ten geleideeditiespecial

Abraham Lincolns woorden uit 1858 zijn ook een waarschuwing voor het Amerika van vandaag

null Beeld

De wereld kan weer gewoon ademhalen, meldde The Guardian nadat de middagklok in Washington woensdag twaalf keer had geslagen en de machtsoverdracht in de VS constitutioneel was bezegeld. Velen, zowel binnen als buiten de VS, zullen het gevoel van opluchting herkennen. De woorden van Amerika’s nieuwe leider zijn een verademing vergeleken met die van zijn voorganger.

Joe Biden stapte op zijn oude dag – hij is 78 – opnieuw de arena in, omdat hij zich steeds meer zorgen maakte over ‘de ziel van Amerika’. Op een spannend moment in de Amerikaanse geschiedenis is hij nu op het hoogste podium begonnen aan een missie die zijn landgenoten weer iets dichter bij elkaar moet brengen. Terwijl Amerika met inmiddels meer dan 400 duizend doden onevenredig hard wordt geraakt door de coronapandemie, dreigt het ook nog eens te worden verscheurd door politieke twisten, haat en complottheorieën. Aan Biden de taak om de wonden in de diep verdeelde natie te helen.

Of de nieuwe president met zijn nadruk op fatsoen en gemeenschapszin, en zijn belofte om de ongelijkheid in het land aan te pakken, daadwerkelijk een brug kan slaan naar de 74 miljoen Amerikanen die in november hun stem uitbrachten op een man die in alles Bidens tegenpool lijkt, moeten we afwachten. De missie is complex en de obstakels op de route zijn talrijk. Maar niks ondernemen tegen de almaar verder toegenomen verdeeldheid is geen optie.

Donald Trumps grote en gevaarlijke leugen dat ‘Sleepy Joe’ het presidentschap van hem heeft ‘gestolen’, circuleert als een giftig stofje in de bloedsomloop van miljoenen Amerikanen. Dat het aanhoudend hersenspoelen en opruien van fanatieke gelovigen verstrekkende consequenties heeft, weten we. De bestorming van het Capitool op 6 januari was er een illustratie van. Ik weet niet hoe het u verging bij het aanschouwen van de beelden, maar de veelvuldige referenties van de bestormers aan de wil van God en de expliciete opdracht van hún president, gevolgd door het gescandeer ‘Traitors, traitors, traitors!’ en ‘Hang Mike Pence!’ riep bij mij associaties op met de dystopische tv-serie The Handmaid’s Tale – voor wie die serie (of het boek van Margaret Atwood) niet kent: het Amerika dat daarin wordt afgebeeld, is niet een land waar u naartoe wilt.

Biden heeft de geschiedenis aan zijn kant. Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is, kan niet standhouden, tekende de evangelist Matteüs al op in het Nieuwe Testament, woorden die op 16 juni 1858 in Springfield (Illinois) werden herhaald door de toenmalige Republikeinse kandidaat-senator en latere president Abraham Lincoln: A house divided against itself cannot stand. Lincolns in de canon van Amerika’s geschiedenis verankerde woorden, uitgesproken in een tijd waarin het land daadwerkelijk afstevende op een burgeroorlog, zijn tevens een waarschuwing voor het Amerika van vandaag.

In deze speciale Digitale Editie hebben we voor u de meest relevante verhalen van de afgelopen tijd gebundeld en gerangschikt. Onze onvermoeibare Amerika-correspondent Michael Persson neemt u mee naar de locaties waar het allemaal gebeurde. Zijn partner en collega Anne van Driel schreef onder meer het profiel van Kamala Harris, de eerste vrouwelijke en eerste zwarte vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis, en dat van Nancy Pelosi, de 80-jarige leider van het Huis van Afgevaardigden.

We staan in deze Editiespecial niet alleen stil bij het nieuwe leiderschap in de VS, maar ook bij de man die noodgedwongen en zonder al te veel beleefdheden het Witte Huis verruilde voor zijn optrekje in Florida. En we onderzoeken zijn nalatenschap: wat heeft het Trumpisme nog in petto voor Amerika en de wereld? Omdat de bestorming van het Capitool op woensdag 6 januari onlosmakelijk verbonden is aan deze periode van machtsoverdracht, en dat vanwege haar ongekende karakter altijd zal blijven, heeft ook die gebeurtenis een apart hoofdstuk gekregen in deze special.

Tegenover die duistere episode staat veel moois en hoopvols. Zoals het verhaal van onze cultuurredacteur Wieteke van Zeil over de 22-jarige dichter Amanda Gorman, een van de revelaties van de jongste Inauguratiedag. Biden en Gorman zijn verwanten, schrijft Wieteke: ‘Hij was als kind een stotteraar, zij kon tot voor kort bepaalde klanken en letters niet uitspreken. Hij werd president, zij de jongste poet laureate die het land en zijn gewonde democratie poogde te zalven met woorden.’

Ik wens u veel leesplezier toe met deze Editiespecial.

John Wanders, samensteller Digitale Editie de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden