Basuki Tjahaja Purnama, kortweg Ahok.
Basuki Tjahaja Purnama, kortweg Ahok. © REUTERS

Proces over godslastering is testcase voor Indonesië

Vandaag begint in Jakarta het proces tegen Basuki Tjahaja Purnama, in de volksmond 'Ahok', gouverneur van Jakarta. Hij is een christen en etnisch chinees, een combinatie die het niet goed doet bij het fundamentalistische deel van de moslim-meerderheid in Indonesië. Het proces kan hem nu politiek uitschakelen.

Hij wordt beschuldigd van blasfemie. Wat heeft hij misdaan?

In een toespraak hekelde hij politieke tegenstanders die een vers uit de Koran gebruiken om moslims wijs te maken dat zij niet op een niet-moslim mogen stemmen. Een montage veranderde dit citaat, zodat het lijkt of Ahok zegt dat 'de Koran moslims wijsmaakt...' dat zij niet op een niet-moslim mogen stemmen. Dat wordt opgevat als een belediging van de Koran. Ahok wordt berecht, onder druk van protesten.

Wat is de straf die hem bedreigt?

Op blasfemie, of godslastering, staat vijf jaar gevangenisstraf. Als de rechters meer oor hebben voor massaprotesten dan voor feitelijk bewijs zal de gouverneur achter de tralies verdwijnen.

Wat betekent dit proces voor Indonesië?

Dit proces is een testcase. Als Ahok wordt veroordeeld wint de fundamentalistische moslimbeweging. Zij zal zich gesterkt voelen en harder gaan ageren voor islamisering van het land. Als Ahok wordt vrijgesproken is dat een overwinning voor de pluriforme krachten in de samenleving. Maar dat kan een pyrrusoverwinning zijn, want het momentum van de protesten zal nieuwe, misschien nog grotere protesten teweegbrengen.

Lees ook

Knokploeg in naam van Allah

Het proces wegens blasfemie tegen gouverneur Ahok is een test voor de democratie in Indonesië. Want het Front van de Verdedigers van de Islam, de grootste knokploeg van het land, schreeuwt om zijn veroordeling. Of Ahok schuldig is of niet, doet er niet meer toe.

Aanpak staat symbool voor islamisering Indonesië

Met het politieonderzoek krijgen honderdduizend moslimhardliners die met een massademonstratie zijn hoofd eisten, alvast gedeeltelijk hun zin. Eenmaal voor de rechtbank zal dezelfde radicale menigte er wel voor zorgen dat hij wordt veroordeeld, en achter de tralies verdwijnt.