Bram De Jonghe.
Bram De Jonghe. © Valentina Vos

Bram De Jonghe wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015

Bram De Jonghe is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015. Dat maakte juryvoorzitter, advocaat Inez Weski, donderdagavond tijdens een rechtstreekse uitzending van het kunstprogramma Opium bekend. De prijs bedraagt 10 duizend euro, ter beschikking gesteld door het BNG Cultuurfonds.

De jury prees de winnaar om zijn 'vrolijke, onderzoekende en vrije geest'. Met de keuze voor De Jonghe (Oostende 1985) neemt de prijs een 'voorschot op de toekomst', schrijft de jury in haar eindrapport: De Jonghe is nog jong (29) en zijn werk is 'pril'. De Vlaamse kunstenaar kreeg bekendheid met beelden opgebouwd uit verrassende materialen als een puntenslijper, koffiezetapparaat of een brandende kaars die net niet wordt uitgeblazen door een luchtpomp.

Jonge kunstenaars

De Jonghe was voor de kunstprijs genomineerd naast vier andere kunstenaars: Koen Taselaar, Dina Danish, Levi van Veluw en het duo Sander Breure & Witte van Hulzen. Werk van hen is tot en met 12 april te zien in Stedelijk Museum Schiedam.

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een samenwerking tussen de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam en AvroTros. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De prijs is bedoeld voor jonge kunstenaars, tot en met 35 jaar, met een beginnend oeuvre. Ze worden door scouts uit de kunstwereld voorgedragen. De winnaar vorig jaar was Floris Kaayk. Weski geeft leiding aan een jury die bestaat uit de kunstkenners Ralph Keuning (directeur van museum De Fundatie in Zwolle), Sacha Bronwasser (criticus van de Volkskrant) en beeldend kunstenaar Guido van der Werve.