Cultuurblog - Deze ode aan Peaky Blinders van een Nijmeegs studentenbandje werd een enorm succes op Spotify

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Groot Spotify-succes van studentenbandje

  330 duizend Spotify-hits scoorde studentenband Foxlane met hun nummer Birmingham. Het succes is te danken aan een plek in een populaire afspeellijst over de serie Peaky Blinders.

  Ter vergelijking: andere nummers van de Nijmeegse groep werden slechts een paar duizend keer beluisterd. ‘Voor beginnende bands zijn Spotify-lijsten nu wat de radio vroeger was’, zegt Foxlane-zanger Guus Timmermans (20).

  Het nummer is een tribute aan Peaky Blinders en ontstond door Timmermans’ eigen obsessie met het BBC-epos. ‘We hadden een rifje en dat paste precies in de sound van de serie - The White Stripes, Nick Cave - dus besloten we een ode te schrijven.’

  De band mailde het nummer in oktober naar beheerders van afspeellijsten met muziek uit de serie. Tegen alle verwachtingen in kwamen ze meteen in de grootste fanlijst met inmiddels 150 duizend volgers terecht.

  ‘Het ging heel snel’, vertelt geschiedenisstudent Timmermans nog steeds verbaasd. ‘Nu krijgen we elke week berichtjes van Britten: wanneer we in London of Birmingham komen optreden.’ Ook op de universiteit worden de bandleden sinds een artikel in studentenblad Vox herkend. Niet als Foxlane, maar als ‘die gasten met muziek in Peaky Blinders’. Dagelijks moeten ze medestudenten teleurstellen met het feit dat hun nummer slechts in een Spotifylijst staat.

  De hit kent ook andere nadelen. ‘We zien onze populariteit dalen omdat seizoen vier is afgelopen. Op ons hoogtepunt hadden we vierduizend luisteraars per dag, dat is nu de helft.’ In december werd de bewuste lijst gekocht door een bedrijf dat artiesten laat betalen voor een plek. Een nieuw businessmodel om te profiteren van soortgelijke bandjes, vermoedt Timmermans.

  Met de Spotify-opbrengsten – zo’n honderd tot honderdvijftig euro per maand – willen de bandleden een tourbusje kopen. In april staat Foxlane in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.

  Pogingen om Birmingham in het volgende seizoen van de serie te krijgen, mislukte vooralsnog. ‘We hadden het nummer naar de showrunner gemaild, maar kwamen er na een maand achter dat we een verkeerd mailadres hadden.’

 2. Nieuwe algemeen directeur Rijksakademie

  De Britse Emily Pethick wordt per 1 september de nieuwe algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze volgt daar Els van Odijk op. Pethick is sinds 2008 directeur van The Showroom in Londen, een bekende galerie die beginnende kunstenaars een plek biedt voor hun eerste exposities. Verder geeft The Showroom kunstenaars ook opdrachten om werk te maken.

  Pethick werkte eerder in Nederland. Van 2005 tot 2008 was ze directeur van Casco, Office for Art, Design & Theory in Utrecht. De nieuwe directeur noemt het een opwindend vooruitzicht om de Rijksakademie te leiden ‘als een vitale plek voor artistieke praktijk, kritisch denken en uitwisseling.’

  In opdracht van het Stedelijk Museum was ze in 2016 betrokken bij een onderzoek naar het draagvlak van een nieuw kunstinstituut in Amsterdam. De Rijksakademie van beeldende kunsten is een internationaal residency-programma, waar talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

 3. Beyoncé en Jay-Z samen op tournee

  Beyoncé en Jay-Z gaan samen op tournee en treden ook op in Amsterdam. Het muzikale echtpaar kondigde maandag zijn On The Run II-tour aan op Instagram. De concertreeks begint op 6 juni in Cardiff (Wales) en gaat daarna langs diverse Europese en Amerikaanse steden. Op 19 juni staan Beyoncé en Jay-Z op het podium van de Amsterdam Arena.

  Vier jaar geleden gingen Beyoncé en Jay-Z, die op 4 april tien jaar getrouwd zijn, ook al eens gezamenlijk op tournee. De On The Run-tour werd destijds een groot succes. Met name de opening van de show met het klassieke nummer Bonnie en Clyde en de vele muzikale toespelingen op hun turbulente relatie leidden tot enthousiaste reacties.

  Tot grote spijt van alle Europese fans waren er in 2014 maar twee shows in Europa. En die vonden allebei in Parijs plaats. De rest van de optredens waren in Amerika en Canada. Dat is nu wel anders met shows van Beyoncé en Jay-Z in onder meer Manchester, Kopenhagen, Berlijn, Milaan, Barcelona, Nice en dus Amsterdam.

  De kaartverkoop voor het concert in de Amsterdam Arena begint op maandag 19 maart om 10.00 uur.

 4. Miljardenfilm

  In nog geen vier weken tijd heeft de superheldenfilm Black Panther een opbrengst van meer dan een miljard dollar opgebracht.

  Black Panther van Marvel heeft dit weekeinde de status van miljardenfilm bereikt. De film van Ryan Coogler is daarmee de 33ste film in de geschiedenis die een opbrengst van 1miljard heeft bereikt.

  Black Panther had om dit te bereiken slechts 26 dagen nodig. Het is de zestiende film van Disney die deze grens heeft bereikt. De studio bezit naast Marvel ook de Star Warsfilms en animatiestudio Pixar. Black Panther is de vijfde Marvelfilm die een miljard binnenhaalt, naast The Avengers, Avengers: Age of Ultron, Iron Man 3 en Captain America: Civil War. De film is dit weekeinde in China uitgegaan, waar hij op de eerste dag al een omzet van twintig miljoen dollar haalde.

  Black Panther werd ook door critici wereldwijd goed ontvangen. De film die in de fictieve Afrikaanse natie Wakanda speelt, is de eerste grote superheldenfilm met een vrijwel zwarte cast. Naast Chadwick Boseman in de titelrol spelen Angela Bassett, Forest Whitaker en Lupita Nyong’o belangrijke rollen. Ook in Nederland is Black Panther in zijn derde week met ruime voorsprong de best bezochte film.

 5. Obama in gesprek met Netflix

  Barack Obama zou gesprekken kunnen leiden over thema's die zijn presidentschap domineerden, zoals zorg, klimaatverandering en buitenlandbeleid

  Barack Obama is in verregaande onderhandeling met streamingdienst Netflix voor een serie over inspirerende verhalen, schrijft The New York Times. Ingewijden zeggen tegen de krant dat de voormalige president het podium niet zal gebruiken om directe kritiek te leveren op zijn opvolger Donald Trump, maar Netflix biedt Obama wel de mogelijkheid zijn ideeën onder een mondiaal publiek te verspreiden.

  Voormalig first lady Michelle Obama zou ook betrokken worden bij de serie, waarvan het aantal afleveringen en het format nog onbekend zijn. Volgens de NYT zijn er twee ideeën: Barack Obama zou gesprekken kunnen leiden over thema’s die zijn presidentschap domineerden, zoals zorg, klimaatverandering en buitenlandbeleid. Een andere mogelijkheid is dat Michelle Obama een programma maakt over onderwerpen die zij op de agenda zette, zoals voeding.

  De onderhandelingen met Netflix tonen aan dat Obama betrokken wil blijven bij het maatschappelijke debat. De afgelopen maanden trad hij regelmatig publiekelijk op, zoals bij een christelijk forum in Berlijn met de Duitse bondskanselier Merkel, en bij de nieuwe Netflix-show van talkshowhost David Letterman.

  Hij bekritiseerde daarin niet direct het presidentschap van Trump. Wel toonde hij zijn irritatie over de berichtgeving van rechtse media. Zo zei hij in december op een forum in Delhi, India: ‘Als ik Fox News kijk, zou ik niet op mij stemmen. Ik zou kijken en zeggen: ‘Wie is die vent?’’

  Maar Obama communiceert voornamelijk via sociale media. Op Twitter heeft hij ruim 100 miljoen volgers, op Facebook 55 miljoen. Zijn foto van hemzelf met een wit, zwart en Aziatisch jongetje, geplaatst na de optocht van racisten in Charlottesville, Virginia, werd met 4,6 miljoen likes de meest gelikete tweet ooit. Trump weigerde in eerste instantie de mars te veroordelen.

  Met een eigen Netflix-show (118 miljoen abonnees wereldwijd) zou Obama een groter platform krijgen. Het is niet bekend hoeveel het Amerikaanse bedrijf Obama zou betalen. Apple en Amazon, die eveneens streamingdiensten aanbieden, zijn eveneens geïnteresseerd in samenwerkingen met Obama, volgens de NYT.

 6. Fries museum wint Global Fine Art Award

  Het Fries Museum in Leeuwarden heeft in New York een 'museum-Oscar', één van de Global Fine Art Awards (GFAA), veroverd. Het museum was genomineerd voor de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding, die daar vorige winter te zien was en later in Wenen en in Londen. Namens het museum nam directeur Kris Callens de prijs in ontvangst. Met 158.000 bezoekers en juichende (inter)nationale recensies werd Alma-Tadema, klassieke verleiding in het Fries Museum zeer goed ontvangen.

  Het Gemeentemuseum in Den Haag maakte kans met De ontdekking van Mondriaan en het Rijksmuseum in Amsterdam, samen met het Metropolitan in New York, met de tentoonstelling over schilder en graficus Hercules Segers. Ook The Great Liao van het Drents Museum in Assen was aanvankelijk een kanshebber, maar bracht het niet tot de finalisten.

  De Nederlandse uitverkorenen waren in goed gezelschap, maar hadden dus ook sterke concurrentie van onder meer het British Museum en de Tate-musea in Londen, het Louvre, Musée d'Orsay en Centre Pompidou in Parijs, het Prado In Madrid en het Guggenheim in Bilbao, Whitney Museum en het Guggenheim in New York en het Getty Museum in Los Angeles.

 7. WPG verkoopt Querido Kinderboen

  Querido Kinderboeken en uitgeverij Querido worden weer herenigd. WPG Uitgevers verkoopt de kinderboekenpoot per 1 juli 2018 aan Singel Uitgeverijen, waarvan het ‘volwassen’ Querido onderdeel is. Vrijdagmiddag bereikten WPG en Singel overeenstemming over de overname.Querido Kinderboeken en Querido waren decennia lang onderdeel van WPG Uitgevers. In 2014 werd Querido al overgenomen door Singel Uitgeverijen. Querido Kinderboeken bleef onderdeel van WPG Uitgevers.

  In het najaar van 2017 leidden de praktische gevolgen van die scheiding tot conflicten, vervolgens het vertrek van de zeskoppige redactie van Querido Kinderboeken, en uiteindelijk tot een opstand onder ruim zestig kinderboekenauteurs, onder wie Guus Kuijer, Francine Oomen en Bibi Dumon Tak. In november 2017 vonden redactie en auteurs onderdak bij Blossom Books van Myrthe Spiteri, die speciaal voor de kinderboeken een imprint oprichtte met de naam Emanuel. Die uitgeverij wordt nu eveneens door Singel overgenomen. Vanaf juli worden Querido, Querido Kinderboeken en Emanuel samengevoegd onder de vertrouwde naam Em. Querido’s Uitgeverij.

 8. A.H.Heinekenprijs voor de Kunst

  De Dr. A.H.Heinekenprijs voor de Kunst, waarbij een bedrag van 100.000 euro is gemoeid, is toegekend aan beeldend kunstenaar Erik van Lieshout. De helft van het prijsbedrag is bestemd voor een publicatie en/of een tentoonstelling. De prijs, die dertig jaar bestaat, wordt 27 september in Amsterdam uitgereikt. De jury roemt het werk van Erik van Lieshout vanwege 'het radicale, het persoonlijke en het confronterende karakter.' De kunstenaar 'gaat op zoek naar de pijnpunten van de maatschappij in zijn eigenzinnige tragikomische stijl.'

  Van Lieshout (Deurne, 1968) woont en werkt in Rotterdam en werd opgeleid aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, en later Ateliers ’63 in Haarlem. Van Lieshout werkt met alle denkbare media. Voor Manifesta 10 in 2014 bouwde hij een replica van een keldergang onder de Hermitage in St.Petersburg. Dit leverde ondermeer de korte film The basement op waar alle hete hangijzers in de Russische politiek en cultuur de revue passeren. De film werd vertoond in een 50 meter lange tunnel van hout en tapijt die ook werd gebruikt om tekeningen en foto’s te exposeren. En vervolgens legde Van Lieshout de totstandkoming van dit werk weer vast in een volgend project, de lange film WORK uit 2015.

  Het werk van Van Lieshout bevindt zich in particulieren collecties en in musea, waaronder het MoMa in New York. De prijs wordt sinds 1988 eens in de twee jaar uitgereikt aan een 'uitmuntende', in Nederland wonende en werkende kunstenaar. Eerdere winnaars waren onder meer Peter Struycken, Job Koelewijn, Aernout Mik, Wendelien van Oldenborgh en Yvonne Dröge Wendel. De grootste beeldende kunstprijs van Nederland bestaat dit jaar dertig jaar, een feit dat gemarkeerd wordt door een jubileumtentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven (vanaf 14 juli).

 9. Judas wordt theaterproductie

  Judas, de bestseller van Astrid Holleeder over haar broer Willem, wordt een theaterproductie. In september zal de voorstelling, in een bewerking van Sophie Kassies en onder regie van Johan Doesburg, in de theaters te zien zijn. Dit ervaren duo maakte eerder samen voorstellingen op basis van Arnon Grunbergs Tirza en Jeroen Smits De Prooi.

  Kassies en Doesburg kiezen ervoor het verhaal over Willem Holleeder te vertellen vanuit het perspectief van vier vrouwen. Astrid Holleeder wordt gespeeld door Renée Fokker, Margo Dames vertolkt de rol van haar zus Sonja. Trudy de Jong speelt hun moeder en Eva van de Wijdeven is te zien als de fictieve kleindochter Sam.

  Twee jaar lang maakte Astrid Holleeder in het geheim opnamen van gesprekken met haar broer, met als doel hem levenslang achter de tralies te krijgen. Judas is een verslag van die gesprekken, en ook van de worsteling die Astrid doormaakt met schuldgevoelens omtrent haar 'verraad'. Het boek is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een getergd en geterroriseerd gezin. Judas was in 2016 het best verkochte boek in Nederland. In Nederland en België samen zijn inmiddels zo'n 500.000 exemplaren verkocht.

  Het toneelstuk, een 'psychologische theaterthriller', aldus de producent, is te zien vanaf 31 augustus. Het wordt de derde bewerking van het boek na twee televisieseries: Amblin Television maakt een serie voor de Amerikaanse markt en RTL bewerkt het boek tot een zesdelige serie voor Videoland.

 10. Muziekblad NME stopt met papieren editie

  Het Britse muziekblad NME, dat in de tweede helft van de vorige eeuw een legendarische status bereikte onder muziekliefhebbers, stopt na 66 jaar met zijn papieren editie. NME, dat in de jaren ’60 regelmatig 300 duizend tijdschriften per week wist te slijten aan het muziekminnende publiek, worstelde al langer met tegenvallende verkoopcijfers door de opkomst van online muziekmedia. Het nummer van komende week wordt het laatste dat fysiek uitkomt.

  New Musical Express, zoals NME voluit heet, kwam voor het eerst uit op 7 maart 1952. In de decennia erna groeide het muziekblad uit tot een van de bekendste en invloedrijkste tijdschriften in z’n soort. Wie in de jaren ’60 op de hoogte wilde blijven van de fratsen van de Rolling Stones en de Beatles, las NME. In de jaren ’70 verschoof de focus naar punk- en later naar new wave-bands, zoals Joy Division en The Smiths. Zo wist het blad zich altijd aan altijd haarfijn aan de smaak van morgen aan te passen.

  Sinds die gouden jaren daalde de oplage van NME allengs. In 2015 besloot uitgever Time Inc. het blad voortaan gratis uit te delen en volledig te steunen op advertenties. Die koers is niet succesvol gebleken. Volgens Time Inc.-topman Paul Cheal is het vanwege de stijgende productiekosten en afnemen inkomsten uit advertenties niet meer mogelijk om het blad te maken. Liefhebbers van het blad zijn voortaan aangewezen op website NME.com. Online leeft de ziel van de Britse rock’n’roll voort.