Mensen rouwen op de plek waar de 32-jarige Heather Heyer om het leven kwam doordat James Fields haar aanreed. 19 anderen raakten hier gewond.
Mensen rouwen op de plek waar de 32-jarige Heather Heyer om het leven kwam doordat James Fields haar aanreed. 19 anderen raakten hier gewond. © GETTY

Van het gelukkigste stadje van de VS tot middelpunt van extreem-rechts geweld

'Deze golf van haat hoort op de vuilnisbelt'

Een blanke man rijdt in op tegenbetogers: een dode, 19 gewonden. In Charlottesville wilden rechts-extremisten een standbeeld van een voorvechter van slavernij redden. Treft ook Trump blaam voor rechts geweld?

'Onze stad is vandaag het toneel van haat geworden', constateert een verbijsterde inwoner van het anders zo vreedzame Amerikaanse studentenstadje Charlottesville zaterdag, nadat duizenden demonstranten het centrum van de stad in zijn gemarcheerd. Ze schreeuwen racistische en antisemitische leuzen, sommigen wapperen met een nazivlag en brengen de Hitlergroet. Het komt tot heftige botsingen met tegendemonstranten. Vreedzaam is Charlottesville, Virginia, dan allang niet meer.

'Ik heb hier geen woorden voor, ik kan alleen maar huilen', zegt de 50-jarige verkoper Scott Stroney tegen persbureau Reuters vlak nadat een grijze Dodge Challenger zich met hoge snelheid in de mensenmassa heeft geboord.