Cultuurblog - Nederland Leest dit jaar in het teken van voedsel

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Voedsel' thema Nederland Leest 2018

  De jaarlijkse campagne Nederland Leest heeft dit jaar als thema voedsel. Anders dan in voorgaande jaren zullen bezoekers van de bibliotheken in november niet een gratis exemplaar krijgen van een klassieke roman, maar een bundel nieuwe verhalen over dit onderwerp. In 2006 werden 725 duizend exemplaren weggegeven van Dubbelspel, een roman van de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

  Sinds 2016 staat niet een boek, maar een thema centraal in de campagne. Vervolgens wordt daar een boek bijgezocht. Deze aanpak komt voort uit een verandering in de bibliotheekwet uit 2015, volgens Peter Rosendaal van CPNB. ‘Een van de nieuwe functies van bibliotheken is ‘ontmoeting en debat’. Daarop spelen we in tijdens Nederland Leest. Gekozen is voor het thema voedsel ‘omdat heel veel mensen bezig zijn met onderwerpen als bio-industrie, vegetarisch of veganistisch eten, gezondheid, E-nummers, de bio-industrie en andere voedsel-gerelateerde onderwerpen. Het is dus een goed uitgangspunt om mensen naar de bieb te lokken.’ Bibliotheken organiseren in november allerlei activiteiten rondom het thema.

  Vorig jaar november gingen de bibliotheken aan de slag met ‘robotica’ en voerde Auteur Ronald Giphart een schrijfexperiment uit met een robot. Het cadeauboek was Ik, robot uit 1950 van de Amerikaanse auteur Isaac Asimov. De bibliotheken bestelden toen samen 250 duizend exemplaren bij de CPNB om gratis weg te geven. De hoogste oplage ooit van een cadeauboek in Nederland Leest was in 2008, toen van Harry Mulisch’ roman Twee vrouwen een miljoen exemplaren werden besteld.

  Omdat het moeilijk was een bestaande klassieker te vinden waarin voedsel een belangrijke rol speelt, is gekozen om vijf nieuwe essays en verhalen te laten schrijven, volgens Rosendaal. In het cadeauboek zullen bijdragen staan van chef-kok Pierre Wind, schrijver en microbioloog Rosanne Hertzberger, thrillerschrijver Marion Pauw en culinaire schrijvers Joël Broekaert en Charlotte Kleyn.

 2. Maria Goos schrijft voor HNT

  Maria Goos (Cloaca, Pleidooi, Oud Geld) schrijft een nieuw stuk voor Het Nationale Theater: We zijn hier voor Robbie. Het is een tragikomisch familiedrama dat zich afspeelt in de Haagse hogere kringen, met belangrijke rollen voor Mark Rietman, Tamar van den Dop en Romana Vrede. Het zal dit najaar in première gaan in regie van artistiek leider Eric de Vroedt.

  Ook later in het seizoen, dat in het teken staat van ‘de gemeenschap’, investeert het gezelschap in nieuw Nederlands toneelrepertoire. Schrijver Nathan Vecht (Kunsthart, Gidsland) maakt het stuk Onze Straat, geïnspireerd op Our Town van Thornton Wilder. Dicht op het publiek laten tien acteurs zien hoe het leven gedurende twaalf jaar verstrijkt in een appartementencomplex in een grote stad. Onze straat gaat in maart ’19 in première in regie van Daria Bukvic.

  Voorts brengt het gezelschap in seizoen 18-19 Tsjechovs Het Duel in een bewerking van Jacob Derwig (regie: Jeroen de Man), en The Hairy Ape Show, naar Eugene O’Neill, bewerkt door Joeri Vos en geregisseerd door Eric de Vroedt. Sadettin Kirmiziyüz regisseert deel twee van zijn actueel grootstedelijke vierluik Metropolis, dit keer over de gemeentepolitiek.

  Voor NTJong bewerkt toneelschrijver Jibbe Willems Molières De Vrek tot een vrouwelijke variant, De Vrekkin, een zwarte komedie over geld en hebzucht, met Betty Schuurman in de hoofdrol. Die productie, in regie van Noël Fischer, is in oktober te zien. Daan Windhorst schrijft voor NTJong Revolutions, een sci-fi-thriller met live dj en videowalls, geïnspireerd op 1984 van George Orwell en The Circle van Dave Eggers.

 3. Faillissement Weinstein Company

  The Weinstein Company heeft het faillissement aangevraagd. Dat melden Amerikaanse media. Sinds tientallen vrouwen eind 2017 naar buiten kwamen met verhalen over seksueel wangedrag door oprichter Harvey Weinstein, ging het snel bergafwaarts met de befaamde Amerikaanse filmstudio.

  Het bedrijf maakte maandag bovendien bekend dat zij vermeende slachtoffers of getuigen van Weinstein's wangedrag zullen vrijwaren van elke geheimhoudingsplicht. Weinstein zelf heeft steeds ontkent dat hij ooit heeft seks gehad met vrouwen zonder wederzijdse instemming.

  The Weinstein Company zegt dat het een verkoopovereenkomst is aangegaan met Lantern Capital Partners, onder voorbehoud van goedkeuring door het Amerikaanse faillissementsgerechtshof in Delaware. Eerder deze maand blies een investeringsgroep onder leiding van Maria Contreras-Sweet nog een mogelijke overname af nadat bleek dat de schulden van de filmstudio groter waren dan aanvankelijk aangenomen.

  Opbrengst voor slachtoffers
  De procureur-generaal van de staat New York Eric Schneiderman, die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen, wil dat de opbrengst van de mogelijke verkoop van het bedrijf wordt gebruikt om slachtoffers te compenseren. Volgens hem heeft de top van het bedrijf er niets aan gedaan om de medewerkers te beschermen tegen 'seksuele intimidatie en discriminatie' door Harvey Weinstein.

  The Weinstein Company werd in 2005 opgericht door Harvey en Bob Weinstein, nadat de broers hun studio Miramax hadden verkocht aan Disney. De grootste filmsuccessen van de studio waren Django Unchained, The King's Speech en Silver Linings Playbook. Het bedrijf was ook producent van televisieprogramma's als Project Runway en Marco Polo.

 4. Radiohead-zanger naar Carré

  Op 4 juni staat Thom Yorke in het Koninklijk Theater Carré, samen met Radiohead-producer Nigel Godrich en de Nederlandse videokunstenaar Tarik Barri. Op akoestische uitvoeringen van hits als Creep en Karma Police hoeven fans niet te rekenen. De zanger van de Britse band zal een elektronische set spelen met solomateriaal, vermoedelijk van een nog niet aangekondigd derde album.

  Vijf jaar geleden trad Yorke voor het eerst in deze samenstelling op. Met zijn andere band Atoms for Peace (onder anderen met Flea van de Red Hot Chilli Peppers) promootte hij destijds de debuutplaat ‘Amok’ met exclusieve shows in Los Angeles, Londen en Parijs. Op bijna geheel elektronisch combineerde hij de nieuwe nummers samen met producer Godrich met solomateriaal van Yorke's soloplaat The Eraser uit 2006. De Nederlandse Barri – die tevens een clip voor Atoms for Peace en een korte animatie voor Radioheads laatste album maakte – zorgde toen ook al voor live visuals.

  In 2015 toerde het drietal rondom Yorkes tweede soloalbum Tomorrow’s Modern Boxes. Eind vorig jaar volgden meer shows, met veel nieuwe nummers. De afgelopen weken stuurt Yorke dagelijks cryptische tweets de wereld in. Fans vermoeden dat de tweets teksten en artwork van een derde soloalbum bevatten.

  Yorke, Godrich en Barri deden Nederland niet eerder aan. De show in Carré maakt deel uit van een Europese tour. Kaarten gaan aanstaande vrijdag in de verkoop. Eerder dit jaar maakte de Radiohead-zanger muziek voor een korte film van modebedrijf Rag & Bone. Ook verzorgt hij de soundtrack van de nieuwe film van Call Me By Your Name-regisseur Luca Guadagnino, een remake van de cult-klassieker Susperia, die in het najaar moet verschijnen.

  Maarten van Gestel

 5. Voormalige FBI-baas schrijft boek.

  De voormalige FBI-directeur James Comey, die vlak na de presidentsverkiezingen door de Amerikaanse president Donald Trump aan de kant werd gezet, heeft een autobiografie geschreven. In A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership gaat Comey in op zijn verstoorde relatie met Trump.

  Het boek komt op 17 april pas uit, maar is op Amazon.com op basis van voorverkoopcijfers al een bestseller en de bestverkochte titel in de categorieën Politiek, Recht en Biografie. Het boek zou eigenlijk in mei verschijnen, maar de datum is opgeschoven vanwege de grote publieke belangstelling voor de FBI.

  Vrijdag werd Comey's voormalige tweede man, Andrew McCabe, ook ontslagen. McCabe stond al maanden op non-actief. Het ontslag gebeurde twee dagen voor hij op zijn vijftigste met pensioen zou gaan, waardoor McCabe mogelijk geen volledig overheidspensioen krijgt, hoewel hij bijna 22 jaar voor de Amerikaanse overheid werkte.

  Trump verstuurde vlak nadat Justitieminister Jeff Sessions aankondigde dat McCabe het veld moest ruimen een tweet waarin hij het ontslag prees en een sneer uitdeelde in de richting van Comey. Dat liet de voormalige FBI-baas niet over zijn kant gaan. Hij twitterde: 'Meneer de president, de mensen zullen zeer binnenkort mijn verhaal te horen krijgen. En dan kunnen ze voor zichzelf besluiten wie eervol is en wie niet.'

  Comey werkte onder presidenten George W. Bush en Obama en werd door Trump al snel ontslagen als directeur van de FBI. Hij deed op het moment van zijn ontslag onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Tijdens de drie maanden dat hij voor Trump werkte, maakte Comey aantekeningen. Verwacht wordt, dat A Higher Loyalty een onthullend kijkje zal geven in het Witte Huis onder Trump.

  De uitgever van het boek neemt verregaande maatregelen om te zorgen dat er geen fragmenten uitlekken. Mensen die het boek in handen krijgen voordat het uitkomt, moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld warenhuismedewerkers van winkels als Amazon. Het boek heeft een codenaam, en slechts enkele medewerkers van de uitgeverij kunnen er digitaal bij met een uniek wachtwoord. Reguliere boekhandels krijgen de titel pas vlak voor de verschijningsdatum binnen.

 6. NOS behoudt Eredivisie-samenvattingen

  De NOS zendt ook de komende vier jaar de samenvattingen van de eredivisie uit. Het contract met Eredivisie Media & Marketing, dat loopt tot de zomer van 2019, is met drie jaar verlengd. De NOS behoudt ook de rechten op rechtstreekse verslaggeving op de radio.

  'Dit is topnieuws', liet hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter vrijdag weten. 'De eredivisie is de belangrijkste competitie voor de voetballiefhebber in het land, met de meeste beleving.' Waarnemend algemeen directeur Geert Hofman ziet de contractverlenging als blijk van waardering 'voor de manier waarop wij bij de eredivisie voor een breed publiek toegankelijk maken'.

  Er waren ook andere geïnteresseerden, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. 'John de Mol, de eigenaar van SBS, kent als geen ander de waarde van voetbal voor een tv-zender. Hij heeft kennelijk geen aantrekkelijker bod gedaan. Let wel: het gaat niet alleen om geld. Bij Eredivisie Media & Marketing weegt mee dat de kijkcijfers bij de NOS hoger zullen zijn dan bij een commerciële zender. Dat is belangrijk voor de sponsors van de clubs.’

  In 2014 betaalde de NOS bijna 70 miljoen euro voor drie jaar eredivisievoetbal. 'Ik vermoed dat ze deze keer een vergelijkbaar bedrag investeren', zegt Van den Wall Bake. 'De NOS zegt altijd: de eredivisie is nationaal bezit, dat hoort bij ons thuis. Dat vind ik eigenlijk ook. In de Champions League hebben ze geen interesse meer. Die kost te veel en het is moeilijk uit te leggen waarom je belastinggeld zou uitgeven aan zo'n commercieel circus.'

  De kans is groot dat de Champions League in Nederland helemaal achter de decoder verdwijnt, bleek eind vorig jaar. De Europese voetbalbond vindt volgens ingewijden dat RTL en SBS te weinig geld bieden. Het prestigieuze toernooi is volgend jaar in ieder geval te zien voor abonnees van Ziggo.

 7. Nieuwe algemeen directeur Rijksakademie

  De Britse Emily Pethick wordt per 1 september de nieuwe algemeen directeur van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze volgt daar Els van Odijk op. Pethick is sinds 2008 directeur van The Showroom in Londen, een bekende galerie die beginnende kunstenaars een plek biedt voor hun eerste exposities. Verder geeft The Showroom kunstenaars ook opdrachten om werk te maken.

  Pethick werkte eerder in Nederland. Van 2005 tot 2008 was ze directeur van Casco, Office for Art, Design & Theory in Utrecht. De nieuwe directeur noemt het een opwindend vooruitzicht om de Rijksakademie te leiden ‘als een vitale plek voor artistieke praktijk, kritisch denken en uitwisseling.’

  In opdracht van het Stedelijk Museum was ze in 2016 betrokken bij een onderzoek naar het draagvlak van een nieuw kunstinstituut in Amsterdam. De Rijksakademie van beeldende kunsten is een internationaal residency-programma, waar talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen.

 8. Celstraf voor dodelijke stunt video

  De Amerikaanse YouTube-ster Monalisa Perez moet de gevangenis in omdat ze vorig jaar per ongeluk haar vriend doodschoot tijdens een mislukte stunt voor hun YouTube-kanaal. Het stel hoopte dat het filmpje, waarin Pedro Ruiz III een dikke encyclopedie voor zich hield die de kogel moest opvangen, viraal zou gaan. In plaats daarvan waren zo’n dertig toeschouwers getuige hoe de kogel dwars door het dikke boek ging en de 22-jarige Ruiz dodelijk in de borst trof.

  De nu 20-jarige Monalisa Perez, die op het moment van de noodlottige stunt zwanger was van hun tweede kind, is schuldig bevonden aan doodslag. De YouTube-ster heeft een schikking getroffen met justitie: ze krijgt 180 dagen celstraf, waarvan de helft in de gevangenis en de helft thuis, met huisarrest. Ze mag ook nooit meer een vuurwapen bezitten.

  'De realiteit is dat deze dwaze stunt is bedacht, gepland en uitgevoerd door hem. Zij vertrouwde, onjuist en tragisch, op zijn belofte dat de stunt veilig was', aldus justitie in de Amerikaanse staat Minnesota.

  Voor de gevaarlijke stunt had het stel vooral relatief onschuldige streken (‘pranks’) laten zien. Vlak voor het drama, waar hun 3-jarige dochter ook bij was, had Perez al op Twitter laten weten dat het idee voor de stunt met een Desert Eagle, dat online beschreven wordt als een van ’s werelds meest krachtige handwapens, van haar vriend was en niet van haar.

  De realiteit is dat deze dwaze stunt is bedacht, gepland en uitgevoerd door hem. Zij vertrouwde, onjuist en tragisch, op zijn belofte dat de stunt veilig was

  Justitie in de Amerikaanse staat Minnesota
 9. Aanklacht over To kill a mockingbird

  De nabestaanden van Harper Lee zijn niet blij met het geplande toneelstuk op basis van het bekendste boek van de auteur, To Kill A Mockingbird. De familie klaagt de producenten van het theaterstuk aan.

  Lee verkocht de rechten om een theatervoorstelling te maken van To Kill A Mockingbird in 2015, enkele maanden voor haar dood. Bij de verkoop liet de schrijfster onder meer vastleggen dat er niet aan de strekking van het verhaal en aan de personages gemorreld mocht worden.

  Scenarioschrijver van het toneelstuk Aaron Sorkin liet in een interview met vorig jaar weten dat het personage Atticus Finch op de planken een andere ontwikkeling doormaakt dan in het boek. Vooral de opmerking van Sorkin dat in de toneelversie Atticus, gespeeld door Jeff Daniels, zijn racistische omgeving in eerste instantie verdedigt, is de nabestaanden in het verkeerde keelgat geschoten. Daarnaast zijn ze ook boos over twee nieuwe personages die in de theaterversie opduiken.

  Sorkin, schrijver van onder meer televisieserie The West Wing, liet in een interview eerder al weten dat het boek in de originele versie niet geschikt is als toneelstuk. In een reactie op de aanklacht hebben de producenten van het toneelstuk laten weten dat de theaterversie het verhaal wel degelijk in ere houdt. Ze geven daarin ook aan dat ze het stuk met hand en tand zullen verdedigen. Het toneelstuk moet in november in première gaan.

 10. Queen verdiende minder dan prins

  Bij Netflix krijgt zelfs de koningin minder betaald dan haar man. Producenten van de populaire serie The Crown hebben dinsdag toegegeven dat actrice Claire Foy, die de Britse koningin Elizabeth portretteert, minder betaald heeft gekregen dan haar tegenspeler Matt Smith.

  Foys salaris wordt geschat op zo'n 40.000 dollar (ruim 32.000 euro) per aflevering. Smith verdiende meer. Volgens de producenten was dat omdat hij al bekend was dankzij zijn rol in Doctor Who. Vanaf het derde seizoen wordt het salaris van de 'queen' gecorrigeerd. ,,Van nu af aan krijgt niemand meer betaald dan de Queen", beloofde creatief directeur Suzanne Mackie dinsdag. Daar heeft Foy niets meer aan. Zij keert niet terug als koningin Elizabeth, omdat de serie een sprong in de tijd maakt. Vanaf het derde seizoen kruipt Olivia Colman in de huid van de Britse vorstin. Wie haar man prins Philip gaat spelen, is nog niet bekendgemaakt.

  Het is niet voor het eerst dat blijkt dat acteurs niet alleen betaald worden naar hun talenten maar ook afhankelijk van hun geslacht. Mark Wahlberg kreeg vorig jaar 1,5 miljoen dollar toen de film All the money in the world opnieuw werd opgenomen. Zijn tegenspeelster Michelle Williams kreeg 1.000 dollar. Uit de Forbes-lijst met superrijken blijkt dat Wahlberg de vermogendste acteur is, met een jaarsalaris van 68 miljoen dollar. De rijkste actrice, Emma Stone, verdient jaarlijks 26 miljoen dollar.