Corona wereldwijd – cijfers over het coronavirus in alle landen op een rij - test

Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

<Afbeelding Titus>

Hoeveel vastgestelde besmettingen zijn er?

Onderstaande tabel laat het aantal geregistreerde besmettingen zien wereldwijd, in Europa en Nederland. Het werkelijke aantal besmettingen zal hoger liggen omdat lang niet iedereen wordt getest.

Wat is de wereldwijde trend?

De gemelde besmettingen per week geven een goede indicatie van de wereldwijde trend. De geregistreerde meldingen van de eerste en huidige golf zijn niet goed te vergelijken, omdat toen nog weinig werd getest.

Hoe hard slaat het coronavirus in andere landen toe?

Hieronder ziet u de gemelde besmettingen naar inwonertal per week per land, gesorteerd op de meldingen van de afgelopen week.

Hoe zit het met regionale verschillen?

De situatie in een land kan per regio enorm verschillen. Hieronder vindt u het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week in Europa, waar mogelijk per regio. Deze kaart wordt één keer in de week bijgewerkt.

Neemt het aantal nieuwe besmettingen toe?

Hier ziet u het aantal gemelde besmettingen per dag van de landen met het hoogste aantal gemelde doden door covid-19, en Nederland.

Hoeveel personen zijn overleden vanwege covid-19?

Het dodental blijft wereldwijd oplopen. In Europa, waar steeds meer gevaccineerd wordt en de gemelde besmettingen dalen, neemt het aantal sterfgevallen af. De werkelijke sterftecijfers zullen hoger zijn, niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden vaak pas later gemeld.

Wat is de wereldwijde trend?

Onderstaande grafiek toont per week het totaal aantal overledenen dat door de autoriteiten is gerapporteerd, per continent.

Waar zijn relatief de meeste inwoners overleden?

De onderstaande tabel toont het aantal overledenen per miljoen inwoners per week. De lijst is gerangschikt op de geregistreerde sterfte vanwege covid-19 in de afgelopen week.

Waar zijn de meeste overledenen geregistreerd?

Hieronder vindt u de landen met de meeste sterfgevallen in totaal. Dit is het dodental dat door het land wordt geregistreerd als covid-19-sterfte. De werkelijke sterftecijfers kunnen hoger zijn.

Neemt het aantal nieuwe sterfgevallen toe?

De sterftemeldingen per dag geven, hoewel niet alle sterfte direct wordt gerapporteerd, toch een beeld van het verloop van de crisis.

Welke coronamaatregelen treffen landen?

Vrijwel elk land treft maatregelen tegen de verspreiding van het virus. Oxford University houdt bij welke maatregelen dit zijn voor circa 150 landen. Op een schaal van 1 tot 100 meten ze hoe streng een land is. Voor de maatregelen rondom de sluiting van scholen en grenzen ziet u hieronder per land wat de laatst bekende stand van zaken is. In de praktijk kan het nog wel enorm verschillen hoe een maatregel wordt gehandhaafd, in sommige landen wordt streng gecontroleerd, in andere landen wordt de verantwoordelijkheid meer bij de burger zelf gelegd.

Verantwoording en bronnen

Het aantal bevestigde besmettingen is lager dan het aantal mensen dat daadwerkelijk besmet is met het virus. Lang niet iedereen met klachten wordt getest, en het is ook mogelijk om besmet te zijn zonder (zware) klachten. Wij geven deze data hier toch weer, omdat het wel een indicatie geeft van regionale spreiding en de toename van het aantal besmettingen.

De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM, en worden elke dag bijgewerkt.

Internationale data zijn afkomstig van de Johns Hopkins University, tenzij we actuelere cijfers kunnen verkrijgen van de gezondheidsautoriteit in een land.

Dit stuk kwam tot stand met inbreng van de Open Redactie. Ook meedenken met de Volkskrant? Meld u hier aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden