Cultuurblog - Franse douane vindt gestolen schilderij Degas bij toeval in een bus

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige cultuurblog hier.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Verloren gewaand schilder Degas gevonden

  Franse douaniers hebben een schilderij van de Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas in goede staat aangetroffen in het bagageruim van een bus nabij Parijs.

  Degas schilderde het werk, Les Choristes genaamd, in 1877. Het werd acht jaar geleden gestolen uit een museum in Marseille. Het Musee d’Orsay in Parijs had het in bruikleen gegeven voor een tentoonstelling. Er waren geen sporen van braak en de roof werd nooit opgelost.

  De agenten ontdekten het kunstwerk vorige week vrijdag bij toeval, toen ze bussen doorzochten op een parking langs de A4-snelweg op zo’n 30 kilometer van Parijs. Het doek zat verstopt in een koffer in het bagageruim. Geen van de passagiers in de bus zei de koffer te herkennen.

  De douaniers stuurden het schilderij naar het Musée d’Orsay in Parijs voor verder onderzoek. Daar stelden experts vast dat het gaat om het doek dat in 2009 gestolen werd. Het museum is opgelucht dat het doek is teruggevonden, aldus de directeur. Het schilderij is volgens The New York Times naar schatting 1 miljoen dollar waard.

 2. Oeuvreprijs voor fotograaf Harry Cock

  Volkskrant-fotograaf Harry Cock is bekroond met de Culturele Prijs van Drenthe. Hij is de eerste fotograaf aan wie de tweejaarlijkse prijs van de noordoostelijke provincie is toegekend sinds deze in 1955 werd ingesteld. Cock (65) krijgt de onderscheiding voor zijn gehele oeuvre.

  Cock is sinds 1980 werkzaam als fotograaf en wordt vaak geprezen om zijn eigenzinnige kijk, die tot uiting komt in foto's waarin steeds iets onverwachts gebeurt. Beelden die door hun veelal lichtvoetige, humoristische invalshoek de kijker dwingen op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. Bovendien levert Cock met zijn foto’s volgens de organisatie van de belangrijkste onderscheiding in Drenthe al jaren een bijdrage aan de manier waarop naar het leven en het landschap in Noord-Nederland wordt gekeken.

  Tienduizenden foto’s maakte Cock gedurende zijn loopbaan. Hij is naar eigen zeggen gefascineerd door de vergankelijkheid van het leven en het vasthouden van herinneringen. Daarnaast is zijn interesse breed: architectuur, landschap, portretten en documentaire foto's. Ze werden gepubliceerd in de Volkskrant en onder meer in tijdschrift Noorderbreedte, publicaties van Het Drentse Landschap en Dagblad van het Noorden. Ook was Cocks werk geregeld te zien op fotomanifestaties, zoals Noorderlicht.

  Cock krijgt de onderscheiding, een bronzen legpenning en 10 duizend euro, op 9 april uitgereikt in zijn woonplaats Assen.

  In beeld: leven op Schiermonnikoog
  Nederland is een land van eilanden: in de rivier en in zee, groot en klein, bewoond en verlaten, in alle vormen en gedaanten. Zes Volkskrant-fotografen portretteren in zes afleveringen elk een eiland. Wat doet de geïsoleerde ligging met het leven daar? Harry Cock vertrok naar Schiermonnikoog om het vast te leggen.

 3. Prijs voor schrijver Annelies Verbeke

  De Vlaamse schrijver Annelies Verbeke krijgt de vierde J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel voor haar boek Halleluja. Verbeke (42) stond afgelopen jaar ook al op de shortlist van de ECI Literatuurprijs maar zag toen de winst naar Koen Peeters’ boek De mensengenezer gaan.

  'Halleluja is een doorwrochte bundel vol prachtige zinnen, sterke vondsten, geloofwaardige eigenaardigheden en personages om in je hart te sluiten - en soms ver van je vandaan te houden', oordeelde de jury over de vijftien verhalen in Verbekes boek. Volkskrantrecensent Persis Bekkering was eerder ook al enthousiast over Verbekes ‘blijk van meesterschap’ en gaf Halleluja maar liefst vijf sterren.

  Naast Verbeke waren ook schrijver Vonne van der Meer (met Brood, zout, wijn) en Joubert Pignon (Mooie lieve schat) genomineerd voor de Biesheuvelprijs. De prijs is vernoemd naar schrijver Maarten Biesheuvel, een van de meesters van de korte verhalen. Eerder wonnen Rob van Essen, Marente de Moor en Maarten ’t Hart de jaarlijkse prijs waarvan het prijzengeld door crowdfunding wordt bijeengebracht.

  Verbeke ontvangt met haar bekroning dit jaar een recordbedrag van 7.336 euro. Het geldbedrag is zo hoog uitgevallen, omdat Maarten ’t Hart als vorige winnaar besloot zijn prijzengeld voor de komende edities beschikbaar te stellen.

  Lees hier de recensie van Haleluja.

 4. Line-up Pinkpop 2018

  De headliners van popfestival Pinkpop waren al bekend; Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars komen dit jaar - en in deze volgorde - als slotact naar de drie Pinkpopdagen, van 15 t/m 17 juni. Maar de organisatie van Pinkpop presenteerde vanmiddag in de Amsterdamse Paradiso de complete opstelling voor jaargang 2018.

  Daarbij vielen vooral de namen op van The Offspring, een skatepunkband uit de jaren negentig, en Snow Patrol, een band die halverwege de jaren nul succes had met een hit als Chasing Cars. Ook de Zeeuwse band Bløf, die momenteel een grote hit heeft met het nummer Zoutelande, komt naar het Megaland te Landgraaf.

  Ook in het kleinere segment vielen een paar bandjes op. De Britse hardcoreband Marmozets, die afgelopen weekend nog een geweldige show gaven in het Utrechtse De Helling, komen naar Pinkpop. Net als de snel opkomende Noorse zangeres Sigrid.

  Net als eerdere jaren geeft Pinkpop ruimte aan de dance en de hiphop. De Nederlandse top-dj’s Don Diablo en Olivier Heldens spelen, net als de bands met één been in de dansmuziek Years & Years en Oscar and the Wolf. De rappers Donnie, Sevn Alias, Lil' Kleine en Ronnie Flex zijn present, net als de hiphopband De Likt. De kaartverkoop voor Pinkpop begint aanstaande zaterdag om 10 uur.

  Verbetering: In een eerdere versie van deze bijdrage werd vermeld dat de kaartverkoop voor Pinkpop al zou zijn begonnen. Die begint op zaterdag 24 februari.

 5. Jennifer Lawrence gaat actievoeren

  Oscarwinnares Jennifer Lawrence, bekend van zowel The Hunger Games-reeks als de X-Men-films, gaat naar eigen zeggen een jaar lang actievoeren in plaats van acteren. De 27-jarige Hollywoodster wil jonge mensen aanzetten om zich politiek te engageren.

  ‘Ik neem een jaar vrij’, zei Lawrence tegenover Entertainment Tonight. Een van de best betaalde actrices ter wereld liet weten te gaan samenwerken met de organisatie Represent Us en wil zich zo inzetten voor zaken als anticorruptie en het ‘maken van democratie’.

  Lawrence laat al enkele jaren haar maatschappelijke stem horen. Zo was ze in 2015 een van de eerste Hollywoodsterren die de loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs aan de kaak stelde. Ook liep Lawrence mee met diverse vrouwenmarsen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Afgelopen weekeinde verscheen ze in Londen in het zwart gekleed op de rode loper van de BAFTA's, de Britse filmprijzen, uit solidariteit met de #MeToo- en de Time's Up-beweging.

  Lawrence is dit jaar nog te zien als de Russische spion Dominika Egorova in de spionagefilm Red Sparrow, waarin ook de Nederlandse actrice Thekla Reuten haar opwachting maakt. Daarnaast is Lawrence, die in 2013 een Oscar ontving voor haar rol in Silver Linings Playbook, genomineerd voor een Raspberry Award. Lawrence maakt kans op deze jaarlijkse prijs voor de slechtste acteerprestaties en films voor haar hoofdrol in de thriller Mother! van regisseur Darren Aronofsky.

  Of Lawrence ook echt een acteerpauze van een jaar neemt? Opmerkelijk genoeg heeft een woordvoerder van de actrice aan Entertainment Weekly laten weten dat Lawrence een acteerpauze zal inlassen ‘tot de opnames van een van haar aankomende projecten beginnen’.

 6. P. Hans Frankfurtherprijs

  Drie grootmeesters uit de stripjournalistiek, Volkskrant-recensent Joost Pollmann, Rob van Eijck en Willem van Helden, krijgen dit jaar de P. Hans Frankfurtherprijs. Ze ontvangen een van de belangrijkste stripprijzen in Nederland omdat ze volgens de jury van Het Stripschap hebben aangetoond ‘hoe belangrijk de bijdrage van de journalistiek aan de wetenschap kan zijn en hoe begeesterde liefhebbers van het beeldverhaal kunnen uitgroeien tot geschiedschrijvers’.

  Joost Pollmann, ook wel ‘De Stripprofessor’ genoemd, schrijft al ruim twintig jaar recensies en artikelen over strips, graphic novels en cartoons voor de Volkskrant en bladen als Onze Taal en Quote. Daarnaast geeft Pollmann lezingen, organiseert tentoonstellingen en was jarenlang creatief directeur voor Stripdagen Haarlem, een tweejaarlijks festival dat is uitgegroeid tot een van de grootste stripevenementen van de Benelux.

  Rob van Eijck en Willem van Helden worden algemeen beschouwd als de grondleggers van de Nederlandse stripjournalistiek. Zij waren onder meer verantwoordelijk voor ‘de gouden jaren’ van het legendarische stripinformatiemagazine Stripschrift. Daarnaast publiceert Van Eijck al jaren over strips, die hij ook vaak belettert en vertaalt. Van Helden schrijft over strips in onder meer Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad en geldt als een groot kenner van het werk van Disney-tekenaar Carl Barks, die Duckstad en een groot deel van zijn bewoners bedacht.

  De drie bekroonde stripjournalisten nemen op 1 april de P. Hans Frankfurtherprijs in ontvangst op de Stripdagen in de Jaarbeurs Utrecht. De Stripdagen worden dit jaar voor het eerst gelijktijdig gehouden met Heroes - Dutch Comic Con, het bekende evenement voor liefhebbers van strips, stripverfilmingen, tv-series, sciencefiction, fantasy, games en cosplay.

  De P. Hans Frankfurtherprijs wordt sinds 1997 uitgereikt, als een hommage aan de oprichter van het Nederlandse genootschap van stripliefhebbers Het Stripschap, die een jaar eerder op tragische wijze om het leven kwam. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer Stripweekblad Tina, Uitgeverij Strip2000, stripdistributeur Ron Poland en Rob van Bavel, uitgever en hoofdredacteur van het stripblad Eppo.

  Iñaki Oñorbe Genovesi

 7. Maand van de Geschiedenis

  Nelleke Noordervliet schrijft dit jaar het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Dat maakte de romanschrijver en columnist donderdagmiddag zelf bekend bij het programma Tijd voor Max. Het essay krijgt de titel Door met de strijd.

  Noordervliet heeft een voorliefde voor geschiedenis, uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Ze debuteerde in 1987 met 'Tine of De dalen waar het leven woont', een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw. Naast historische romans als bijvoorbeeld Vrij man en Pelican Bay schrijft ze columns voor dagblad Trouw en het NPO Radio 1-geschiedenisprogramma OVT.

  Als essayist voor de Maand van de Geschiedenis, dat in oktober door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wordt georganiseerd, werd Noordervliet voorgegaan door onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz, Coen Verbraak, Michel Krielaars, Ahmed Aboutaleb en Volkskrant-columnist Martin Sommer.

  Tijdens de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar Opstand als thema heeft, is het essay van Noordervliet in de boekhandel te koop.

 8. Sony biedt excuses aan voor Peter Rabbit

  De makers van animatiefilm Peter Rabbit en producent Sony bieden excuses aan voor een scène waarin een personage dat allergisch is voor bramen wordt aangevallen met diezelfde vruchten. Hiermee hebben de makers van Peter Rabbit (die 28 maart in Nederland uitgaat) zich de woede op de hals gehaald van verschillende belangenverenigingen voor mensen met een voedselallergie. Zij menen dat de film spot met voedselallergieën. In de scène beschiet het beroemde konijn uit de verhalen van Beatrix Potter zijn allergische tegenstander met bramen, waarop deze een allergische reactie krijgt en een zogeheten Epipen moet gebruiken.

  De scène is volgens de Amerikaanse Kids with Food Allergies Foundation ‘schadelijk’ en ‘moedigt mensen aan lichtzinnig om te gaan met allergieën’. De Australische allergieorganisatie Globalaai eiste in een petitie excuses van de filmmakers. Deze werd ruim 12duizend keer ondertekend.

  Op Twitter werd de hashtag #boycottpeterrabbit in het leven geroepen door boze ouders. De makers hebben in een verklaring gemeld dat ‘voedselallergieën een serieuze zaak zijn’ en zeggen ‘het te betreuren dat ze hier zo lichtzinnig mee zijn omgegaan’.

  Devi Smits

 9. Afsluiting Bevrijdingsdag

  Bevrijdingsdag wordt dit jaar afgesloten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert. Het orkest zal tijdens het jaarlijkse 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam onder leiding staan van gastdirigent Antony Hermus. Ook Maan, Willemijn Verkaik, CB Milton, bariton Bastiaan Everink en de pas zestienjarige topvioliste Noa Wildschut zullen het podium op de Amstel betreden.

  Het thema van de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei is dit keer verzet. In aanloop naar het doorgaans licht klassieke concert spreken de artiesten van het 5 mei-concert met voormalige verzetsstrijders en veteranen over het thema vrijheid. Ze doen hiermee inspiratie op voor hun optreden. Violiste Noa Wildschut zei daarover: ‘De componist Messiaen schreef een muziekstuk terwijl hij gevangen zat in een Duits concentratiekamp. Desondanks hoor je zijn geestesvrijheid doorklinken in de tonen. Als het je lukt om je in zo'n dreigende situatie vrij te voelen, dan moet dat wel de ultieme vorm van vrijheid zijn.’

  Het 5 mei-concert op de Amstel is gratis toegankelijk voor publiek, wordt traditiegetrouw bijgewoond door de koninklijke familie en is rechtstreeks te zien op NPO 1. Het concert op de Amstel wordt traditioneel afgesloten met de evergreen We’ll Meet Again van de Britse artieste Vera Lynn.

 10. Solotentoonstelling Lucebert in Den Haag

  De Haagse galerie Nouvelles Images presenteert momenteel een grote solotentoonstelling van Lucebert (1924-1994), gepland naar aanleiding van zijn biografie. Uit die biografie van Wim Hazeu die gisteren verscheen blijkt dat de schrijver en kunstenaar in zijn jeugd sympathiseerde met de nazi's. Galeriehouder Marie Jeanne de Rooij heeft de biografie nog niet gelezen. Het nieuws van donderdag overviel haar niet. Ze vertelt dat de familie van Lucebert de galeriehouders voor verschijning had ingelicht over de brieven: 'Ik had begrepen dat het om jonge brieven ging met nazi-sympathieën erin. Dat is heel ernstig. We beschouwen het als een jeugdzonde, met de nadruk op beide woorden: jeugd en zonde.' Lucebert wordt al veertig jaar door de galerie vertegenwoordigd. Dat verandert niet. De Rooij: ‘Voor de waardering van zijn oeuvre maakt dit niet uit.’ Wel zullen krantenartikelen over de biografie in de galerie worden getoond, net als de biografie.