advertentie

“Kwaliteitskoffie is een kunstwerk.”

Dit verhaal wordt gebracht door Nespresso.

In koffie van topniveau proef je het oog voor detail. Kwaliteitskoffie is bijna een kunstwerk: even bijzonder als zeldzaam. De ultieme koffie dankt zijn smaak en aroma aan het complexe samenspel van natuurkrachten en menselijk vernuft. En aan duurzaam doorzettingsvermogen. Een betere wereld begint letterlijk met betere koffie, en omgekeerd. Het respect dat koffieboer en –plant aan de andere kant van de wereld genieten, dat proef je thuis.

Het begin

De koffieplant is een onwaarschijnlijk succesverhaal, dankzij de krachtenbundeling van moeder natuur en de mens. Zo’n duizend jaar geleden, ergens in de uitlopers van de Ethiopische hoogvlakte, kwam een boer als eerste op het idee om de bessen van de bijzondere plant te branden, te drinken en te verbouwen. De plant won snel terrein. Eerst op het Afrikaanse continent. Volgens de overlevering smokkelde een Indiase heilige de kostbare bonen mee naar Azië, terwijl jezuïeten de plant in Colombia introduceerden.

kaart

Overal op en rond de evenaar, op hooggelegen gebieden en bergen met tropische zonneschijn, een schaduwrijk bladerdak en de juiste regenval groeit en bloeit de koffieplant. En elk continent, elk land, elke regio, elke ondergrond en soms zelfs de specifieke plantage schenkt de koffieboon een eigen kenmerkende geur en smaak. Van de kruidige Indiase koffie tot de friszure koffie die ze in Zuid-Amerika verbouwen. In de boon proef je de bodem terug, maar de boon absorbeert ook de smaak van omringend fruitgewas en andere planten.

Nespresso’s koffie-experts reizen het hele jaar de wereld rond om samen met de lokale kenners op zoek te gaan naar het beste van het beste. Want van álle koffie is nog geen twee procent goed genoeg om in aanmerking te komen voor een Grand Cru-koffie.

10% Gourmet-koffie van de wereldwijde koffieproductie.

20% Gourmet-koffie is geschikt voor Nespresso

2% van de wereldwijde koffieproductie
is geschikt voor Nespresso.

De Oogst

Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt dubbel en dwars voor de koffieoogst. Het lekkerste resultaat krijg je als je de koffieplant niet machinaal oogst of in een grove ruk leegplukt, want dan belanden de rijpe bessen samen met de overrijpe of nog niet gerijpte (en daardoor zure) exemplaren op een en dezelfde stapel.

Optimaal, maar heel wat arbeidsintensiever, is om handmatig enkel de rijpe bessen te plukken. Dit heeft dan ook de voorkeur van Nespresso. De andere bessen krijgen dan de tijd om op eigen tempo hun aromapotentieel te bereiken. Dit betekent in de praktijk dat dezelfde koffieplant soms wel op acht verschillende momenten door de plukker wordt afgegaan.

Dat vertaalt zich in een hoger prijskaartje, maar dat is het waard voor wie koffie van optimale kwaliteit en smaak wil. Je proeft namelijk letterlijk of de koffieplant met respect en liefde is behandeld, of niet…

“Je proeft namelijk letterlijk of de koffieplant met liefde en respect is behandeld”

Didamo Chala, die in het Ethiopische Sidama sinds een aantal jaren is overgestapt op het duurzame verbouwen van koffie, kan erover meepraten.

Werk Aan De Winkel

Een koffieboon is alles behalve kant-en-klare koffie. Direct na de oogst van de koffiebes start de verwerking. Die fase is minstens zo bepalend in de uiteindelijke smaakbeleving. De bewerking kan op tal van manieren geschieden. Koffiebonen die worden gewassen (om het slijmlaagje op de pit te verwijderen) geven een frisser effect dan ongewassen bonen, die uiteindelijk zoeter en voller smaken. Kenners zweren bij de vochtige methode omdat die het aromapotentieel optimaal conserveert.

Zoals de naam doet vermoeden wordt bij deze methode de natuurlijke kracht en reinigende eigenschap van stilstaand én stromend water aangewend om de boon te ontdoen van vruchtvlees en het kleverige omhulsel. Daarna krijgen de bonen een zonnebad van een week of drie. Dan wordt de boon als groene koffie in balen verscheept naar de branderijen.

“Kenners zweren bij de vochtige methode omdat die het aromapotentieel optimaal conserveert”

Eerlijke Koffie

Duurzame koffie: het klinkt luxe, maar is het allesbehalve. Omdat koffie van topkwaliteit zo schaars is, is het zaak om zo voorzichtig en zorgvuldig mogelijk om te gaan met de natuurlijke resources. Duurzame koffieteelt is dan ook de enige manier om ook in de toekomst koffie van niveau te blijven oogsten, branden en drinken.

Anders dan het gros van alle koffie, die op de internationale beurs wordt verhandeld, koos Nespresso ervoor om op lokaal niveau met de plaatselijke boeren samen te werken om zo een product van topklasse te kunnen garanderen.

“Duurzame koffieteelt is dan ook de enige manier om ook in de toekomst koffie van niveau te blijven oogsten, branden en drinken.”

In 2003 startte Nespresso samen met Rainforest Alliance een groot duurzaamheidsprogramma. In het AAA Sustainable Quality™ Programma staat de duurzame productie centraal. Daarvan profiteren de flora en fauna, maar ook de boer, zijn gezin en werknemers. Ook de leef- en arbeidsomstandigheden laten door de verantwoorde omgang met de natuur namelijk een aanzienlijke verbetering zien.

Het AAA Sustainable Quality™ Programma werd in 2003 opgericht door Nespresso in samenwerking met Rainforest Alliance. Het programma bevordert duurzame koffieproductie door de inzet van training, financiële steun en technische assistentie en heeft als belangrijkste pijlers een verantwoorde omgang van de natuur en verbetering van arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en hun families. Vorig jaar namen al 62.000 boeren op vrijwillige basis deel aan het programma en was 84% van alle Nespresso koffie duurzaam geproduceerd. Het streven is dat 100% van alle ingekochte koffie duurzaam is geproduceerd.

Zo zagen de Colombiaanse koffieproducenten Maria Santos Loza en Alfonso Rangel Cancelado door hun deelname aan het duurzaamheidsprogramma hun opbrengst verhonderdvoudigen en de kwaliteit van boon én leven toenemen.

Nespresso