Beeld op de tentoonstelling Magisch Afrika: Kop op een standaard uit de regio Gauoa in Burkina Faso. Gemaakt door `Meester van de Poyo-stijl Baàthil,' circa 1930.
Beeld op de tentoonstelling Magisch Afrika: Kop op een standaard uit de regio Gauoa in Burkina Faso. Gemaakt door `Meester van de Poyo-stijl Baàthil,' circa 1930. © Foto: Nieuwe Kerk

Beeldenmakers van Afrika krijgen hun naam terug

Tentoonstelling in de Amsterdamse nieuwe kerk

De tentoonstelling Magisch Afrika tilt vaak onbekende Afrikaanse beeldhouwers uit de anonimiteit. Ook de 'Meester van de driehoeksneus' had zijn eigen signatuur.

Voordat Jems Koko Bi begon als beeldhouwer ging de Ivoriaan terug naar de dorpsoudsten in zijn geboorteplaats. Mag dat eigenlijk wel, vroeg hij, een beeld maken dat niet is bedoeld voor de religie of de traditie? Het mocht.

Koko Bi (1966) woont inmiddels dik twintig jaar in het Duitse Essen en exposeert over de hele wereld. 'Mijn beeldentaal ontstaat uit het hout en uit het hart, en ja, daar zit veel Afrika in.' Werk van hem is vanaf zaterdag te zien op de tentoonstelling Magisch Afrika, maskers en beelden uit Ivoorkust in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.