DE GIDSTHUISWERKEN
Aaf Brandt Corstius en haar man werken al jaren thuis. Haar tips om een scheiding te voorkomen
Continu in één ruimte met de liefde van je leven. Dat kan onverwacht lastig zijn. Ervaringsdeskundige Aaf Brandt Corstius geeft tips. ‘Zie je partner niet als meubelstuk.’
Veel stellen zagen elkaar doordeweeks bijna niet. Ze werkten beiden fulltime buiten de deur, hadden ieder een sociaal leven, gingen ook nog sporten of met anderen op reis – wie weet troffen ze elkaar bij ontbijt en avondeten, maar zelfs dat was niet altijd zo.
Sinds kort is dit voor veel mensen compleet anders; ze zijn samen alleen thuis. Aan het werk, dat vaak wel. Maar toch. Samen. Thuis. De hele dag. Voor weken, of zelfs (het zou zomaar kunnen) maanden.
Mensen die met pensioen gaan, merkten het vaak al: zo makkelijk is het niet om van de ene dag op de andere 24 uur per dag met de liefde van je leven op je lip te zitten.
Aaf Brandt Corstius heeft er al dertien jaar ervaring mee, want haar man en zij werken allebei thuis en doen alle zorg voor de kinderen zelf. Hier haar handleiding voor romantisch isoleren. Zodat er op de griepgolf geen scheidingsgolf volgt.
Liever luisteren dan lezen? Hier kun je dit verhaal van de Volkskrant beluisteren. Het is ingesproken en opgenomen door Blendle Audio.
Vermijd het meubeleffect
Allebei vanuit huis werken kan zo gezellig lijken; je kunt de snobistische koffie drinken waar je beiden zo van houdt, samen lekker uitslapen, je hoeft niet te bakkeleien over wie de auto mee mag naar zijn werk en in de lunchpauze (van twee uur) eet je samen een boterham.
Toch is dag in dag uit met je geliefde thuiszitten ook een immens relatierisico: je zou de ander zomaar kunnen gaan zien als een soort collega. De volgende fase is dat je hem gaat beschouwen als een vriendelijk, maar saai huisdier en uiteindelijk zie je elkaar alleen nog maar als meubelstuk. Dat meubelstuk is er altijd, het kán functioneel zijn, het is ook best esthetisch en je hebt het ooit zelf uitgezocht, maar het staat het ook regelmatig in de weg.
Dit – het meubeleffect – moet je niet willen, in een relatie. De truc is, als je zoveel quantity time met elkaar doorbrengt, om ook quality time in te lassen. In de tijd VC (Voor Corona) ging ik daarom vaak met mijn man koffiedrinken in het cafeetje om de hoek. Die koffie konden we thuis ook wel drinken, dat scheelde tijd en geld, maar de kans was groot dat we dat zwijgend achter onze laptop zouden doen, of dat de een ineens naar boven zou lopen omdat de wasmachine piepte.
En dat is geen quality time. Hand in hand bij het koffietentje zitten is dat wél. Vervang nu het koffietentje door een bank in het park waar je even samen op gaat zitten. Of door een wandeling samen. Doe iets wat níét werk is, ook niet huishoudelijk werk en ook niet horizontaal netflixen terwijl je door onheilspellende nieuwsberichten scrolt.
Besmet je relatie niet met je werk
Heb je net tien collega’s uitgefoeterd via Facetime omdat ze het begrip thuiswerken per ongeluk hebben opgevat als alle seizoenen Game of Thrones bingen? Draag die ‘energie’ dan niet over naar de keukentafel waar je vervolgens met je man of vrouw een boterhammetje eet. Mocht je even wat werkgerelateerde agressie willen lozen tussen besprekingen met collega’s en huiselijke taferelen, ren dan een blokje om of gil keihard in een hoofdkussen.
Trek normale kleding aan
Dit is sowieso een belangrijke overlevingstip voor mensen die nu thuis werken. Niets is zo comfortabel, maar ook zo onaantrekkelijk, als je grijze huispak met gaten erin en kattenhaar erop. Natuurlijk is het aanlokkelijk om dat huispak al die dagen dat je niet naar buiten mag uit de kast te trekken (en erin te slapen, vervolgens in op te staan en er weer in te gaan slapen).
Maar leuke kleding, of in ieder geval normale kleding, een schoongewassen lichaam en fris, gekamd haar zijn belangrijk als je maar met één persoon in huis zit, zeker als die persoon de liefde van je leven is. Denk: representatief. Dat ben je toch ook voor je collega’s? Voor jezelf is het ook best prettig. Al was het maar vanwege dat moment dat je thuis langs een spiegel loopt – dan hoef je niet een doodenge kluizenaar met ontploft pluishaar en een Zeemanjoggingbroek te zien.
Investeer in een goede goede koptelefoon die omgevingsgeluid onderdrukt
Mijn man en ik hebben er allebei een. Hij luistert daarmee de hele dag naar de werken van Mahler, ik naar podcasts.
Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je precies kunt luisteren wat je wilt zonder de ander ermee lastig te vallen, en bijkomend voordeel is dat je, terwijl je in dezelfde ruimte bent en altijd thuis moet blijven, toch even naar een eigen parallelle wereld kunt ontsnappen. Het derde voordeel is dat je de ander even helemaal niet hoort.
Praat niet te veel over corona
Hoe spannend en allesovernemend het coronavirus ook is, en hoe groot de behoefte ook om de hele dag als elkaars liveblog te functioneren, het is niet echt romantisch.
Houd de maatstaven van de netste persoon aan
In iedere relatie is er een netjes en een minder netjes. Of je bent allebei nogal rommelig, maar de een hecht toch net meer aan dingen in een la gooien. Het is in een periode van thuiszitten sowieso belangrijk de boel beter op orde te houden dan normaal. En als je daarmee bezig bent, is het een goed idee om de opruimmaatstaven van de netste persoon aan te houden. Het is namelijk meestal zo dat de netste persoon zich er reuze aan stoort als het in zijn ogen een rommeltje is, terwijl de rommeligste persoon er zich niet aan ergert als het netjes is.
Rommel kan erg lastig voor een ander zijn, maar netheid amper, dat wil ik maar zeggen. Dit alles is een onsubtiele hint aan mijn eigen man.
Maak je af en toe langdurig uit de voeten
Ik noemde hierboven al het maken van een lange wandeling, hand in hand, om weer te voelen dat je elkaars geliefde bent en niet een willekeurig meubelstuk in het leven van de ander. Maar soms (nou ja, minstens één keer per dag) is het ook heel goed om jezelf langdurig uit de voeten te maken zodat de ander je kan missen.
Zelf maak ik momenteel ook veel lange solowandelingen, en ik ga een uur per dag illegaal sporten (spannend! gratis kicks!) in het vanwege corona afgesloten sportpark bij mij om de hoek. Dit doe ik zonder mijn man, want dan hoeft hij mij even niet te zien, en ik hem niet, en kom ik met een fris hoofd en vol goede moed terug en blijkt hij ineens verse bagels gebakken te hebben met onze kinderen. Liefdesexplosie.
Praktiseer zeer goede wc-hygiëne
Dit spreekt voor zich. Wie de liefde mooi wil houden, moet geen remsporen achterlaten. Dat zeiden de oude Chinese wijsgeren al. En het is sowieso goed om in deze tijden alles constant met Dettoldoekjes, mits voorradig, af te nemen.
Verdeel de zorg over de kinderen – strikt
Veel liefdesstellen die nu samen thuis zitten hebben liefdesbaby’s, ook wel bekend als kinderen. En die kinderen zitten ook thuis. We zitten nu pas in de eerste week, maar ik merk al dat het een uitdaging (of hel) kan zijn om kinderen die normaal op school of crèche zitten, uren en uren per dag bezig/van het gamen af te houden.
Het is funest voor bijna iedere relatie als je samen gaat proberen meester en/of juf te spelen. Maak er een duobaan van en probeer bijvoorbeeld de een vier uur te laten thuisscholen terwijl de ander vier uur werkt. En dan wisselen. En dan een heel klein glaasje jenever.
Richt een erkende en beschermde werkplek in
In de tijd VC kon je nog improviseren met thuiswerk; je ging eens wat typen aan de keukentafel of belde met iemand vanaf de bank terwijl de kinderen om je heen speelden. Dit kan niet als je fulltime thuis werkt. Mocht je ook maar het kleinste hoekje hebben dat beschikt over een deur die dicht kan, claim die plek dan nu als thuiswerkkantoor. En doe de deur dicht.
Het hoeft echt niets deftigs te zijn: bij ons is het bureau onder de hoogslaper van onze dochter nu volledig uitgeruste podcaststudio én schrijftafel. De kinderen mogen ons daar niet storen, en wij werken er om en om. Als je samen aan een tafel gaat zitten, zul je altijd zien dat de een te hard typt of de ander te luidruchtig belt. Van een collega op je werk kun je dit nog hebben (of ook amper, maar goed), maar van je man of vrouw veel minder. En bovendien moet je na een dag kantoorergernis dan ook nog samen in een bed gaan slapen. Dat hoeft met een collega meestal niet.
Verras de ander met volstrekt atypisch gedrag
Als je al lang samen bent, weet je ongeveer wat je van de ander kunt verwachten en ook wat je niet kunt verwachten: de ander is heel trouw in het vuil buiten zetten, maar leest nooit zijn appjes. Of: hij vergeet elke avond het nachtslot erop te doen, maar zorgt wel altijd dat de auto vol benzine zit. Dit wankele evenwicht van plussen en minnen laat relaties slagen of falen.
Maar als je de hele tijd thuis zit, niets meer meemaakt en voor al je entertainment van de programmering van Netflix afhankelijk bent, is het best leuk als je op een dag thuiskomt van je ellenlange solowandeling (zie mijn punt over de noodzaak van ellenlange solowandelingen) en dan ineens alle bedden opgemaakt aantreft. Terwijl je man (dit gaat over mij dus eigenlijk over mijn man) nog nooit in zijn leven een bed heeft opgemaakt. De extase die je dán voelt – je wilt meteen de geloften hernieuwen.
Oefen ieder je eigen hobby uit
Dit is dé relatiebehoudstip waarmee pensionado’s, die thuisisoleerders avant la lettre, elkaar al eeuwen om de oren slaan. Als je samen thuis komt te zitten en verder bar weinig te doen hebt, is het zaak om jezelf iets te doen te geven, het liefst iets waar je in je eentje in kunt opgaan, om jezelf en de ander wat ruimte te geven.
Dus terwijl de een vol toewijding uit oude onderdelen een fiets gaat bouwen in de garage, kan de ander (dit is een volstrekt fictief scenario, maar ik droom er wel graag over) bewaarde bergbloemetjes van de vakantie in de Alpen in een mooi boek plakken. Na de hobby-uurtjes lekker je resultaten aan elkaar laten zien, doen alsof je het boeiend vindt, en door.
Let een beetje op elkaar
Nou ja, dat vindt Mark Rutte, maar daar heeft-ie wel gelijk in.
Samen thuis
De grappen over fulltime thuiswerken met kinderen doen op internet al lustig al de ronde – een foto van een moeder die zit te typen op de laptop, terwijl haar drie kinderen geboeid en gekneveld op de grond van de huiskamer liggen. Met kinderen werken is een uitdaging, en daar zien ouders dan ook best tegenop.
Maar ook 24 uur per dag met je man of vrouw in huis wonen én werken hebben de meeste mensen niet eerder meegemaakt. Zonder anderhalve meter afstand, zonder collega’s, zonder de afleiding van een goed bezochte koffieautomaat.