Allochtoon recreëert liever in park dan in natuurgebied

Allochtonen brengen hun vrije tijd graag door in de stad en stadsparken. Natuurgebieden vinden ze minder aantrekkelijk. Hun ideale recreatie is opvallend anders dan die van de doorsnee-Nederlander....

ANP

Dat blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsgedrag van de eerste en tweede generatie Turken, Marokkanen en Surinamers in Rotterdam en Amsterdam. Het onderzoek is gedaan door het Wageningse kennisinstituut Alterra, dat de uitkomst heeft gepubliceerd in het eigen tijdschrift Boomblad.

Opvallend is dat allochtone jongeren uit de tweede generatie, die in Nederland geboren zijn, de natuurgebieden wel aantrekkelijk vinden. 'Met hun eigen groep recreëren ze in de stad, in parken en dergelijke. Tegelijkertijd nemen ze activiteiten over die ze zelf typisch Nederlands noemen, zoals wandelen, winkelen, sporten en uitgaan. De tweede generatie gaat ook evenveel uit als autochtone Nederlanders', aldus onderzoekster M. Jókövi.

Interessant is volgens haar dat allochtonen van de tweede generatie een natuurgebied wel aantrekkelijk vinden, maar er niet naartoe gaan. Reden kan een vervoersprobleem zijn. Zonder daar voor de Nederlandse situatie uitspraken over te durven doen, denkt de onderzoekster ook aan de Amerikaanse situatie. Daar blijken allochtonen zich in natuurgebieden gediscrimineerd te voelen.

Opdrachtgever van het onderzoek is de provincie Zuid-Holland. De provincie ziet het aantal allochtonen in vooral Rotterdam flink stijgen. De uitkomsten zijn van belang voor de planning van recreatieve voorzieningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden