Cultuurblog - Layla M. maakt geen kans op Oscar voor beste buitenlandse film

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Nederland maakt geen kans op Oscar

  Layla M., de Nederlandse inzending voor de, is niet doorgedrongen tot de laatste negen kanshebbers. Oscarorganisator The Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte donderdag de 'shortlist' bekend voor de categorie beste niet-Engelstalige film. De negen films komen uit Chili, Duitsland, Hongarije, Israël, Libanon, Rusland, Senegal, Zuid-Afrika en Zweden. Op 23 januari wordt bekend welke vijf films genomineerd worden voor een Oscar.

  Layla M., van regisseur Mijke de Jong, werd begin september uit acht aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. De film gaat over een achttienjarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert, omdat ze zich buitengesloten voelt door zowel de samenleving als haar familie. Het drama trok in de Nederlandse bioscopen volle zalen.

  De film, met in de hoofdrollen Nora el Koussour en Ilias Addab, ging in september 2016 in première tijdens het Toronto International Film Festival. Daarna werd Layla M. geselecteerd voor talrijke festivals over de hele wereld. In september won Nora het Gouden Kalf voor Beste Actrice voor haar rol. Mohammed Azaay, die haar vader speelt in de film, kreeg het Kalf voor beste mannelijke bijrol.

 2. Recordaantal bezoekers Van Gogh Museum

  Het Van Gogh Museum lijkt het Rijksmuseum te hebben ingehaald

  Al jaren is het Museumplein in Amsterdam het museummekka van Nederland. En strijden het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum er om de gunst van de kunstminnende bezoekers. Daarbij was de pikorde op het plein tot nu toe altijd duidelijk. Het Rijksmuseum was de grote en machtige buurman. Zeker nadat het museum na jaren sluiting vanwege de grondige verbouwing in 2013 weer de deuren opende.

  Maar vorig jaar begon zich al een wisseling van de wacht aan te kondigen. Het effect van de heropening van het Rijksmuseum ebde langzaam weg en de bezoekcijfers toonden voor het tweede jaar op rij een dalende trend aan. Het Van Gogh Museum daarentegen zag meer en meer bezoekers komen. Nu lijkt het Van Gogh Museum alsnog het Rijksmuseum te hebben ingehaald als populairste kunstinstelling.

  Het Van Gogh Museum maakte woensdag bekend 2017 af te sluiten met een nieuw record. Zo’n 2.260.000 mensen hebben het Van Gogh Museum bezocht. En dat is niet alleen het hoogste aantal sinds de oprichting van het museum in 1973, maar maakt het naar eigen zeggen ook het best bezochte museum van Nederland.

  Nu heeft het Rijksmuseum nog geen bezoekcijfers gepresenteerd over dit jaar. Maar de bewering van het Van Gogh Museum zou kunnen worden onderstreept door de dalende trend in de bezoekcijfers van het Rijks. En het feit dat de 2.260.000 bezoekers van het Van Gogh Museum exact dertien bezoekers hoger ligt dan het totaal aantal bezoekers van het Rijksmuseum in 2016.

  Veruit de meeste bezoekers trok het Van Gogh Museum uit de toeristen die Amsterdam bezochten. Vooral Amerikanen, Italianen, Fransen, Britten en Duitsers passeerden de museumkassa’s. Opvallend was ook de stijging van het aantal Nederlandse bezoekers. Bijna 25 procent meer bezoekers kwamen uit eigen land. In totaal bezochten 350 duizend Nederlanders het Van Gogh Museum.

  Grote publiekstrekkers waren de tentoonstellingen Prints in Paris 1900, Nederlanders in Parijs 1789-1914 en Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos. Ook ging er veel aandacht uit naar de presentatie van de twee gestolen schilderijen van Van Gogh die eind 2016 in Napels opdoken: Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885).

 3. Musical The Addams Family naar Nederland

  Een charmante, grappige en wat gezette jongen die graag door zijn zusje gemarteld wordt

  Omschrijving van de rol van Pugsley Addams

  Musicalproducent TEC, die eerder Amerikaanse producties als West Side Story en Jesus Christ Superstar naar Nederland haalde, komt in theaterseizoen 2018 -2019 met een Nederlandse bewerking van de musical The Addams Family.

  Regisseur van de Nederlandse versie wordt Paul Eenens, die veel voorstellingen bij Joop van den Ende Theaterproducties regisseerde. Jon van Eerd maakt de Nederlandse vertaling en bewerking; de choreografie wordt gedaan door Stanley Burleson. De cast wordt later bekendgemaakt.

  De musical The Addams Family is geschreven door Andrew Lippa, Marshall Brickman and Rick Elice en gebaseerd op de cartoons van Charles Addams. In de musical, die in 2010 op Broadway in première ging, krijgt Wednesday Addams een ‘gewoon’ vriendje, hetgeen tot allerlei vrolijk-macabere verwikkelingen leidt, zeker als de jongen in kwestie met zijn ouders komt eten. De productie won enkele prijzen, zoals de Drama League Award en de Drama Desk Award. Na een jaar op Broadway ging de musical internationaal. Zo ging in 2016 een Britse versie in première, en volgend jaar dus de Nederlandse.

  De oproep voor de audities in september op de website van TEC gaf al een veelbelovend voorproefje. Voor de rol van Pugsley Addams zocht de producent: ‘Een charmante, grappige en wat gezette jongen die graag door zijn zusje gemarteld wordt.’ (Herien Wensink)

 4. Kans op Golden Globe

  Een dikke maand geleden wist Christopher Plummer niet eens dat hij zou spelen in het ontvoeringsdrama All the Money in the World. Tot regisseur Ridley Scott de Hollywoodveteraan benaderde om de wegens seksueel misbruik in opspraak geraakte Kevin Spacey te vervangen. Nu heeft Plummer (87) een nominatie te pakken bij de Golden Globes, de filmprijzen die worden uitgereikt door buitenlandse filmjournalisten in Hollywood.

  Plummers voordracht in de categorie beste mannelijke bijrol is misschien wel de opvallendste knipoog van de jury naar de gevolgen van de vele #MeToo-schandalen van de afgelopen weken. In negen dagen nam Plummer alle scènes op waar Spacey in zijn rol als olietycoon J. Paul Getty uit was geknipt. Omdat All the Money in the World een commercieel succes moest worden én moest verschijnen in het ‘filmprijzenseizoen’.

  In die opzet lijken Sony Pictures en regisseur Scott geslaagd. De kidnapfilm zal met slechts drie dagen vertraging met Kerstmis in de bioscopen verschijnen. En de filmcritici van de Hollywood Foreign Press Association lijken gecharmeerd. Plummers collega Michelle Williams is ook genomineerd voor een Golden Globe voor haar rol in All the Money in the World. Ook regisseur Scott maakt kans op de bekende filmprijs, die wordt gezien als een graadmeter voor de Oscars.

  Wel heeft Scott in de categorie beste regie concurrentie te duchten van onder anderen Steven Spielberg (The Post) en vooral Guillermo del Toro (The Shape of Water). Het fantasydrama van de Mexicaanse regisseur is in zeven categorieën genomineerd en geldt als de grootste kanshebber bij de Golden Globes. The Shape of Water werd eerder dit jaar in Venetië al bekroond met de Gouden Leeuw.

  Anders dan bij de Oscars worden bij de Golden Globes ook televisieprijzen uitgereikt. Dit jaar maakt Big Little Lies met zes nominaties de meeste kans. De Golden Globes worden op 7 januari voor de 75ste keer uitgereikt.

  De nieuwe trailer zonder Kevin Spacey.

 5. The Square wint European Film Award

  De Zweedse film The Square van Ruben Östlund, eerder bekroond met een Gouden Palm in Cannes, was de grote winnaar van de European Film Awards, die zaterdag in Berlijn werden uitgereikt. The Square won niet alleen de hoofdprijs voor beste Europese film, maar werd ook gekozen in de categorie beste komedie. Hoofdrolspeler in The Square Claes Bang won de prijs voor beste acteur, ontwerper Josefin Asberg die voor beste Production Design en Östlund kreeg de regieprijs én de prijs voor beste scenario, dat ook van zijn hand was.

  De grote winnaars van de European Film Awards hebben de afgelopen jaren vaak de Oscar voor beste niet-Engelstalige film gewonnen, zoals het Poolse Ida, het Italiaanse La Grande Bellezza en het Franse Amour.

  Al eerder was bekendgemaakt dat Leendert van Nimwegen European Hair & Make-Up Artist werd voor zijn werk aan de western Brimstone van Martin Koolhoven.

  De prijs voor beste actrice ging naar Alexandra Borbély voor haar werk in de Hongaarse film On Body and Soul. Loving Vincent werd gekozen tot Europese animatiefilm van het jaar.Europese documentaire van het jaar werd het Poolse Communion van Anna Zamecka.

 6. Chris Rea naar het ziekenhuis

  Chris Rea is zaterdag tijdens een optreden in elkaar gezakt. Dat melden verschillende Britse media. De zanger van onder meer ‘Driving home for Christmas’ was midden in een lied op het podium in het Engelse Oxford. De 66-jarige zanger klemde zich opeens vast aan zijn microfoon waarna hij op de grond viel.

  De gordijnen van het podium gingen dicht en Rea werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar is zijn toestand stabiel. Rea was bezig met het 35ste optreden binnen een tour van 37 concerten. De zanger bracht in 1988 de kersthit Driving home for Christmas uit maar was voor die tijd ook al een bekende zanger en gitarist. Hij heeft wereldwijd tientallen miljoenen albums verkocht. Vorig jaar kreeg Rea een beroerte.

 7. Koper Salvator Mundi bekend

  Museum Louvre Abu Dhabi heeft vrijdag in een tweet een einde gemaakt aan speculaties over Salvator Mundi, het schilderij van Leonardo Da Vinci dat vorige maand voor het recordbedrag van 450,3 miljoen dollar in New York was geveild. Het museum liet weten dat het ministerie van Cultuur en Toerisme van de Verenigde Arabische Emiraten het doek heeft aangekocht.

  Eerder was de koper onbekend. Zowel the New York Times als the Wall Street Journal publiceerden de afgelopen dagen over de mogelijke eigenaar. Onderzoek van the New York Times wees in de richting van de Saoedi-Arabische prins Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Kort daarna publiceerde the Wall Street Journal dat kroonprins Mohammed al Salman van Saoedi-Arabië het doek zelf zou hebben aangekocht en prins Bader slechts als ‘stroman’ naar voren had geschoven. Die link met Saoedi-Arabië lijkt nu niet te kloppen.

  Dit schreven we eerder over Da Vinci's Salvator Mundi:

  Da Vinci's De Verlosser van de wereld breekt veilingrecord
  Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is woensdagnacht bij Christie's in New York verkocht voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Inclusief veilingkosten is het 450,3 miljoen dollar, en dat is het is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald.

  Russische oligarch moet alimentatie betalen en verkoopt Leonardo da Vinci voor vermoedelijk 100 miljoen euro
  Slechts 45 pond leverde 'Salvator Mundi' op, toen het in 1958 opdook. Komende maand gaat het doek, waarvan later werd vastgesteld dat het van de hand van Leonardo da Vinci is, bij het veilinghuis Christie's onder de hamer. Verwachte opbrengst: rond de 100 miljoen euro.

 8. Aandacht voor illegaal downloaden e-book

  Vijf bekende Nederlandse schrijvers vragen op een ludieke wijze aandacht voor het illegaal downloaden van e-books. In een filmpje op YouTube is te zien hoe schrijvers Arthur Japin, Alma Mathijsen, Jessica Durlacher, Francine Oomen en Ernest van der Kwast van toevallige voorbijgangers een ijsje, krant, wijntje, broodje en zelfs een hondje afpakken.

  Volgens de Auteursbond, initiatiefnemer van het opmerkelijke filmpje tegen piraterij, downloaden op dezelfde nonchalante manier veel Nederlandse boekenlezers e-books zonder ervoor te betalen.

  Het gebruik van e-readers neemt nog altijd toe. Een op de drie boekenlezers leest naast papieren boeken veel e-books of leest alleen nog maar digitale boeken, aldus de Auteursbond. Deze e-books worden vaak illegaal gedownload en verspreid. Uit onderzoek van TROS Radar uit 2016 bleek dat bijna de helft van de e-booklezers boeken op een dvd of usb-stick krijgt of via torrentsites op een illegale manier aan digitale boeken komt. Dit leidt tot inkomstenverlies voor schrijvers en vertalers voor wie ontlezing sowieso al een structurele bedreiging is.

  De Auteursbond hoopt dat de ludieke filmpjes het bewustzijn onder boekenlezers vergroot en ze aanmoedigt hun e-books op een legale manier te kopen. 'Als je boeken waardeert, dan waardeer je ook de schrijver.'

  De opmerkelijke actie van de Auteursbond staat niet op zichzelf. Boekenuitgevers geven al langer financiële steun aan Stichting Brein, de organisatie die intellectuele eigendomsfraude bestrijdt. Die heeft zijn handen vol aan het onder meer weren van aanbieders van illegale e-books van Markplaats.nl en andere verkoopsites.

  Daarnaast lanceerden webwinkel bol.com en e-readerleverancier Kobo eerder dit jaar het e-bookabonnement Kobo Plus, vergelijkbaar met Spotify voor muziek en Netflix voor televisie. De meeste grote Nederlandse uitgeverijen werken mee aan dit initiatief met tienduizenden boekentitels. Ze hopen dat hierdoor meer mensen gaan lezen en er een goedkoop en gemakkelijk alternatief is voor de illegale downloads van e-books.

 9. Leider Scapino Ballet geridderd

  Na afloop van de première van Scala, de nieuwe grote dansvoorstelling van Scapino Ballet Rotterdam, is artistiek leider Ed Wubbe (60) gelauwerd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Te midden van zijn dansers en de musici van het Combattimento kreeg hij de versierselen opgespeld door de wethouder cultuur van Rotterdam. Wubbe was duidelijk ontroerd en verrast; hij schoof direct zijn dansers naar voren voor een ovationeel slotapplaus. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn zilveren jubileum als artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam en zijn betekenis voor de maatschappelijke impact van dans.