Die ene patiënt - 33 resultaten

 1. Dit meisje van nog geen 14 leek zo sterk in het leven te staan dat het me trof

  Dit meisje van nog geen 14 leek zo sterk in het leven te staan dat het me trof

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: seksuoloog Jelto Drenth (71). 'Ze was nog geen 14 jaar en ze wilde aan de pil. Ik herinner me nog wat ik dacht toen ze tegenover me zat: o jee, wat jong. Ze maakte een vastberaden indruk. Een jaar eerder had ze de receptie al gebeld maar toen had ze te horen gekregen dat ze de pil pas mocht gebruiken als ze een jaar on
 2. 'De in zichzelf gekeerde patiënt veranderde in een vrolijke man toen hij zijn stem verloor'

  'De in zichzelf gekeerde patiënt veranderde in een vrolijke man toen hij zijn stem verloor'

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: gezondheidswetenschapper Idie Pijnenburg (62). 'Hij woonde op de afdeling waar ik werkte, een 60-jarige in zichzelf gekeerde man die niet was opgewassen tegen spanningen en zich niet kon uiten. De stress mondde regelmatig uit in agressieve uitbarstingen en zelfs in psychotische periodes. Zijn vrouw was bang van hem en
 3. Daar zat hij: een breekbare 80-jarige, en hij kon alleen maar huilen en schreeuwen

  Daar zat hij: een breekbare 80-jarige, en hij kon alleen maar huilen en schreeuwen

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: huisarts Selma Mogendorff (67). 'Het was zo'n man die ik nauwelijks op mijn spreekuur zag, een grote, sterke kerel die nooit iets mankeerde, een bouwvakker die hooguit langskwam als hij op zijn werk een knie had verdraaid of een hand had bezeerd. Altijd optimistisch, een tikje ondeugend ook, en duidelijk aanwezig. Alle
 4. Tropenarts Jaap Kersten over zijn Oegandese patiënt: 'Je verslaving aan nicotine heeft óók je leven gered'

  Tropenarts Jaap Kersten over zijn Oegandese patiënt: 'Je verslaving aan nicotine heeft óók je leven gered'

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: tropenarts Jaap Karsten. 'De dictator Idi Amin was al even verjaagd, maar de herinnering aan hem nog zeer levend, toen ik in Oeganda mijn eerste ervaring opdeed als tropenarts, voor Artsen zonder Grenzen. Ik kwam in Moyo terecht, op de grens met Soedan, waar een totaal vervallen ziekenhuisje stond. 'We deden vooral bev
 5. Plastisch chirurg Irene Mathijssen deed een volledige gezichtscorrectie bij de 7-jarige Cato

  Plastisch chirurg Irene Mathijssen deed een volledige gezichtscorrectie bij de 7-jarige Cato

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: Plastisch chirurg Irene Mathijssen (48) 'Ze was zeven jaar toen ik haar voor het eerst zag. Cato was geboren met een ernstige schedel- en gezichtsafwijking. Haar schedelnaden waren bij de geboorte al dicht, waardoor haar hersenen niet konden groeien, haar oogkassen waren ondiep, haar ogen lagen ver uit elkaar en haar b
 6. Borstkankerchirurg Hester (54) kreeg zelf borstkanker: 'De ochtend dat ik als patiënt naar mijn werk ging, was zo vreemd'

  Borstkankerchirurg Hester (54) kreeg zelf borstkanker: 'De ochtend dat ik als patiënt naar mijn werk ging, was zo vreemd'

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: borstkankerchirurg Hester Oldenburg (54). 'Ik deed wat ik zoveel patiënten had zien doen, ik stopte het weg. Maar toen het speldenknopje dat ik in mijn rechterborst voelde langzaam groter werd, realiseerde ik me: dit is niet goed. Pas na een paar maanden stapte ik ermee naar een collega. Hij voelde, er werd een echo ge
 7. Het naderende einde drong tot hem door: dit zou de laatste nacht zijn die hij met haar had

  Het naderende einde drong tot hem door: dit zou de laatste nacht zijn die hij met haar had

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: klinisch ethicus Erwin Kompanje (58). 'Het was vroeg in de avond toen ik op de intensive care aan het bed van Irma kwam te staan. Een vrouw van begin 30 die tijdens een rondje joggen opeens buiten bewustzijn was geraakt. De scan had uitgewezen dat ze was getroffen door een hersenvliesbloeding. De neuroloog wilde de nac
 8. Zijn dochters waren zijn redding - ze konden hem beter kalmeren en begeleiden dan wij

  Zijn dochters waren zijn redding - ze konden hem beter kalmeren en begeleiden dan wij

  Medische experts over de patiënt die hun kijk op het vak veranderde. Deze week: Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg. Ik was 24 en werkte als verpleegkundige in het AMC. Op een dag kwam een oudere meneer binnen van 82 met een urineweginfectie. De infectie was snel onder controle, maar hij kreeg een zwaar delier met heftige hallucinaties. Hij zag beestjes op de muur. Hij zag mensen die er h