100 jaarde Volkskrant

Een jubileumspecial om te lezen, te bekijken, te beluisteren én te ervaren

null Beeld

In oktober bestaat de Volkskrant 100 jaar en om dat te vieren brengen wij u vier speciale Digitale Edities waarin we terugblikken op ‘de eeuw van de Volkskrant’. Vooral in het laatste kwart van die eeuw is er spectaculair veel veranderd in de dagbladjournalistiek, in het bijzonder door de komst van internet en de daarmee samenhangende technologische ontwikkelingen. Gedurende het grootste deel van haar leven was de Volkskrant louter verkrijgbaar op papier, en ook als 100-jarige is die papieren krant nog een krachtig medium, maar de krant van vandaag is zoveel meer dan dat.

Dankzij de digitale revolutie komt de Volkskrant nu ook in andere vormen en via andere platforms tot u: op uw smartphone, iPad of desktop, op sociale mediakanalen. De eerste jubileumspecial in deze serie van vier, die van zondag 4 juli, geeft de schitterende gevolgen van de grote transitie in de dagbladsector goed weer. Ze staat volledig in het teken van nieuwe journalistieke vertelvormen: een speciale Digitale Editie met de mooiste producties van onze redactie Crossmedia.

Sinds de website van de Volkskrant méér is dan een afgeleide van de papieren krant, zijn we op de redactie Crossmedia de ‘kunst’ en de mogelijkheden van online verhalen vertellen grondig aan het onderzoeken. We kijken per artikel of we een verhaal mooier of beter en met meer finesse kunnen presenteren dan voorheen, met de technische mogelijkheden die ons ter beschikking staan.

Neem het verhaal van onze China-correspondent Leen Vervaeke dat u verderop in deze jubileumspecial aantreft. Zij beschrijft op papier heel kundig hoe de moskeeën van Oeigoeren de afgelopen jaren stelselmatig werden verwoest door de Chinese machthebbers. Maar de rillingen lopen je pas echt over de rug als je een interactieve streetview-kaart voor je neus hebt waarop je zestig lege vlekken ziet waar net nog een moskee stond.

Dit soort visuele journalistiek hebben we ook toegepast bij de reconstructie van de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari van dit jaar. Die ongekende aanval op het Amerikaanse Congres door een woedende meute Trump-fans is zo van uur tot uur terug te volgen, compleet met alle locaties van het gebouw en de bijbehorende gefilmde beelden.

Ook de coronacrisis blijkt zich uitstekend te lenen voor nieuwe journalistieke vertelvormen. Zo wordt een verhaal over alles wat er in je lichaam gebeurt nadat er een mRNa-prik in is gezet, met een animatie veel duidelijker dan met honderden woorden.

En hoe presenteer je een verhaal dat in vijf delen in de krant verschijnt en meer dan 60 duizend woorden omvat? Als een soort Netflix-serie natuurlijk, compleet met korte trailers die je naar het volgende hoofdstuk moeten lokken. Ook dit uitgebreide verhaal Liefdesbrieven van een kampbeul kunt u teruglezen in deze jubileumspecial. Maar u kunt er ook voor kiezen het te beluisteren: het wordt voorgelezen door niemand minder dan acteur Gijs Scholten van Aschat.

Zo proberen we online onze Volkskrant-verhalen een extra laag te geven en er een mooie ervaring van te maken voor de gebruiker.

In de prijswinnende serie Niet Thuis vinden animatie en audio elkaar. Daklozen die liever niet in beeld kwamen, vertelden anoniem hun verhaal. Die audio-opnames zijn door onze illustrator Sophia Twigt gebruikt om de verhalen van de daklozen letterlijk op te tekenen, waardoor een haast poëtische serie over de keiharde werkelijkheid is ontstaan.

Of neem het verhaal over de verdeling van de huishoudelijke taken (plus de mentale belasting die dat oplevert). Dat heeft auteur Anna van de Breemer prachtig geschreven, maar met wat vernuftig codeerwerk en een mooie vormgeving maakten we er ook een interactieve versie van. Waarbij je meedogenloos krijgt voorgeschoteld wie er thuis het meeste doet.

Bij de start van het EK-voetbal, dat intussen in zijn finale fase is beland, lanceerden we een serie over de meest bepalende spelers van diverse nationale elftallen. Samen met voetbaljournalist Sam Planting maakte de redactie Crossmedia een tactisch bord waar we met 3D-animaties laten zien hoe die belangrijke spelers precies opereren. Die serie heet niet voor niets Kijken als een kenner.

Steeds vaker maken we ook verhalen en interviews die louter te beluisteren zijn. Meesterinterviewer Gijs Groenteman trekt met zijn podcast Groenteman in de Kast een miljoenenpubliek. In de kamer van Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok bespreken we de actuele politiek voor luisteraars van onze podcastserie De Kamer van Klok. Onze redactie Wetenschap vertelt over marskarretjes, het coronavirus en andere wetenswaardige zaken in de podcastserie Ondertussen in de Kosmos. En vanuit Volkskrant Magazine maken we sinds kort prachtige luisterverhaaltjes over vriendschap en seks in de serie Moderne Liefde.

U vindt het allemaal terug in deze Jubileumspecial. Ik wens u veel lees-, kijk- en luisterplezier toe bij het doornemen van deze special, die er bovenal eentje is om te erváren.

Corinne van Duin, chef redactie Crossmedia

Van audiomakers tot online designers

De redactie Crossmedia bestaat naast chef Corinne van Duin uit newsroom developers Martijn Eerens en Joris Heijkant, producers Lotte Grimbergen en Geart van der Pol, online designer Titus Knegtel, fotoredacteur Gabriel Eisenmeier, animators Sophia Twigt en Matteo Bal en audiomakers Simone Eleveld en Daan Hofstee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden