De Volkskrant vergroot je wereld

De Volkskrant zoekt altijd uit hoe het echt zit en brengt alle kanten van een verhaal. Bij ons lees, zie en hoor je waarom iets gebeurt en wat de verschillende meningen daarover zijn. We graven dieper dan anderen en we onthullen zaken alleen als we zeker weten dat iets klopt. Op deze pagina lees je waarom je bij ons moet zijn als je de wereld beter wilt begrijpen, en wat de Volkskrant je nog meer te bieden heeft.

Hoofdredacteur Pieter Klok
https://files.dam.krant.nl/files/4/0/8/1/VK_Pieter-Klok_500x500.png

waarom zij De Volkskrant lezen

Lezer Myrte Hayes

Weetjes uit de krant belanden bij ons meteen op de familie-app

Voor mijn werk als leerkracht gebruik ik veel weetjes uit de krant. Ik ben van het voortgezet speciaal onderwijs overgestapt naar het speciaal basisonderwijs, en in mijn lessen probeer ik aan te haken op items die in het Jeugdjournaal te zien zijn. Voor de verdieping van zo’n onderwerp pak ik er artikelen uit de Volkskrant bij. Doordat de krant breed georiënteerd is, levert dat veel input op. Ik ben ook examinator voor aardrijkskunde in het voortgezet speciaal onderwijs. Krantenartikelen zijn mooi materiaal om als voorbereiding op de examens te gebruiken. Zo stond er een heel duidelijk artikel over de warmtepomp in de Volkskrant. Dat maakt zaken die jonge mensen bezighouden, zoals de milieuproblematiek, inzichtelijk."De Volkskrant maakt zaken voor jonge mensen inzichtelijk"

Zelf lees ik de krant al van kleins af aan. Het begon ermee dat ik – ik zal een jaar of negen zijn geweest – de boeken uit de bibliotheek te snel uit had, ver voordat ik nieuwe boeken kon halen. Dus ben ik de krant gaan lezen om mijn leeshonger te stillen.


Ik ben getrouwd met een wiskundige, waarschijnlijk vallen de columns van Ionica Smeets me daardoor extra op. Maar los daarvan: ze is mijn favoriete Volkskrant-columnist. Wiskundigen hebben de naam niet zo communicatief te zijn, maar zij laat zien dat wiskunde belangrijk is voor alledaagse dingen. Zo knap hoe zij de materie op een leuke manier begrijpelijk maakt voor een groot publiek!


De wetenschappelijke bijlage van de krant houdt me scherp. Is iets waar of niet waar? Het leidt ook tot discussies met mijn moeder en met mijn man. Bijvoorbeeld een artikel over of er wel zoiets bestaat als multitasken, daar kunnen wij lang over praten. En we spelen elkaar weetjes door. Als er in de Volkskrant staat dat je bepaalde vitamines ook uit zeewier kunt halen, belandt zo’n bericht bij ons meteen op de familie-app.

Lezer Bas Heiligers

De Volkskrant is bij ons thuis voer voor gesprekken bij het ontbijt

Als docent Engels op een havo/vwo-school wil ik mijn leerlingen meer meegeven dan mijn vak alleen. Ik wil ze leren kritisch te kijken en niet alles wat er in de wereld gebeurt voor zoete koek te slikken. Daar ontbreekt het bij de pubers van nu weleens aan, naar mijn idee. Misschien worden ze te veel in de watten gelegd? Bij het minste of geringste brengen ouders hun kinderen met de auto naar school, in plaats van ze gewoon op de fiets te laten stappen.

Bij het lesgeven gebruik ik de Volkskrant vaak als bronmateriaal. Als de leerlingen een essay moeten schrijven, pak ik de krant erbij. Of stel, we bespreken de Brexit. Dan vergelijk ik artikelen in twee uiteenlopende kranten, om het verschil in aanpak te laten zien.


In de Volkskrant wordt geen stelling genomen, dat vind ik prettig. De krant is bij ons voer voor gesprekken bij het ontbijt. Mijn vrouw en ik willen op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de wereld, en dat stimuleren we ook bij onze dochter, al is ze pas acht. Dingen die ze de avond ervoor op het Jeugdjournaal heeft gezien, vallen haar op in de krant.

“In de Volkskrant wordt geen stelling genomen, dat vind ik prettig”

Sport is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik lees er graag over, met de focus op voetbal en wielrennen. Wat de voetbalartikelen betreft springt Willem Vissers eruit. Hij brengt veel meer dan wat er op het veld gebeurt. Wedstrijdverslagen zijn natuurlijk een must, maar ik heb ook behoefte aan achtergrondverhalen, zoals over de begeleiding rondom de sporters.


Van de vaste rubrieken vind ik vooral de columns heel leuk. Sylvia Witteman met haar dagelijkse rompslomp; dat herken ik. En Peter Buwalda is mijn absolute favoriet! De humor, de muziekkeuzes, zijn snelle schrijfstijl. Ik kan me er echt op verheugen om hem te lezen.

Lezer Rembrandt Frerichs

Wat kunst en cultuur betreft kom je bij de Volkskrant echt aan je trekken

De reden dat mijn vrouw en ik Volkskrant-abonnee zijn geworden, is toch wel katern V. Voor de dagelijkse nieuwsvoorziening kun je ook nog wel op nieuwswebsites terecht, maar wat kunst en cultuur betreft kom je bij de Volkskrant echt aan je trekken. 


Ik werk zelf in de creatieve industrie en ben vaak discipline overstijgend bezig. Ik ben niet ‘alleen maar’ concertpianist, ik doe ook muzikale projecten in musea, met wetenschappers en filosofen, en op historische plekken. Uit de krant haal ik relevante informatie over de partijen waarmee ik artistieke contacten heb. Als een museumdirecteur vertrekt bijvoorbeeld, of bepaalde fondsen hun koers gaan verleggen… Met zulke berichten zet de Volkskrant me vaak op een voorsprong.

"De Volkskrant zet me vaak op een voorsprong"

De cultuurcrisis onder Halbe Zijlstra werd door de krant goed belicht. Hoe gaan theatermakers, regisseurs of choreografen daarmee om? Wie valt om, wie gaat door? Alle meningen samen gaven een goed beeld van hoe er in de héle kunst- en cultuursector over gedacht werd, niet alleen in de muziek.


Katern V is dus een onmisbaar venster op mijn kunstwereld. De ruime aandacht voor film zou van mij wel minder mogen, maar verder heeft de kunstredactie precies de juiste voelsprieten voor kwesties die spelen. Bovendien is het katern visueel bijzonder aantrekkelijk; te gek zoals ze steeds weer iets creatiefs met de voorpagina van V doen. Dat betekent overigens niet dat ik het nieuwskatern oversla, hè! Als er iets gebeurt in politiek Den Haag, hebben we het er thuis zeker over, maar verder gaan onze gesprekken toch vooral over kunst. Mijn vrouw is klassiek zangeres, en we kennen veel dezelfde mensen. Als in de krant een recensie staat van bevriende collega’s, stuur ik het stuk door aan diegenen van wie ik weet dat ze in het buitenland zitten.

Lezer Fenno Verdaasdonk

De Volkskrant belicht een onderwerp van a tot z

In een wereld waarin je wordt overspoeld met informatie, is het prettig om een nieuwsbron te hebben met heldere stukken, die de ruimte laten om je eigen mening te vormen. Ik vind het verfrissend hoe er in de Volkskrant vanuit verschillende perspectieven naar actuele thema’s wordt gekeken. 


Als creatief strateeg voor sociale en duurzame ondernemingen volg ik de berichtgeving over duurzaamheid heel nauw. De Volkskrant heeft een veelzijdige manier van onderwerpen aanvliegen en belicht ze van a tot z. Op microniveau, door bijvoorbeeld met koks in gesprek te gaan over hoe zij tegen vegetarisch koken aan kijken. Maar ook op metaniveau: als klimaatverandering wetenschappelijk gezien voor 99% waar is, waar komt dan die ene procent non-consensus vandaan?

"De Volkskrant inspireert mij dagelijks"

Zaken als de IPCC-rapporten van het VN-klimaatpanel, dat is moeilijke verslaggeving, maar heel belangrijk, omdat er maatregelen uit voortkomen die ons allemaal aangaan. Om al die gedragen terminologie en de cijfers voor iedereen begrijpelijk te maken, om dat te filteren en samen te vatten, daar is de Volkskrant goed in. Ik haal er veel actuele kennis uit, waarmee ik op mijn beurt weer bedrijven kan inspireren over hoe om te gaan met duurzaamheid. 


Wat ook een grote drijfveer is in mijn keuze voor de Volkskrant, is dat ik geen andere Nederlandse krant ken die zo uitgebreid en diep verslag doet van kunst en cultuur. Het inspireert me dagelijks tot het leveren van creatief werk. Je ziet in alles dat de Volkskrant met liefde en creativiteit wordt gemaakt. En de covers van het Volkskrant Magazine vind ik echt briljant. De cover met Frenkie de Jong als stripheld heb ik zelfs ingelijst en thuis opgehangen. Frenkie de Jong als de nieuwe Johan Cruijff.

Lezer Ronald Smallenburg

De Volkskrant geeft mij munitie om te begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt

Een kritische column in de krant waardeer ik erg, al ben ik het met veel columnisten geregeld oneens. Max Pam bijvoorbeeld volg ik al jaren, omdat ik hem goed vind schrijven. Hij schreef eens zeer kritisch over de partij waar ik meestal op stem. Dan ga ik daar niet anders door stemmen, maar ik kijk wel kritischer naar mijn eigen partij. Sowieso denk ik dat het goed is om met verschillende opinies in aanraking te komen. De Volkskrant is daar sterk in.


Ik heb soms het idee dat we van alle kanten bestookt dreigen te worden met nepnieuws. Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling als er verschillende interpretaties van nieuwsfeiten ontstaan, of als er geruchten over mensen worden verspreid. Gelukkig zijn er nieuwsbronnen zoals de Volkskrant die daartegen ingaan en laten zien hoe het werkelijk zit.

“Gelukkig zijn er nieuwsbronnen zoals de Volkskrant die laten zien hoe het werkelijk zit”

Een nieuwsjunk zoals ik zit goed bij de Volkskrant, al zou ik als ondernemer graag nog meer financieel nieuws zien. Daar staat tegenover dat de krant mij munitie geeft om te begrijpen hoe de wereld in elkaar steekt. Zoals de artikelen over de onlangs overleden Zweedse arts Hans Rosling en zijn organisatie Gapminder, en over anderen die zich met statistieken en data bezighouden. Ik zag de industriële revolutie bijvoorbeeld altijd als een inktzwarte periode. Maar kijk je naar de concrete cijfers, dan blijkt het ook een zeer positieve periode te zijn geweest, als de aanzet tot onze huidige welvaart. We maken ons tegenwoordig grote zorgen om het klimaat, en terecht, maar de enorme armoede die er in Europa was, is wel verdwenen. Ik heb behoefte aan dit soort feitelijke verhalen, en de Volkskrant biedt die. En dan ben ik er ook nog eens positiever naar de wereld door gaan kijken!”

Lezer Marije Hiemstra

De Volkskrant vergroot mijn wereld

In het studentenhuis van mijn man, toen mijn vriend, hadden ze een abonnement op de Volkskrant. Zo ben ik ’m op mijn achttiende gaan lezen en ik ben er nooit meer mee gestopt. Nu is onze oudste, hij is tien, er ook al door aangestoken. Als ik op zaterdagochtend de krant kwijt ben, moet ik op zijn kamer kijken. Hij heeft het niet van een vreemde, want uitgebreid de krant lezen is een van mijn grootste hobby’s. Als ik moest kiezen, zou ik nog eerder mijn Ziggo-abonnement opzeggen.


Voor mij is de Volkskrant een venster op de wereld. Wij wonen in Kampen, dat een nogal in zichzelf gekeerde gemeenschap kan zijn. Het verruimt mijn blik om artikelen te lezen over plekken in de wereld waar ik zelf niet zo snel kom. Neem Volkskrant-journalist Natalie Righton, toen ze nog in Afghanistan zat. Als ik haar naam bij een artikel zag staan, wilde ik het altijd lezen. Vooral vanwege haar menselijke invalshoek: niet per se de oorlog of bombardementen, maar hoe het voor de bevolking daar was. Ze heeft een fijne stijl van schrijven, ook nu ze over politiek Den Haag schrijft.

"Wetenschapsnieuws wordt van verschillende kanten belicht"

Onderwerpen als klimaat, milieu, eerlijke handel interesseren mij. Mijn ouders waren al vroeg vegetariër en er werd thuis veel over het klimaat, afvalscheiding en dergelijke gesproken. De Volkskrant bericht daar naar mijn idee goed over. Wetenschapsnieuws wordt van verschillende kanten belicht, en vaak komt een onafhankelijke specialist aan het woord, die juist niet bij een onderzoek betrokken was. Laatst was er aandacht voor kernenergie, dat het gebruik daarvan toch goed zou kunnen zijn. Zo’n krantenartikel doet me dan misschien niet van mening veranderen, maar zet me wél aan het denken.

Lezer Eline Timmermans

Een paar Volkskrant-rubrieken hebben mijn hart veroverd

Op zaterdag verheug ik me op het Volkskrant Magazine. Een paar rubrieken hebben mijn hart veroverd, zoals ‘Die ene patiënt’, waarin mensen uit de zorg vertellen over de patiënt die hun kijk op hun vak beïnvloed heeft. Het zijn indrukwekkende verhalen, en ze brengen nuance in maatschappelijke discussies. Zo las ik over een veel te vroeg geboren kindje, dat levenslang ernstig gehandicapt zou blijven. De ouders besloten de behandeling door te zetten, tegen het advies van de arts in. Wat ik overhoud aan zo’n verhaal, is dat het uiteindelijk aan de ouders is om te beslissen wat er met hun kind gebeurt.

"Ik hou van mooie woorden. In de krant wordt daar de tijd voor genomen"

Een andere favoriete rubriek is ‘De Volkskeuken’. Ik kan best aardig koken, maar elders lees je weleens zulke ingewikkelde recepten dat ik niet eens zin heb om eraan te beginnen. Daarom ben ik zo blij met de recepten in de Volkskrant. Ik heb er al een aantal succesnummers aan overgehouden. Zoals de pinda-amandelkoeken van Yvette van Boven en de Surinaamse nasi van Pay-Uun Hiu, die maak ik vaak.


Ik hou van mooie woorden. In de krant wordt daar de tijd voor genomen, anders dan op sociale media: daar wordt vaak niet lang nagedacht over hoe je formuleert. Sommige zaken worden hard tegen elkaar uitgespeeld, je bent voor óf tegen. Terwijl je ook gewoon kunt accepteren dat je het ergens niet mee eens bent. Op mijn werk was een interview met een hoogleraar psychologie in het magazine een hot topic. Het ging erover dat je ver zou moeten reizen en veel andere culturen zou moeten zien. Nu ben ik zelf niet zo reislustig, ook al doordat ik kleine kinderen heb. En volgens mij kun je ook genieten van het mooie dat dichtbij is. Zo krijg ik door de Volkskrant meningen aangereikt die niet per se de mijne zijn.