De gidsPhilip Roth

5 essentiële Philip Roth-titels

De Amerikaanse schrijver en Pulitzer Prize-winnaar Philip Roth is vannacht op 85-jarige leeftijd overleden. Roth was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de tweede helft van de vorige eeuw. Hij schreef vooral over de Joodse identiteit en de Amerikaanse politieke cultuur. Dit zijn vijf boeken van de schrijver die wij u aanraden.

Philip Roth in New York op 15 september 2010.   Beeld REUTERS
Philip Roth in New York op 15 september 2010.Beeld REUTERS

Goodbye, Columbus (1959)

De bundel met een novelle en vijf verhalen, waarmee Roth op 26-jarige leeftijd debuteerde. De titelnovelle vertelt over een jongeman uit New Jersey die verliefd wordt op een rijk meisje.

‘Actually we did not have the feelings we said we had until we spoke them – least I didn't; to phrase them was to invent them and own them.’

Portnoy’s Complaint (1969)

Roths doorbraak: de controversiële roman over ik-figuur Alexander Portnoy, die tegenover zijn psychiater vertelt over onder meer zijn seksuele obsessies.

‘I am the Raskolnikov of jerking off – the sticky evidence is everywhere!’

Sabbath’s Theater (1995)

Het verhaal van de verlopen en verdorven poppenspeler Mickey Sabbath – trots op zijn status van vieze oude man – die zijn sekspartner Drenka verliest. Zelfs Martin Amis was geschokt door de vunzigheden die hij aantrof.

‘Many farcical, illogical, incomprehensible transactions are subsumed by the mania of lust.’

American Pastoral (1997)

Het leven van de Joods-Amerikaanse zakenman Seymour Levov – WOII-verteraan, voormalig atleet, modelburger – wordt verwoest door een samenloop van persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden.

‘The tragedy of the man not set up for tragedy—that is every man’s tragedy.’

Everyman (2006)

Een oefening in sterven, zo is deze roman over het allegorische personage Everyman (Elckerlyc) samen te vaten. Deels bittere, deels berustende terugblik op een leven, gevolgd door dood op de operatietafel.

‘Old age isn't a battle: old age is a massacre.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden