plat du touretappe 5

21 recepten gebaseerd op de tour. Vandaag: salade au chèvre chaud et olives

Het hoort niet: de Tour de France nu de nazomermelancholie zich al aandient. Gelukkig kookt de Volkskrant met de Tour mee: 21 dagen, 21 recepten.

Beeld Rosa de Weerd

Etappe 5 woensdag 2 september, Gap – Privas

Vandaag is een zonnige etappe. Zelfs als de zon schuilgaat. Want na het initiële hobbeltje op 877 meter dat Col de la Saulce heet, davert het pedaalcircus het Provençaalse binnen, langs Nyons (olie en olijven), Valréas (lekkere wijn), Grignan (kasteel) en Montélimar (noga) naar Privas in de Ardèche Provençale, op de rand van het kastanjegebied. 

Onderweg gaat het door wijn- en olijfgaarden en lavendelvelden, alleen zijn die nu uitgebloeid. Op de terrassen zitten de bewoners de godganse dag aan de pastis om alleen voor de maaltijd eventjes over te schakelen naar rosé. Het zijn streken waar het altijd zomer is, althans in onze fantasieën. De realiteit is tochtiger helaas, want zomer en winter kan hier de mistral waaien. Dat is een koude valwind die vanuit het noorden door de Rhônevallei jaagt en dan nooit constant, maar met vreselijke vlagen, rafales, van soms 150 kilometer per uur. Als het peleton vandaag wind tegen heeft...

Maar hier gaat het over koken en achter het fornuis hebben we altijd wind mee. Provençaals eten is niet moeilijk. Er zijn lokale specialiteiten als de caillette, een soort gehaktbal van varkensvlees en -lever met veel gehakt groen erdoor, maar dat lijkt me iets te rustiek vandaag. Zullen we de kleine geitenkaasjes van de Ardèche, de picodons, eens verwerken in een gerecht?

Nodig zijn kleine geitenkaasjes en dan niet die uit de supermarkt met een merk, want die zijn te vers, hebben geen karakter. Kunt u niet aan picodons komen, neem dan pélardons, rocamadours of iets anders; allemaal artikelen waar een specialist u aan kan helpen, de supermarkt niet. In uiterste nood kunnen stukken van de welbekende chèvre bûche, de boomstam, uitkomst bieden.

Beeld Rosa de Weerd

Salade au chèvre chaud et olives

Salade met geitenkaas en olijven

Lunch- of voorgerecht voor 2 personen

2 trossen kerstomaatjes

4 dunne plakken stokbrood

Goede olijfolie extra vierge

4 kleine geitenkaasjes, half rijp

3 eetlepels rodewijnazijn

2 little gems of mini-romaines

2 takken verse tijm

Handje olijfjes, kleur naar keuze liefst met pit

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de trossen tomaten in een ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven; strooi er daarna wat zout over. Besprenkel de plakken stokbrood met olie. Leg op elk een kaasje en schik ze in een ovenschaaltje. Zet in de oven. Check af en toe, na 5-8 minuten worden de kaasjes zacht.

Verdeel de slakropjes in bladeren, scheur de grootste kleiner en meng met wat zout, azijn en flink olijfolie. Verdeel over 2 borden. Leg op elk een tak tomaatjes en twee plakjes brood met kaas. Ris er blaadjes tijm over. Verdeel de olijven ernaast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden