In het midden: Martin Jürgens (links) en Hans Rooseboom (tweede van links) met de nieuwe aanwinst van het Rijksmuseum, een zeldzaam exemplaar van Photographs of British Algae (1843-1853) van Anna Atkins.
In het midden: Martin Jürgens (links) en Hans Rooseboom (tweede van links) met de nieuwe aanwinst van het Rijksmuseum, een zeldzaam exemplaar van Photographs of British Algae (1843-1853) van Anna Atkins. © Marlena Waldthausen

Heeft het Rijksmuseum het eerste fotoboek gekocht?

De Engelse botanist Anna Atkins maakte een blauwdruk van Britse zeewiersoorten

Volgens sommige definities maakte de Engelse botanist Anna Atkins in 1843 's werelds eerste fotoboek. Het Rijksmuseum sloeg snel toe toen het op de markt kwam.

Het was een zeldzame buitenkans. Slechts eens in de tien jaar komt een werk als dit op de markt. Dus toen het Rijksmuseum hoorde van een Amerikaanse kunstenares die haar exemplaar van Photographs of British Algae (1843-1853) wilde verkopen, sloeg het museum toe. In januari telde het Rijks 450 duizend euro neer voor de bundeling van 307 cyanotypiën van Britse zeewiersoorten gemaakt door de Engelse botanist Anna Atkins. Het is de duurste fotografie-aankoop in de geschiedenis van het museum.