stijlpastoor

Als mannen vrouwenkleding dragen, verdwijnt dan ook hun haantjesgedrag?

Grayson Perry hult zich graag in vrouwenkleding. Beeld Hollandse Hoogte
Grayson Perry hult zich graag in vrouwenkleding.Beeld Hollandse Hoogte

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg vindt het een interessant experiment.

Arno Kantelberg

Volgens verloskundige Beatrijs Smulders zijn de verschillen tussen man en vrouw biologisch bepaald. Dat betoogde ze althans onlangs in dit magazine, vrij overtuigend zelfs. Er zijn niettemin nogal wat pleiters voor gendergelijkheid die daar anders over denken, onder wie meneer hierboven. Meneer? Jazeker, onder de dartele damesjurk herkennen we Grayson Perry, de 61-jarige, Turner Prize-winnende kunstenaar (wandkleden, vazen) die zich graag in vrouwenkleding hult. Vroeger noemden we dat een travestiet, maar toen ik even niet oplette, is die term blijkbaar verdwenen: crossdressing heet het tegenwoordig.

Perry schreef een boekje getiteld The Descent of Man, een vermakelijk schotschrift tegen de blanke middenklasse-man die alles kapotmaakt. Inmiddels is het ook in vertaling verschenen bij uitgeverij Balans. De schuld en schaamte die Perry zegt te voelen over het gedrag van zijn gering gepigmenteerde geslachtsgenoten compenseert hij in passieve zin met zijn afkomst (arbeidersklasse) en in actieve zin met zijn vrouwenkleding. Dat is een interessant experiment: als we de verpakking van de man feminiseren, zou het deel van de inhoud dat ons niet bevalt (competitie, dominantie, agressie) dan als sneeuw voor de zon verdwijnen? Zou een bouwvakker in een kokerrok niet meer fluiten naar passerende juffrouwen?

Nee, het is niet Mien Dobbelsteen. Het is A$AP Rocky.  Beeld Getty Images
Nee, het is niet Mien Dobbelsteen. Het is A$AP Rocky.Beeld Getty Images

Grayson Perry redeneert buiten de biologie van Beatrijs Smulders – nergens in zijn boekje kwam ik de term testosteron tegen. Maar hij redeneert ook buiten de geschiedenis. Er was namelijk al een tijd waarin mannen zich hulden in jurken en rokken. Zoals die Y-chromosomen zich ook al ooit met sieraden behingen en op hoge hakken kluunden. Tot de inauguratie van Dwight Eisenhower in 1953, waar zijn Mamie een roze jurk droeg (naar verluidt het startschot voor de roze populariteit onder vrouwen), was roze nog een jongenskleur, en blauw een meisjeskleur. Met andere woorden: de kleding stuurt niet, maar wordt gestuurd.

Maar goed, wat let ons het experiment aan te gaan, zoals op de foto hierboven? Nee, daar ziet u niet Mien Dobbelsteen (echte naam Carry Tefsen), maar A$AP Rocky (echte naam Rakim Mayers) in een zijden jas en hoofddoek van Gucci. De hoofddoek werd door A$AP Rocky een babushka scarf genoemd, naar de Russische omaatjes die de hoofddoek dragen (in het Russisch: platok). Hij schreef er zelfs een nummer over, Babushka Boi. Maar ik kan me toch niet helemaal aan de indruk onttrekken dat ironie de drijvende kracht achter deze doek is. Net zoals bij de moppige muiltjes van Grayson Perry. En ik vrees dat ze op de bouwsteiger niet aan ironie doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden