Onze gids deze week - 159 resultaten

 1. Het romanwaardige leven van Claudia Roden: aan haar zijn vele chef-koks schatplichtig

  Het romanwaardige leven van Claudia Roden: aan haar zijn vele chef-koks schatplichtig

  Vele chef-koks en kookschrijvers als Ottolenghi zijn schatplichtig aan Claudia Roden, die in tientallen boeken de mediterrane en Midden-Oosterse keuken vastlegde. Hier geen recepten, maar een trip door haar romanwaardige leven. 'Weet u', zegt Claudia Roden, 'op mijn leeftijd worden dingen uit je jeugd weer belangrijk.' Op tafel ligt een briefje met de onderwerpen waarover ze wil praten. In elk erv
 2. Nieuwe superster van klassieke muziek gaat het liefst naar Broodje Mokum in de Jordaan

  Nieuwe superster van klassieke muziek gaat het liefst naar Broodje Mokum in de Jordaan

  De nieuwe superster van de klassieke muziek heet Barbara Hannigan. Zij zingt en dirigeert en gidst ons langs podia en musici in de hele wereld om te eindigen bij Broodje Mokum. In het café van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum wordt thee voor Barbara Hannigan gehaald. Wacht, roept ze, ik heb mijn eigen theezakjes bij me. Uit haar tas haalt ze een beduimeld doosje Yorkshire Tea en zwaait
 3. Tommy Hilfiger: 'Ik ben totaal niet bezig met mijn pensioen. Mijn werk voelt niet als werk, het is fun'

  Tommy Hilfiger: 'Ik ben totaal niet bezig met mijn pensioen. Mijn werk voelt niet als werk, het is fun'

  Klassieke en sportieve kleding met een zweem van geld: Tommy Hilfiger is groot geworden door 'preppy' te blijven. De Amerikaanse ontwerper over Bowie, Warhol, @Hypebeast, Gigi Hadid, Gucci en zijn tweehonderd witte overhemden. Het merk Tommy Hilfiger kan zich geen beter uithangbord wensen dan de persoon Tommy Hilfiger. Hij komt enthousiast de penthouse suite van het Amsterdamse Conservatorium Hote
 4. 'Als je een historische roman schrijft, moet je zinnen gebruiken die in die tijd gangbaar waren'

  'Als je een historische roman schrijft, moet je zinnen gebruiken die in die tijd gangbaar waren'

  Met historische thrillers boekt het Italiaanse schrijversduo Monaldi & Sorti internationaal succes. In hun favoriete wijnbar gidsen de twee ons via Malaparte naar Capri. 'Zullen we iets later afspreken?', smst Rita Monaldi (1966) een paar uur voor de interviewafspraak. 'Om zes uur? Dan kunnen we er wijn bij drinken.' Samen met haar man Francesco Sorti (1966) zit ze on-Italiaans stipt op tijd achte
 5. 'Malle Babbe is me zeer dierbaar, maar onbekende stukken betekenen meer voor me'

  'Malle Babbe is me zeer dierbaar, maar onbekende stukken betekenen meer voor me'

  Hij is bijna 75, neemt al 56 jaar platen op, bracht net zijn 39ste uit, waarop 7 nummers van zijn ex. En als hij niet zingt? Rob de Nijs over Jezus, Tonio, Miles Davis en Harley Davidson. De bijna 75-jarige zanger, onverwacht fel plotseling: 'Ik maak alleen nog maar platen die ik zelf mooi vind. Concessies doe ik niet meer. Fuck de mensen die er anders over denken. In de jaren tachtig beleefde ik
 6. 'Hoewel het me een genoegen was, is het fout dat jullie voor dit interview naar Denemarken zijn gevlogen'

  'Hoewel het me een genoegen was, is het fout dat jullie voor dit interview naar Denemarken zijn gevlogen'

  Volgens de Deense superster Olafur Eliasson gaat kunst niet alleen over mooi of lelijk maar ook over verantwoordelijkheid. Dus gidst hij over water, elitisme, klimaat en mededogen. 'Hoewel het me een genoegen was, is het fout dat jullie voor dit interview naar Denemarken zijn gevlogen', antwoordt Olafur Eliasson (50) op de laatste vraag. Met 'jullie' bedoelt hij ons, de fotograaf en de schrijver v
 7. 'De late films van Ingmar Bergman waren stuk voor stuk echte openbaringen voor me'

  'De late films van Ingmar Bergman waren stuk voor stuk echte openbaringen voor me'

  Zijn roman Brooklyn werd succesvol verfilmd en zijn hervertelling van Griekse tragedies Het huis van de namen alom bejubeld. De Ierse schrijver Colm Tóibín raadt aan: Henry James, Ingmar Bergman, Beethoven en koning Juan Carlos. 'Bij het lezen van Griekse tragedies valt me telkens weer op hoe de meest machteloze personages vaak de krachtigste stem hebben, terwijl de machthebbers juist vlak en dor