de gidsvolkskeuken

Alternatief voor de oliebol

null Beeld

Ik kan het niet genoeg benadrukken: gerechten die men bewaart voor speciale feestdagen deugen niet. Anders zouden ze toch het hele jaar door worden gegeten? Dat geldt in het bijzonder voor oliebollen. Niet doen, dus. Wie het frituren niet kan laten, doet er verstandig aan wat empanadas in het vet te werpen. Deze met kip, kaas en olijven gevulde deegflapjes van Zuid-Amerikaanse origine zijn lekker hartig en een uitstekende bodem voor alle drank. De volgende dag, koud, met een kater, smaken ze nog steeds even goed.

Ingrediënten

een pond meel

twee eetlepels suiker

150 gram reuzel of zonne-

bloemolie

twee eetlepels boter

een koffielepel zout

vier kippenbouten

2 grote uien, gesnipperd

een koffielepel gemalen komijn

een koffielepel chilipoeder

een handvol pitloze groene olij-

ven, fijngesneden

drie harde eieren, fijngesneden

100 gram roomkaas

een ei, losgeklopt

Zeef de bloem in een kom en roer er de suiker en het zout door. Verwarm de reuzel tot hij net smelt. Voeg de reuzel (of olie) en de boter toe, plus de suiker, het zout, en een achtste liter (125 cl) koud water. Kneed alles goed door, zeker tien minuten, tot een glad deeg. Als het te droog is, voeg dan nog een beetje water toe en kneed verder.

Het deeg moet zacht en glad zijn, niet elastisch: als je er met je vinger een deuk in maakt, moet die deuk blijven staan. Laat het deeg nu een uurtje koel rusten onder plasticfolie. Maak intussen de vulling: kook de kippenbouten zachtjes gaar in gezouten water. Laat ze uitlekken, verwijder vel en botten en snijd het vlees in hele kleine stukjes. Fruit de uisnippers in een koekenpan met wat olie, voeg komijn, chilipoeder en rode pepervlokken toe, en laat alles zachtjes braden tot de uien gaar en een beetje bruin zijn, ongeveer twintig minuten. Laat afkoelen, roer de kip erdoor, de kleingesneden olijven, de kleingesneden harde eieren en de roomkaas.

Breng de vulling flink hartig op smaak met zout, peper en eventueel wat bouillonpoeder. Rol balletjes van het deeg ter grootte van iets tussen een grote knikker (‘bonk’) en een golfbal. Rol die dun uit tot een rond lapje met een doorsnee van ongeveer acht centimeter. Schep er telkens een bergje vulling op, vouw het lapje dubbel, smeer een beetje losgeklopt ei tussen de rand en druk de rand goed dicht met de puntjes van de tanden van een vork.

Frituur de empanadas in hete olie tot ze goudbruin en warm zijn. Dien meteen op. Tip: de vulling van deze empanadas is ook heel lekker in een dubbelgevouwen flapje kant en klaar bladerdeeg dat vervolgens in de oven wordt gebakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden