De gidsgeldmaand

Abonnementen afsluiten voor één jaar loont: Henk Olijve bespaart er 40 euro per maand mee

Hoe vast zijn je vaste lasten daadwerkelijk? Valt er nog iets te besparen of is de hoogte gewoon wat het is? Voor deze wekelijkse rubriek lichten de experts van vergelijkingssite Independer op verzoek de administratie door. In deze aflevering de 55-jarige Henk Olijve.

Madelon Meester
null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Amersfoorter Henk Olijve houdt zijn administratie netjes bij in een Excelsheet. ‘Ik weet wat er in- en uitgaat. Verzekeringen en abonnementen sluit ik vaak af voor een jaar en daarna kijk ik er opnieuw naar.’ Die ordelijkheid in zijn administratie is goed te merken: de meeste verzekeringen en abonnementen kunnen maar een paar euro per maand goedkoper, maar op jaarbasis levert dat toch nog een mooi bedrag op.

Independer-expert Sjoerd Wiegmans laat zijn berekeningen los op de administratie van Olijve en komt uit op een besparing van een dikke 40 euro per maand. Op jaarbasis zo’n 500 euro. Een fijne besparing, die Olijve goed kan gebruiken sinds hij zijn baan in de IT verloor.

November, geldmaand

Maakt geld echt gelukkig? Hoe kun je beginnen met beleggen? En wat kun je doen om op je veertigste met pensioen te gaan? In samenwerking met Intermediair lees je de hele maand november over de rol van geld in ons persoonlijk leven. Bekijk alle artikelen over geld op volkskrant.nl/geld of intermediair.nl/geldmaand. Dit stuk verscheen eerder op Intermediar.

Qua premie op zijn Volkswagen zit Olijve goed. De verzekering van de auto, waarmee hij voor coronatijden graag naar zijn broer in Frankrijk reed, kan maar een beetje goedkoper. Als hij overstapt naar Nationale Nederlanden scheelt hem dat 16 euro per jaar. Wel adviseert Wiegmans hem om ook een inzittendenverzekering af te sluiten. Die kost 4 euro per maand extra, maar daarmee heeft hij een veel bredere dekking als het misgaat.

Zorgverzekering verhoogd

Sinds Olijve met een flinke knieblessure kampt, heeft hij het pakket van zijn zorgverzekering verhoogd. Boven op de basisverzekering wordt de fysiotherapeut vergoed en heeft hij een tandartsdekking van 75 procent. Vorig jaar is hij veel naar de fysio geweest, vertelt Olijve, maar dit jaar ging het uiteindelijk een stuk beter met zijn knie en heeft hij van veel minder behandelingen gebruikgemaakt dan gedacht.

Olijve kan op de zorgverzekering de grootste besparing doen. Hij is 300 euro minder per jaar kwijt als hij gaat voor een pakket zonder fysiobehandelingen en met de reguliere twee tandartscontroles erin. ‘Als je weinig naar de fysio gaat, kun je het beter uit eigen zak betalen’, zegt Wiegmans. ‘Dat kost zo’n 30 euro per behandeling.’

Ook de energierekening kan lager. Olijve neemt nu gas en energie af bij Greenchoice. Zijn verbruik is erg laag, omdat de verwarming al via de VvE geregeld is. ‘Gas is normaal gesproken erg prijzig, maar omdat je het alleen gebruikt om te koken, kun je hier 10 euro per maand op besparen’, zegt Wiegmans.

Dat verbaast Olijve wel. ‘Ik heb via FNV korting bij Greenchoice. Ik had niet verwacht dat het goedkoper zou kunnen.’ Volgens Wiegmans is dit te verklaren omdat de bedragen van energie nu historisch laag zijn.

Doorlopende reisverzekering

De doorlopende reisverzekering van meneer Olijve kan 3,70 euro per maand goedkoper. ‘Je kunt ’m ook tijdelijk volledig stopzetten, want je kunt nu toch niet echt op reis’, adviseert Wiegmans. Maar meneer Olijve vindt het idee van een doorlopende reisverzekering, met wintersportdekking, wel fijn. ‘Dan kun je weg wanneer je maar wil en hoef je nergens meer aan te denken.’

Qua internet- en tv-abonnement heeft Olijve zo’n goedkope optie, dat Wiegmans geen voordeliger alternatief vinden kan. ‘De goedkoopste die ik heb gevonden, is nog een tientje per maand duurder.’ Dat is te verklaren omdat Olijve nu nog in zijn kortingsmaanden zit. Na het eerste halfjaar wordt het duurder. Wiegmans adviseert om elk jaar opnieuw te kijken naar het internet- en tv-abonnement. ‘En ook als je bij dezelfde aanbieder blijft, loont het vaak om te bellen dat je ergens anders een goedkopere optie hebt gezien.’

De inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering kan maar 1 euro per maand goedkoper dan het pakket dat Olijve nu heeft. ‘Wiegmans: Je moet dus even nagaan of je dat het gedoe van het overstappen waard vindt.’

De woonlasten zijn het hoogst, maar daar is weinig aan te doen, zegt Olijve. ‘Die kosten ben ik aangegaan op het moment dat ik een baan had en een nieuwe hypotheek afsluiten kan nu even niet. Dat is jammer, maar deze besparingen schelen alweer.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden