de gidsvolkskeuken

Aardappelpompoenpuree en salade van parelcouscous met gegrilde groenten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardappelpompoenpuree en salade van parelcouscous met gegrilde groenten (hoofdgerecht en lunch voor twee personen).

Aardappelpompoenpuree met gegrilde groenten Beeld Pay-Uun Hiu
Aardappelpompoenpuree met gegrilde groentenBeeld Pay-Uun Hiu

Elke dag lunch uit de kantine, dat tikt flink aan. Voor je het weet, heb je in een ­volledige werkweek daaraan zo’n 25 euro besteed. Daar valt dus aardig op te besparen, helemaal als je de lunch de dag ­ervoor met het avondeten al grotendeels klaarmaakt.

We maken daarvoor pompoen-aardappelpuree met kaas en een grote bak gegrilde driekleurengroente. In dit geval pompoen (want die hadden we toch al) met knolselderij en spruitjes. Ga naar de markt en kijk waar de pompoen het goedkoopst is. Ik had een flespompoen voor 95 cent. Koop in plaats van een zakje geraspte kaas een stuk kaas en rasp zelf zoveel als nodig. Gebruik de rest voor broodbeleg. Scheelt ook. Vul de volgende dag de groenten aan met parelcouscous en bak aardappelkoekjes van de puree.

Aardappelpompoenpuree met gegrilde groenten

Hoofdgerecht en lunch voor 2 personen

500 g pompoen in stukjes

500 g knolselderij in stukjes

500 g spruitjes

scheut olijfolie

250 g pompoen in stukjes

750 g aardappelen in stukjes

½-1 bouillonblokje

80 g belegen kaas, geraspt

nootmuskaat

100 g parelcouscous

1 ei

paneermeel

Doe de stukjes pompoen ­(geschild kan, maar hoeft niet) en knolselderij in een of twee braadsleden. Hussel ze samen met de olie, zout en peper door elkaar. Wie wil, kan de groenten nog extra kruiden met oregano, basilicum of rozemarijn. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (op 180 graden) en bak ca. 20-30 minuten. Doe na 5-7 minuten de spruitjes erbij. Schil ondertussen de aardappelen. Zet ze op met de resterende pompoen, water en het bouillonblokje en kook alles gaar in 15-20 minuten. Giet de bouillon af in een kom, stamp aardappelen en pompoen tot puree en roer de kaas erdoor. Giet er nog wat bouillon bij als de puree te droog is. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Haal de groenten uit de oven en schep de ­puree en een wat groenten op een bord.

Om de volgende dag gegrilde groentesalade met parelcouscous mee te nemen: kook voor het slapengaan de parelcouscous, giet af en zet in de koelkast. Schep ’s ochtends parelcouscous en groenten door elkaar. Als er nog erg veel groente over is, gebruik dan niet alles, maar bewaar nog wat. Doe indien gewenst een beetje dressing (olijfolie, azijn, honing of ahorn­siroop) door de salade. Als er nog voldoende tijd over is voor de aardappelkoekjes: maak met vochtige handen schijven van de puree. Klop in een bord een ei los en doe in een ander bord paneermeel. Haal de aardappelschijven eerst door het ei, dan door de paneermeel. Bak ze in een koekenpan.

Salade van parelcouscous met gegrilde groenten Beeld Pay-Uun Hiu
Salade van parelcouscous met gegrilde groentenBeeld Pay-Uun Hiu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden