geldkwesties ingewikkelder. Hoeveel geld leg je opzij? Wat doe je met geldschenkingen van opa en oma? Hoe zit het met de toeslagen? We zetten een aantal belangrijke zaken voor je op een rij.

Zo houd je aan het eind van de maand geld over
Even een koffie-to-go op het station of een reep bij de kassa in de supermarkt. Veel geld geef je gedachteloos uit. Hoe doorbreek je dat patroon?

Beleggen voor beginners
Je geld laten groeien door te investeren? In dit stuk leggen we je uit hoe je kunt beginnen met beleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden