Cultuurblog - Chileense dichter Neruda overleed niet aan kanker, maar waaraan wel?

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Pablo Neruda overleed niet aan kanker

  Een groep van zestien internationale experts heeft vrijdag geconcludeerd dat de dood van dichter Pablo Neruda in 1973 niet het gevolg was van kanker, zoals op zijn overlijdenscertificaat staat aangegeven. Neruda overleed twaalf dagen na de staatsgreep van dictator Augusto Pinochet in Chili maar de onderzoekers kunnen na onderzoek op het lijk nog niet zeggen waaraan.

  ,,Wat zeker is, wat honderd procent zeker is, is dat het certificaat niet overeenstemt met de werkelijkheid van het overlijden", aldus dokter Aurelio Luna op een persconferentie. Het ministerie van justitie in Chili had een groep experts aangesteld om de dood van de Nobelprijswinnaar voor Literatuur, 44 jaar na dato te onderzoeken. Al sinds Neruda’s dood gaan er geruchten dat hij omgebracht zou zijn door het regime.

  Neruda overleed op 23 september 1973 in Chili. Zijn rouwstoet gold destijds als de eerste protestmars tegen de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land, dat pas terugkeerde naar een democratie in 1990. Neruda was naast dichter ook diplomaat en politicus, en stond dichtbij Salvador Allende die op 11 september 1973 omkwam bij de militaire coup.

  Volgens het overlijdenscertificaat van Neruda overleed de dichter omdat hij verzwakt was door de prostaatkanker waar hij aan leed. Maar nu staat vast dat dat niet de oorzaak is van zijn overlijden, aldus onderzoeksrechter Mario Carroza. De rechter liet het lichaam opgraven. Er moet meer onderzoek komen om te achterhalen wat wél de doodsoorzaak was.

 2. Sean Penn wil El Chapo-docu tegenhouden

  De Amerikaanse acteur Sean Penn wil voorkomen dat de Netflix-documentaire The Day I Met El Chapo: The Kate del Castillo Story in de huidige vorm wordt uitgezonden. Penn vindt dat de driedelige documentaire ten onrechte de suggestie wekt dat hij de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán heeft verlinkt.

  De documentaire gaat over het opzienbarende interview van Penn met El Chapo in oktober 2015, met het verhaal van actrice Kate del Castillo, die de voorbereidingen voor het interview trof, als leidraad. Volgens Penn wekt de documentaire ten onrechte de suggestie dat hij het Amerikaanse ministerie van Justitie op de hoogte heeft gebracht van zijn trip naar de geheime locatie waar El Chapo verbleef. Dit verkeerde beeld zou volgens Penn ervoor kunnen zorgen dat hij, zijn familie en vrienden van de acteur het slachtoffer zouden kunnen worden van een wraakactie.

  Penn is hier niet over te spreken, liet zijn woordvoerder aan entertainmentsite TMZ weten. 'Het is stuitend dat Del Castillo en haar team extra aandacht proberen te trekken met dit compleet verzonnen, belachelijke en gevaarlijke verhaal. Het idee dat Penn of ook maar iemand namens hem het ministerie van Justitie heeft ingelicht over de trip is volledig verzonnen en een grote leugen. Het is nooit gebeurd.'

  Ook de advocaat van Penn heeft zijn ongenoegen geuit, schrijft The New York Times. De raadsman liet in een schrijven aan Netflix weten dat de streamingdienst ‘bloed aan de handen heeft’ wanneer de documentaireserie gewelddadige gevolgen zou hebben.

 3. Underworld live te volgen op Facebook

  'Bij goede optredens komen de krachten van ritme, melodie en blije mensen samen'

  Iconisch danceduo Underworld onder de Passage van het Rijksmuseum. Lees hier het interview terug met Karl Hyde (60) en Rick Smith (58).

  Het gratis concert van Underworld tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is live te volgen via een stream op Facebook. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De legendarische Britse dance-act treedt vrijdag op in de passage onder het Rijksmuseum. De twee uur durende show, die om 21.00 uur begint, is onder meer te zien op de Facebookpagina van Underworld en het Amsterdam Dance Event.

  Bezoekers moesten zich vooraf registreren voor het concert, omdat er een beperkt aantal tickets is. Fans die geen kaartje wisten te bemachtigen, kunnen nu dus alsnog genieten van het optreden. De tunnel voor fietsers en voetgangers wordt omgetoverd tot een intieme club voor een exclusief publiek.

  Het optreden van Underworld volgt op het succes van de ADE-show vorig jaar met Maceo Plex op dezelfde plek. Hiermee wilde het Rijksmuseum in aanraking komen met een nieuw publiek. Vorige maand gaf ook singer-songwriter Dotan een pop-up-concert in de passage.

  ‘We hebben nog veel ideeën voor de toekomst. Wat we vrijdag in het museum laten zien is het begin van een van de ideeën voor de nieuwe toekomst van Underworld’, aldus bandlid Karl Hyde over het optreden.

  Underworld werd wereldberoemd door de soundtrack van de cultfilm Trainspotting, waarvoor hun nummer Born Slippy werd gebruikt. Eerder deze week, tijdens hun lezing op de eerste dag van het ADE, vertelden Hyde en medebandlid Rick Smith dat het bijna nooit zover was gekomen.

  Aanvankelijk weigerde Underworld mee te werken aan de film van regisseur Danny Boyle. ‘In films wordt geschoten, drugs gebruikt en zijn er achtervolgingen te zien. Maar onze muziek draaide om plezier in een niet gewelddadige omgeving’, aldus Hyde en Smith. Na Born Slippy in Trainspotting maakte Underworld meer soundtracks voor Oscar-winnaars Boyle en Anthony Minghella.

 4. Penoza maakt reanimatiefilm

  Dit zijn de beste dramaseries van Nederlandse bodem

  Ranglijstjes van beste series gaan meestal over Amerikaanse producties. Maar hoe zit het met televisiedrama van Nederlandse bodem? De Volkskrant zette stelde een eigen top 10 samen.

  De cast en crew van hitserie Penoza hebben een korte film gemaakt voor een nieuwe campagne van het Rode Kruis om mensen bekender te maken met reanimatie. In het filmpje, dat vrijdagochtend op de Facebookpagina van het Rode Kruis is gelanceerd, martelen maffiabaas Carmen van Walraven en haar rechterhand Berry iemand om informatie te krijgen. Zij worden onaangenaam verrast als hun slachtoffer opeens wordt getroffen door een hartstilstand.

  De hoofdrollen in het korte filmpje worden net als in de serie vertolkt door Monic Hendrickx en Loek Peters. Ook acteur Eric Corton, ambassadeur van het Rode Kruis, speelt mee. Hij was in eerdere seizoenen ook in Penoza te zien als John, de vriend van Carmen van Walraven.

  Het filmpje is gemaakt door producent NL Film, KRO-NCRV en regisseur Diederik van Rooijen. Van Rooijen maakte de eerste drie seizoenen van Penoza maar vertrok toen naar Hollywood om daar films te gaan maken. Het vierde en vijfde seizoen werden door andere regisseurs gemaakt, maar voor dit speciale project keerde Van Rooijen nog eenmaal terug in de regiestoel.

  Met de campagne wil het Rode Kruis mensen aansporen om te handelen als een ander persoon in hun bijzijn een hartstilstand krijgt. De bereidheid om een onbekende te reanimeren is volgens het Rode Kruis ‘alarmerend laag’. De overlevingskans van een slachtoffer stijgt met bijna 50 procent als iemand binnen zes minuten begint met reanimeren, al dan niet in combinatie met het gebruik van de AED.

  Penoza, elke zondagavond te zien bij de NPO, draait om een familie die het liefst normaal wil zijn. 'De vermenging van alledaagse gebeurtenissen en zware criminaliteit is toonaangevend', schreef de Volkskrant eerder dit jaar over seizoen vijf. 'De dreiging dat de onderwereld zich mengt met de bovenwereld verdwijnt nooit.' In Penoza is weinig licht of humor, het is poldercriminaliteit op zijn duisterst.

  De serie werd onder anderen geschreven door Pieter Bart Korthuis, Franky Ribbens en Karin van der Meer en won drie tv-Beelden en een Gouden Kalf voor beste actrice. Oorspronkelijk zou de serie maar één seizoen lopen, maar door het grote succes overleefden Penoza en hoofdpersoon Carmen van Walraven vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is de laatste reeks van Penoza; het plan is nog wel om daarna nog een film te maken die het verhaal helemaal afrondt.

 5. Politie LA onderzoekt Weinstein

  De politie in de Amerikaanse stad Los Angeles gaat onderzoek doen naar aanleiding van een aangifte van seksueel geweld in 2013 door Harvey Weinstein. De aanklacht bij de politie komt volgens Amerikaanse media van een Italiaanse actrice die in een hotel verkracht zou zijn door de in opspraak geraakte Hollywoodproducent.

  Via een woordvoerder heeft Weinstein laten weten ‘niet te kunnen reageren op anonieme aanklachten’. Eerder zei Weinstein al dat hij ‘nooit seks heeft gehad zonder wederzijdse instemming’. De afgelopen weken hebben tal van vrouwen gezegd door Weinstein lastig te zijn gevallen en in enkele gevallen zelfs verkracht.

  Actrice Lupita Nyong’o en regisseur Quentin Tarantino kwamen donderdag ook met verklaringen over seksueel wangedrag door Weinstein. Oscar-winnares Nyong'o schreef in een opiniestuk in The New York Times dat ze als toneelschoolstudent in 2011 bij Weinstein thuis werd uitgenodigd. Hij wilde haar masseren en zijn broek uittrekken, maar na zich verzet te hebben vertrok ze. De actrice vertelde dat ze naar buiten komt met haar verklaring om de ‘samenzwering van stilzwijgen’ te doorbreken.

  In een interview met dezelfde krant zei regisseur Quentin Tarantino dat hij van het seksuele wangedrag van Weinstein wist. Tarantino zegt spijt te hebben dat hij niets met die informatie had heeft gedaan. 'Ik wist genoeg en had meer moeten doen', aldus de 54-jarige regisseur en scenarioschrijver.

  'Het was meer dan de gebruikelijke roddels. Ik wist dat hij een aantal dingen had gedaan', bekende Tarantino, die zichzelf verwijt geen verantwoordelijkheid te hebben genomen door bijvoorbeeld niet langer met Weinstein samen te werken.

  De ex-vriendin van Tarantino, Mira Sorvino, behoort tot een van de vele actrices die zijn lastiggevallen door Weinstein. Ze vertelde het destijds aan Tarantino, die zegt dat ook andere actrices zich beklaagden over de ongewenste intimiteiten door Weinstein.

 6. Actrice Danielle Darrieux overleden

  De legendarische Franse actrice Danielle Darrieux is op honderdjarige leeftijd overleden. Volgens haar partner Jacques Jenvrin stierf Darrieux in haar woning in Bois-le-Roi, in het noordwesten van Frankrijk. Haar gezondheid was onlangs na een kleine val achteruitgegaan, aldus Jenvrin tegenover de Franse media.

  'DD', zoals Darrieux liefkozend door de Fransen werd genoemd, speelde gedurende haar carrière in maar liefst 110 speelfilms. Haar debuut maakte Darrieux al op veertienjarige leeftijd, als Antoinette in de film Le Bal (1931). Twee jaar later volgde de hoofdrol in het drama Mauvaise Graine, het regiedebuut van Billy Wilder, die later furore zou maken met onder meer Some Like it Hot en The Apartment.

  In 1935 trouwde Darrieux met regisseur Henri Decoin, met wie ze tien films zou maken. Hij moedigde haar ook aan om naar Hollywood te trekken. Ook in de Verenigde Staten viel Darrieux met haar blonde haren en frisse schoonheid in de smaak. Ze speelde onder andere in films met Douglas Fairbanks jr. (The Rage of Paris) en Richard Burton (Alexander The Great).

  Daarnaast maakte ze faam met hoofdrollen in films als 5 Fingers van regisseur Joseph Mankiewicz en The Earrings of Madame de... van Max Ophüls. Als archetype van vrouwelijke schoonheid voor oudere generaties was ze de onvergetelijke partner van Jean Gabin in La Vérité sur Bébé Donge en Gérard Philipe in Le Rouge et le Noir.

  Regisseur Jacques Demy gaf haar carrière een nieuwe impuls door de toen 50-jarige Darrieux in 1967 een rol te geven in Les Demoiselles de Rochefort. Onder leiding van Paul Vecchiali (En haut des marches) en André Téchiné (Le lieu du crime) bewees de actrice in de jaren tachtig nog niets van haar glans te hebben verloren.

  Darrieux werd in 1985 onderscheiden met een César, de Franse tegenhanger van de Oscars, voor haar gehele oeuvre. Ze had ook veel beroemde fans, onder wie de regisseurs Quentin Tarantino en François Ozon, met wie Darrieux de thriller Huit Femmes maakte. Die film werd in 2002 bekroond met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

  Ook op latere leeftijd had de Française nog prominente rollen. Zo leende Darrieux haar stem aan de verfilming van de beeldroman Persepolis door Marjane Satrapi en Vincent Paronnaud. Haar laatste rol speelde Darrieux in 2010, in de film Pièce Montée. Wel acteerde ze nog een paar keer in het theater, waarvoor Darrieux vanaf eind jaren zestig toneelstukken produceerde.

 7. Ook LA wil Weinstein vervolgen

  De openbaar aanklager in Los Angeles heeft slachtoffers van Harvey Weinstein gevraagd een verklaring af te leggen. Volgens Mike Feuer heeft hij de getuigenissen nodig om de in opspraak geraakte Hollywoodproducent te vervolgen wegens seksuele intimidatie en misbruik. De aanklager vroeg slachtoffers van Weinstein zich te melden bij de politie. 'We nemen deze beschuldigingen erg serieus, en als we de mogelijkheden zien, zullen we vervolgen. Kom alstublieft met uw verhalen zodat we achter de zaken - en gerechtigheid - aankunnen.'

  Zowel in New York als in Londen lopen al politieonderzoeken naar een aantal beschuldigingen aan het adres van de 65-jarige Weinstein. Zo getuigden onder andere de actrices Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, Ashley Judd, Heather Graham, Mira Sorvino, Cara Delevingne, Léa Seydoux, Judith Godrèche en Rosanna Arquette over seksuele intimidatie, aanranding en machtsmisbruik.

  Hier kwam dinsdagavond het verhaal bij van Lena Heady, de actrice die Cersei Lannister speelt in de hitserie Game of Thrones. Heady vertelde op Twitter ook slachtoffer van seksuele intimidatie door Weinstein te zijn geweest. Hij was woest toen ze niet inging op zijn seksuele toespelingen. Volgens de actrice voelde ze zich op dat moment 'compleet machteloos'.

  Ook de broer van Harvey Weinstein, Bob Weinstein, lijkt in de fout te zijn gegaan. Amanda Segel, een werknemer van The Weinstein Company, het bedrijf dat de broers samen oprichtten, beschuldigt Bob Weinstein van seksuele intimidatie. Volgens Segel, die als producent werkte aan het televisiedrama The Mist, zou de 62-jarige Weinstein haar meerdere keren 'romantisch hebben benaderd'. Ook nodigde hij Segel uit voor privédiners en stelde hij 'zeer intieme vragen'.

  Intussen leidt het seksschandaal rond Weinstein ertoe dat steeds meer actrices, zangeressen en andere vrouwen naar buiten komen met soortgelijke ervaringen. Legally Blonde-actrice Reese Witherspoon onthulde tijdens een evenement in Hollywood dat zij op haar zestiende werd aangerand door een regisseur. Jaren 80-filmster Molly Ringwald, bekend van onder mer meer The Breakfast Club, vertelde dat ze tijdens haar carrière door meerdere mannen is aangerand. De eerste keer dat zij met seksuele misdraging te maken kreeg was ze dertien, aldus Ringwald, die liet weten nooit door Weinstein te zijn lastiggevallen. 'Ik had geluk. Of misschien was het omdat in die tijd ik degene was met meer macht.'

 8. Studiobaas Amazon weg na beschuldiging

  Een hoge studiobaas bij tv-producent Amazon is door de directie van het bedrijf ontslagen. De Amerikaan Roy Price was eerder al op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een collega. De vrouw, Isa Hackett, had vorige week verklaard dat Price haar in 2015 'ongepast' had benaderd.

  Hackett, producent van de Amazon-serie The Man In The High Castle, vertelde vorige week openhartig over het voorval. Price zou met haar over zijn penis hebben gepraat en nadat ze hem afwees ‘anale seks’ in haar oor hebben geschreeuwd. Volgens de vrouw is met de klacht die ze vervolgens indiende, niets gebeurd, zo verklaarde ze tegen The Hollywood Reporter. Ze zegt dat ze nu is geïnspireerd door alle vrouwen die de praktijken van Hollywood-producent Harvey Weinstein aan de kaak hadden gesteld. De tv- en filmdivisie van mediabedrijf/webwinkel Amazon heeft geen verklaring gegeven waarom het bedrijf nu wel stappen onderneemt tegen Price.

  Price werd er door een andere vrouw van beschuldigd te hebben geweten van het misbruik door Weinstein. Rose McGowan, een van de actrices die het misbruik door Weinstein aan de orde had gesteld, verklaarde dat ze Price had verteld van de aanranding. Met die informatie zou de studiobaas bij Amazon echter niets hebben gedaan. Price werd vorige week al op non-actief gezet. Hackett zegt in een reactie dat ze blij is met het aftreden van de man: ‘Dit is een geweldige kans op een betere toekomst, waarin vrouwen en minderheden vertegenwoordigd zijn in leidinggevende posities.’

 9. Vogue en Quest trekken in bij Quote

  Consolidatie in de krimpende bladenmarkt: Hearst Netherlands, de uitgever van onder meer Quote, Esquire, Elle en Cosmopolitan, neemt Gruner + Jahr Media Nederland (G+J) over. Daardoor krijgt het bedrijf onder meer de Nederlandse bladen Glamour, Vogue, Jan, National Geographic en Quest in handen. Met de overname wordt Hearst Netherlands twee keer zo groot. De uitgever telt straks zo’n 280 medewerkers.

  ‘G+J heeft deze titels prachtig in de markt gezet, ze spelen een belangrijke culturele rol’, laat topman Luc van Os van Hearst Netherlands in een verklaring weten. De baas van de Nederlandse tak van de Amerikaanse uitgeverij benadrukt dat de overname voor zijn bedrijf ook een verdere uitbreiding van de online-activiteiten mogelijk maakt. Hoeveel er voor de Nederlandse tak van het Duitse Gruner + Jahr is betaald, wordt niet gemeld.

 10. Openingsfilm IDFA bekend

  De dertigste editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) wordt geopend met Amal van de Egyptische regisseur Mohamed Siam. Amal is een tienermeisje dat door de regisseur wordt gevolgd tijdens de jaren van de Egyptische revolutie. Amal is pas 14 als zij op het Tahrirplein belandt. Interim-directeur Barbara Visser vergeleek Amal met een Amerikaanse film als Girlhood. Het project kreeg in een vroege fase geld van het IDFA Bertha Fund, dat dit jaar twintig jaar bestaat en in die periode meer dan 350 documentaires ondersteunde. De opening van het IDFA is op 15 november in Theater Carré. Het festival vindt plaats van 15 tot en met 26 november.