Aart Foppen 1938-2013

Foppen richtte een elektronicaketen op, werd er rijk mee, maar bleef een echte 'Harderwieker'.

Als visserszoon boekte hij vlak voor zijn overlijden nog een opmerkelijk succes. De herbouw van de visafslag van Harderwijk zal alsnog doorgaan. Aart Foppen, oprichter van de elektronicaketen Scheer & Foppen, was de initiatiefnemer van het plan, maar omdat er telkens onenigheid ontstond over de locatie kostte het meer moeite dan iedereen dacht. Nadat Foppen ziek was geworden moest hij de leiding van de initiatiefgroep overdragen. Net voor zijn overlijden kwamen ze met een plan voor de vestiging van de afslag in de voormalige Vissershaven naast de molen De Hoop. Niemand twijfelt er nu aan dat de gemeenteraad akkoord zal gaan. Het geld, zo'n 8 ton, is er.

Foppen overleed op 18 september aan de gevolgen van kanker. Hij is 75 jaar geworden. Hij bleef niet alleen tot het einde van zijn leven maatschappelijk actief, hij had ook nog altijd een vinger aan de pols bij de elektronicaketen waar drie van zijn kinderen tegenwoordig de scepter zwaaien. hij schuwde de moderne distributie niet. Scheer & Foppen was een van de eerste ketens die ervoor kozen ook het online-verkoopkanaal te ontwikkelen. Daarnaast werd besloten geen vestiging in de periferie te openen. 'Wij willen in de binnenstad blijven, dicht bij onze klanten', zegt zijn dochter Hennie Ponsteen-Foppen, een van de directeuren. Terwijl grote elektronicaketens als Block en De Harense Smid failliet zijn gegaan, gaat het volgens haar met Scheer & Foppen nog heel goed.

Aart Foppen werd in 1938 geboren in een christelijk nest. Hij was de negende in een gezin van dertien kinderen van een visser uit Harderwijk. Hij besloot zelf een andere kant op te gaan en trad in dienst bij Henk Scheer, die in Harderwijk een winkel in stofzuigers en lampen had. In 1964 besloot hij samen met zijn vrouw Mies een eigen zaak te beginnen in elektronica en technische installaties. Hij wilde de winkel in de slaapkamer vestigen, maar de gemeente keurde dat niet goed, waarna hij een lege bakkerszaak overnam. De komst van de kleurentelevisie gaf hem een kans op snelle expansie, die hij meteen greep. In 1972 nam hij de zaak van zijn vroegere baas in Harderwijk over en ontstond de eerste elektrospeciaalzaak Scheer & Foppen. Vanaf die tijd spreidde het bedrijf zijn vleugels uit, eerst over de Veluwe, daarna in de rest van het oosten en noorden van het land en ten slotte zelfs in Noord-Holland, met vestigingen in Den Helder, Alkmaar en Beverwijk. 'De expansie was geen doel, het is gewoon zo gegaan', zei hij bij het 25-jarig jubileum in 1989. In totaal verrezen in Nederland zeventig filialen, voornamelijk in het oosten en noorden van het land. Daarnaast voegde Foppen aan zijn bedrijf een installatiebureau, een rederij, een hotel en een vastgoedbedrijf toe.

Foppen werd Quote 500-lid, maar bleef een echte 'Harderwieker'. Hij zat als CDA'er enige tijd in de gemeenteraad, maar ontdekte al gauw dat hij als ouderwetse dorpsregent achter de schermen veel meer gedaan kon krijgen. Hij organiseerde de plaatselijke Visserijdagen en was de oprichter van de Botterstichting. Hij was de eerste voorzitter van de Molenstichting Harderwijk en zette zich in voor de NV Stadsherstel. Daarnaast was hij voorzitter van de Ondernemersvereniging en bestuurslid van de Kamer van Koophandel. Hij was betrokken bij de totstandkoming van het bedrijventerrein. Ook leverde hij daarbij een bijdrage aan de verbetering van de N302 en was hij voorvechter van betere parkeervoorzieningen in de stad

Vorig jaar kreeg hij voor zijn inzet de erepenning van de stad Harderwijk.