©

In Den Haag geveilde zeecontainer Keith Haring te zien op Ibiza

Mysterieuze koper van werk van Keith Haring bekendgemaakt

De zeecontainer van Keith Haring die in mei werd geveild in Den Haag, is vanaf vandaag te zien op Ibiza. De container is aangeschaft door Lio Malca, een kunstverzamelaar, galeriehouder en hoteleigenaar uit New York.

Malca is een van de grootste kenners en verzamelaars van het werk van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Hij opende in 2015 een expositieruimte op Ibiza. In een voormalige zoutfabriek in natuurgebied Las Salinas toont hij werk uit zijn privécollectie.

Haring beschilderde in 1987 de zijkant van een container van de Channel Surf Club in de Belgische badplaats Knokke. Hij deed dat gratis, omdat hij bevriend was geraakt met de surfers.

De container verdween uit zicht tot 2010. Toen werd hij enige tijd geëxposeerd in België bij de Verbeke Foundation. Na een restauratie stond de container jarenlang in een loods in Werkendam.

In mei werd de container te koop aangeboden door het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Er was grote internationale aandacht van verzamelaars en media, maar tijdens de veiling bracht niemand een bod uit. 's Avonds werd alsnog een deal beklonken voor een bedrag 'ruim boven de 1 miljoen euro', aldus het Venduehuis. De koper bleef tot nu toe onbekend.

Lio Malca begon in de jaren negentig te verzamelen en richtte zich op de secundaire kunstmarkt van hedendaagse en moderne meesters

On View With Keith Haring

1/7 t/m 30/9, Ibiza (de container is er ook te zien)

Lio Malca begon in de jaren negentig te verzamelen en richtte zich op de secundaire kunstmarkt van hedendaagse en moderne meesters. Hij heeft een kunstgalerie in Chelsea (New York) waar hij werk aanbiedt van onder anderen Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Pablo Picasso en Roy Lichtenstein. In 2004 kocht Malca in Amsterdam het werk Pop Shop Tokyo (1988) van Keith Haring. Het is een 'winkel' waarvan het interieur helemaal door de pop art-kunstenaar is beschilderd. Ook Pop Shop Tokyo wordt de komende maanden op Ibiza getoond.