Saïd Bouharrou.
Saïd Bouharrou. ©

'De onvrede snap ik wel'

Integratie van migranten

Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Marokkaanse Raad voor Moskeeën, over de conclusies van het integratie-rapport van het SCP.

Zestig procent van de niet-westerse migranten voelt zich niet thuis in Nederland, constateert het SCP. Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Marokkaanse Raad van Moskeeën, is daarvan geschrokken.

'Ik wist dat de onvrede toeneemt, maar dit is toch wel een hoog percentage. De onvrede valt wel goed te verklaren. Het SCP constateert dat de onderwijsprestaties van migrantenkinderen verbeteren. Dat klopt, maar je hebt er niet veel aan als je bijvoorbeeld geen stageplek krijgt. Dat hoor ik van laagopgeleiden. En hoogopgeleiden krijgen de laatste tijd van werkgevers te horen dat ze overgekwalificeerd zijn. Tot voor een jaar was dan hun reactie: we moeten niet zeuren en beter ons best doen. Maar dat is voorbij, het hielp niet.

'Het demotiveert dat migrantenkinderen geen werk kunnen vinden, ook al zijn ze goed opgeleid. Het gevoel van eigenwaarde gaat omlaag, je trekt je terug uit de samenleving. Dat juist hoogopgeleide jongeren met een laag gevoel van eigenwaarde een doelwit kunnen zijn voor radicalen ligt voor de hand. Mijn angst is dat uitsluiting door de samenleving tot insluiting door jihadisten kan leiden.'

Het SCP- rapport constateert dat 30 procent van de Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders toenemende etnische spanningen verwacht.

'De spanningen nemen inderdaad toe en in de aanloop naar de verkiezingen zal dat alleen maar sterker worden. In de Marokkaanse gemeenschap gaat men ervan uit dat de PVV de grootste partij wordt en dat die gaat meeregeren. Dat is een reële angst, want het is een misverstand te denken dat alleen laagopgeleiden op de PVV stemmen, dat is allang niet meer zo. Over wat er daarna gebeurt wil de Marokkaanse moskee-gemeenschap liever niet nadenken.'

Nu de economie aantrekt zullen ook migranten daarvan profiteren, denkt het SCP.

'We zullen het zien, als een betere economie voor meer arbeidsdeelname onder alle burgers zorgt, is dat prima. Iedereen moet profiteren, niet alleen werkgevers, werknemers, autochtonen en allochtonen. Maar als allochtonen niet in gelijke mate profiteren, zal het gevoel dat Nederland niet hun thuisland is alleen maar sterker worden.'

Reacties (8)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Piet1 -
  Het artikel eindigt met "als allochtonen niet in gelijke mate mee profiteren, hun niet thuisland gevoel alleen maar toenemen". Als de cijfers van de afgelopen 20 of 30 jaar er op na worden geslagen pakken velerlei cijfers negatief voor de migranten. Er is geen reden ( dus ook de aantrekkende economie niet) te bedenken dat die cijfers nu plotseling positiever zullen uitpakken. Conclusie is derhalve "de onvrede zal allen maar toenemen". Jammer erg jammer!
 • Piet1 -
  Maizenahenkie Ik heb de indruk dat diverse reageerders schrikken van de uitkomsten. Ik schrik inderdaad ook al omdat werkeloosheid potentieel en bron van radicalisering kan zijn. Maar ik schrik dan nog meer als de reacties worden afgedaan als smoesjes om racisme te verbergen! Tja zo kan radicalisering aanvangen,door alles onder de noemer van racisme brengen, zeer verontrustend!!
 • wouterfr -
  Hé Maizenahenkie, het lijkt de maatschappij wel, als je maizena niet goed vermengt met de vloeistof gaat het klonteren en krijg je nooit een mooie egale massa, dat moet U toch wel weten is het niet?
 • Maizenahenkie -
  Met het lezen van onderstaande reacties, slaat mij de schrik om het hart. De meest uiteenlopende smoesjes worden van stal gehaald om hun racisme te verbergen. En het zijn gelukkig wel steeds dezelfde personen die zo reageren. Maizenahenkie.
 • WTJGM -
  De onderwijsprestaties van allochtonen zijn nog steeds zwaar ondermaats, uitzonderingen daargelaten. De VMBO's moeten drempels steeds verder verlagen om die groep nog met een diploma de deur uit te laten gaan, maar verwacht er geen vakkennis van. Ik signaleer een soort Buikhuisenprobleem, namelijk dat het i.q. van een grote groep niet westerse allochtonen beduidend lager is dan hier gebruikelijk, en dat daar de meeste problemen toe te herleiden zijn, van ontoereikende onderwijsprestaties via slecht integreren tot criminaliteit. Deze groep is niet in staat hier naar wens te functioneren...
 • wouterfr -
  vicevoorzitter van de Marokkaanse Raad voor Moskeeën en dat in Nederland, zegt dat eigenlijk al niet genoeg? Natuurlijk is die onvrede te verklaren als je geëmigreerd bent en met een voet en dubbel paspoort in het oude woonland blijft hangen. Bovendien een racistisch islam geloof praktiseert die westerse waarden met ongelovigen, vrouwen en homo,s ontkent. Moet men daarvan schrikken omdat men in Nederland, waar bovendien een werkeloosheid is ook voor de autochtone bevolking, niet omarmd wordt? Heerlijk als je het probleem bij de PVV kan leggen en niet bij jezelf.
 • Komeinie -
  Zestig procent van de niet westerse migranten welke zich hier niet thuis voelen, zouden eens zichzelf de vraag moeten stellen, wat doe ik hier nog in Nederland? Ons antwoord hierop zou dan meten luiden: pas je aan, of rot maar op! Te lang heeft namelijk de autochtone bevolking naar de grillen van de migrant gereageerd, want ook het merendeel van de autochtone bevolking voelt zich hier niet meer thuis, sommige wijken hebben zelfs niets Nederlands meer!
 • Marianne -
  Niemand zal nog ontkennen dat er in NL wordt gediscrimineerd. Maar ik kan me ook voorstellen dat ook goed willende bedrijven aarzelen om belijdende moslims in dienst te nemen. Aan het verplichte gebed overdag is nog wel een mouw te passen, maar anders ligt dat met de ramadan als mensen - vooral in de zomermaanden - wekenlang doodvermoeid op hun werk komen. Hoe doen bedrijven, die moslims in dienst hebben dat? Wordt er dispensatie gegeven gedurende de werkweek en zou het niet een idee zijn de vatentijden in Eu synchroon te laten lopen met die in bv Mekka?