Cultuurblog - Zonder hem was AC/DC er niet geweest: rockmuzikant George Young (70) overleden

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Rockmuzikant George Young (70) overleden

  Zonder zijn hulp en steun was de Australische hardrockband AC/DC er nooit geweest, zeiden oprichters Angus en Malcolm Young bij de dood van hun oudere broer George Young op 70-jarige leeftijd.

  Dat het geen loze woorden waren, bewijzen de vijf platen die George Young voor de hardrockband produceerde, waarop ook de grote AC/DC-megahits Highway to hell en Whole lotta Rosie stonden. Bovendien was George Young eind jaren zeventig ook nog enige tijd als basgitarist bij AC/DC te horen.

  Zelf had George Young met de band The Easybeats, het Australische antwoord op The Beatles, in 1966 een wereldhit met Friday On My Mind. Eind jaren zeventig zou George Young met zijn vroegere Easybeat-collega Harry Vanda de newwaveband Flash and the Pan oprichten en hits scoren met Hey, St. Peter en Waiting for a Train.

  Young vormde met Vanda, een van oorsprong Nederlandse muzikant die naar Australië was geëmigreerd, ook een gewild producersteam en componistenduo. Zo schreven ze onder meer voor John Paul Young de grote discohit Love is in the Air en Runnin' for the Red Light voor Meat Loaf.

 2. Mona Lisa met snor en sikje geveild

  In New York op zoek naar Duchamps verloren pispot

  Het was maar een pisbak, maar wel een die de kunst voorgoed veranderde. Het vreemde is dat Fountain, Marcel Duchamps readymade, maar een paar weken heeft bestaan. Het verdween spoorloos. Waar is-ie? Volkskrant-redacteur Rutger Pontzen ging op zoek.

  Een reproductie van Marcel Duchamp van de Mona Lisa, oorspronkelijk een werk van Leonardo da Vinci, is op een veilig van Sotheby’s in Parijs verkocht voor 750 duizend dollar (ruim 631 duizend euro).

  Duchamp (1887-1968) tekende van 1919 tot 1965 een snorretje en een sikje op verschillende goedkope reproducties van de Mona Lisa, zoals ansichtkaarten. Duchamp, die vooral beroemd werd door Fountain, het urinoir dat wordt gezien als het belangrijkste kunstwerk van de 20ste eeuw, zou de snor en het sikje hebben getekend als een aanval op de traditionele kunst.

  Het verkochte werk van de Franse surrealist, die als de grondlegger van de conceptuele kunst wordt gezien, stamt uit 1964. De Mona Lisa-reproducties van Duchamp heeft hij L.H.O.O.Q getiteld, wat verwijst naar het Engelse ‘look’, en in het Frans klinkt als de uitdrukking ‘elle a chaud au cul’, vrij vertaald: ze is geil.

  Het werk maakte deel uit van een collectie kunstwerken van de Amerikaan Arthur Brandt. Voor 110 werken werd in totaal 3,9 miljoen euro betaald. Maar Intervention d’une Femme au Moyen d’une Machine (1915) van schilder Francis Picabia, dat met 700 duizend euro het hoogst werd geschat, vond geen koper.

  Veilinghuis Sotheby’s heeft niet bekendgemaakt wie de nieuwe eigenaar is van de Mona Lisa-reproductie met snor en een klein sikje.

 3. Foo Fighters volgend jaar op Pinkpop

  De Amerikaanse rockband Foo Fighters komt volgend jaar naar Pinkpop. De band van frontman Dave Grohl is de eerste naam die de organisatie voor de 49ste editie vrijgeeft. De Foo Fighters zouden in 2015 ook naar Landgraaf komen, maar toen moest de band het optreden annuleren.

  Grohl liep toen twee dagen voor het optreden op Pinkpop een gecompliceerde beenbreuk op na een val van het podium in Zweden. Grohl, de voormalige drummer van de legendarische grungeband Nirvana, beloofde toen al dat de Foo Fighters terug zouden komen om het goed te maken. Even leek het erop dat het dit jaar al zou zijn. Festivalbaas Jan Smeets beloofde dat vorig jaar aan het publiek. ‘Ze hadden het wel in hun agenda gezet, maar op de verkeerde datum’, zei hij vlak voor het festival.

  Fans van de Foo Fighters krijgen volgend jaar dus een herkansing om de band te zien optreden. De Foo Fighters, bekend van hits als Learn To Fly, I’ll Stick Around en Everlong, zullen een van de drie dagafsluiters worden.

  Pinkpop vindt volgend jaar voor de zesde keer in zijn bestaan niet plaats in het pinksterweekend. Het festival wordt gehouden op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni 2018 op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop begint op zaterdag 24 februari 2018.

 4. Justin Timberlake doet Super Bowlshow

  Justin Timberlake is 14 jaar na 'nipple gate' weer uitgenodigd om op te treden tijdens de prestigieuze Super Bowl halftime show. Dat meldt de NFL. De superster veroorzaakte tijdens zijn laatste optreden in 2004 een enorme ophef door een stukje van de tepel van Janet Jackson te onthullen.

  Het is de derde keer dat Timberlake in de halftime zal optreden, die eer viel nog geen enkele andere artiest te beurt, zo meldt het Amerikaanse persbureau AP. Timberlake speelde op de Super Bowl van 2001 met N'Sync, en hij zong 'Rock Your Body' met Jackson in 2004 in Houston.

  Bij dat laatste optreden trok de populaire zanger zo hard aan het borststuk van Jackson, dat een stukje van haar tepel zichtbaar werd voor de tientallen miljoenen televisiekijkers. Veel Amerikanen reageerden geschokt. 

  Jackson en Timberlake deden het af als 'een ongelukje', maar het kwam CBS op een boete van 550.000 dollar te staan. In 2011 werd na jaren procederen beslist dat de boete onrechtmatig was.

  De 52ste Super Bowl wordt op 4 februari in Minneapolis gespeeld.

 5. Martin Garrix is weer nummer 1

  Martin Garrix (21) staat op 1 in de DJ MAG top 100 en mag zich opnieuw de beste dj van de wereld noemen. Dat is bekendgemaakt tijdens AMF, het grootste evenement tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE).

  Meer dan een miljoen mensen brachten hun stem uit. Vorig jaar won de Nederlander ook al. Hij was toen de jongste DJ uit de geschiedenis van de lijst die de eerste plek veroverde. Het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike staan dit jaar tweede op de lijst, terwijl Armin van Buuren de derde plek bekleedt. Andere Nederlanders in de top 10 zijn Hardwell (4), Tiësto (5) en Afrojack (8). Don Diablo valt daar op nummer 11 net buiten.

  'Onwijs bedankt dat jullie me sinds dag een hebben gesupport. Wat een bizarre 'rollercoaster ride' is het geweest', zei Martin Garrix in een reactie tegen zijn fans. Na de bekendmaking begonnen Armin van Buuren en Hardwell aan een gezamenlijk optreden in de Amsterdam ArenA.

 6. 'Fox wist van wangedrag O'Reilly'

  De conservatieve televisiepresentator Bill O'Reilly kreeg een nieuw miljoenencontract van Fox News, terwijl de zender wist dat hij een torenhoge schikking had getroffen met een vrouwelijke werknemer van de zender over seksuele intimidatie. Dat meldt The New York Times op basis van twee goed ingevoerde bronnen.

  O'Reilly werd drie maanden na het tekenen van zijn nieuwe contract alsnog ontslagen, omdat adverteerders zich dreigden terug te trekken. Dat dreigement deden ze toen bekend werd dat Fox in voorgaande jaren al vijf vrouwen in totaal 13 miljoen dollar had betaald om beschuldigingen van seksuele intimidatie stil te houden. Na zijn gedwongen vertrek zou hij van de zender alsnog een flinke som geld hebben meegekregen.

 7. Pablo Neruda overleed niet aan kanker

  Een groep van zestien internationale experts heeft vrijdag geconcludeerd dat de dood van dichter Pablo Neruda in 1973 niet het gevolg was van kanker, zoals op zijn overlijdenscertificaat staat aangegeven. Neruda overleed twaalf dagen na de staatsgreep van dictator Augusto Pinochet in Chili maar de onderzoekers kunnen na onderzoek op het lijk nog niet zeggen waaraan.

  ,,Wat zeker is, wat honderd procent zeker is, is dat het certificaat niet overeenstemt met de werkelijkheid van het overlijden", aldus dokter Aurelio Luna op een persconferentie. Het ministerie van justitie in Chili had een groep experts aangesteld om de dood van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur, 44 jaar na dato te onderzoeken. Al sinds Neruda’s dood gaan er geruchten dat hij omgebracht zou zijn door het regime.

  Neruda overleed op 23 september 1973 in Chili. Zijn rouwstoet gold destijds als de eerste protestmars tegen de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land, dat pas terugkeerde naar een democratie in 1990. Neruda was naast dichter ook diplomaat en politicus, en stond dichtbij Salvador Allende die op 11 september 1973 omkwam bij de militaire coup.

  Volgens het overlijdenscertificaat van Neruda overleed de dichter omdat hij verzwakt was door de prostaatkanker waar hij aan leed. Maar nu staat vast dat dat niet de oorzaak is van zijn overlijden, aldus onderzoeksrechter Mario Carroza. De rechter liet het lichaam opgraven. Er moet meer onderzoek komen om te achterhalen wat wél de doodsoorzaak was.

 8. Sean Penn wil El Chapo-docu tegenhouden

  De Amerikaanse acteur Sean Penn wil voorkomen dat de Netflix-documentaire The Day I Met El Chapo: The Kate del Castillo Story in de huidige vorm wordt uitgezonden. Penn vindt dat de driedelige documentaire ten onrechte de suggestie wekt dat hij de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán heeft verlinkt.

  De documentaire gaat over het opzienbarende interview van Penn met El Chapo in oktober 2015, met het verhaal van actrice Kate del Castillo, die de voorbereidingen voor het interview trof, als leidraad. Volgens Penn wekt de documentaire ten onrechte de suggestie dat hij het Amerikaanse ministerie van Justitie op de hoogte heeft gebracht van zijn trip naar de geheime locatie waar El Chapo verbleef. Dit verkeerde beeld zou volgens Penn ervoor kunnen zorgen dat hij, zijn familie en vrienden van de acteur het slachtoffer zouden kunnen worden van een wraakactie.

  Penn is hier niet over te spreken, liet zijn woordvoerder aan entertainmentsite TMZ weten. 'Het is stuitend dat Del Castillo en haar team extra aandacht proberen te trekken met dit compleet verzonnen, belachelijke en gevaarlijke verhaal. Het idee dat Penn of ook maar iemand namens hem het ministerie van Justitie heeft ingelicht over de trip is volledig verzonnen en een grote leugen. Het is nooit gebeurd.'

  Ook de advocaat van Penn heeft zijn ongenoegen geuit, schrijft The New York Times. De raadsman liet in een schrijven aan Netflix weten dat de streamingdienst ‘bloed aan de handen heeft’ wanneer de documentaireserie gewelddadige gevolgen zou hebben.

 9. Underworld live te volgen op Facebook

  'Bij goede optredens komen de krachten van ritme, melodie en blije mensen samen'

  Iconisch danceduo Underworld onder de Passage van het Rijksmuseum. Lees hier het interview terug met Karl Hyde (60) en Rick Smith (58).

  Het gratis concert van Underworld tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is live te volgen via een stream op Facebook. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De legendarische Britse dance-act treedt vrijdag op in de passage onder het Rijksmuseum. De twee uur durende show, die om 21.00 uur begint, is onder meer te zien op de Facebookpagina van Underworld en het Amsterdam Dance Event.

  Bezoekers moesten zich vooraf registreren voor het concert, omdat er een beperkt aantal tickets is. Fans die geen kaartje wisten te bemachtigen, kunnen nu dus alsnog genieten van het optreden. De tunnel voor fietsers en voetgangers wordt omgetoverd tot een intieme club voor een exclusief publiek.

  Het optreden van Underworld volgt op het succes van de ADE-show vorig jaar met Maceo Plex op dezelfde plek. Hiermee wilde het Rijksmuseum in aanraking komen met een nieuw publiek. Vorige maand gaf ook singer-songwriter Dotan een pop-up-concert in de passage.

  ‘We hebben nog veel ideeën voor de toekomst. Wat we vrijdag in het museum laten zien is het begin van een van de ideeën voor de nieuwe toekomst van Underworld’, aldus bandlid Karl Hyde over het optreden.

  Underworld werd wereldberoemd door de soundtrack van de cultfilm Trainspotting, waarvoor hun nummer Born Slippy werd gebruikt. Eerder deze week, tijdens hun lezing op de eerste dag van het ADE, vertelden Hyde en medebandlid Rick Smith dat het bijna nooit zover was gekomen.

  Aanvankelijk weigerde Underworld mee te werken aan de film van regisseur Danny Boyle. ‘In films wordt geschoten, drugs gebruikt en zijn er achtervolgingen te zien. Maar onze muziek draaide om plezier in een niet gewelddadige omgeving’, aldus Hyde en Smith. Na Born Slippy in Trainspotting maakte Underworld meer soundtracks voor Oscar-winnaars Boyle en Anthony Minghella.

 10. Penoza maakt reanimatiefilm

  Dit zijn de beste dramaseries van Nederlandse bodem

  Ranglijstjes van beste series gaan meestal over Amerikaanse producties. Maar hoe zit het met televisiedrama van Nederlandse bodem? De Volkskrant zette stelde een eigen top 10 samen.

  De cast en crew van hitserie Penoza hebben een korte film gemaakt voor een nieuwe campagne van het Rode Kruis om mensen bekender te maken met reanimatie. In het filmpje, dat vrijdagochtend op de Facebookpagina van het Rode Kruis is gelanceerd, martelen maffiabaas Carmen van Walraven en haar rechterhand Berry iemand om informatie te krijgen. Zij worden onaangenaam verrast als hun slachtoffer opeens wordt getroffen door een hartstilstand.

  De hoofdrollen in het korte filmpje worden net als in de serie vertolkt door Monic Hendrickx en Loek Peters. Ook acteur Eric Corton, ambassadeur van het Rode Kruis, speelt mee. Hij was in eerdere seizoenen ook in Penoza te zien als John, de vriend van Carmen van Walraven.

  Het filmpje is gemaakt door producent NL Film, KRO-NCRV en regisseur Diederik van Rooijen. Van Rooijen maakte de eerste drie seizoenen van Penoza maar vertrok toen naar Hollywood om daar films te gaan maken. Het vierde en vijfde seizoen werden door andere regisseurs gemaakt, maar voor dit speciale project keerde Van Rooijen nog eenmaal terug in de regiestoel.

  Met de campagne wil het Rode Kruis mensen aansporen om te handelen als een ander persoon in hun bijzijn een hartstilstand krijgt. De bereidheid om een onbekende te reanimeren is volgens het Rode Kruis ‘alarmerend laag’. De overlevingskans van een slachtoffer stijgt met bijna 50 procent als iemand binnen zes minuten begint met reanimeren, al dan niet in combinatie met het gebruik van de AED.

  Penoza, elke zondagavond te zien bij de NPO, draait om een familie die het liefst normaal wil zijn. 'De vermenging van alledaagse gebeurtenissen en zware criminaliteit is toonaangevend', schreef de Volkskrant eerder dit jaar over seizoen vijf. 'De dreiging dat de onderwereld zich mengt met de bovenwereld verdwijnt nooit.' In Penoza is weinig licht of humor, het is poldercriminaliteit op zijn duisterst.

  De serie werd onder anderen geschreven door Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens en Karin van der Meer en won drie tv-Beelden en een Gouden Kalf voor beste actrice. Oorspronkelijk zou de serie maar één seizoen lopen, maar door het grote succes overleefden Penoza en hoofdpersoon Carmen van Walraven vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is de laatste reeks van Penoza; het plan is nog wel om daarna nog een film te maken die het verhaal helemaal afrondt.